Jump to content


Forumul s-a mutat!

Aceasta este arhiva forumului MacForum.ro din perioada 2010-2014.
Noul forum poate fi accesat aici.
Conturile vechi nu mai sunt valabile pe noul forum!

Command-Blog



Photo

A fost odată Macworld Expo

Posted by Tudor Vedeanu , in Noutăți 31 January 2013 - * * * * * · 521 views
apple, macworld
Attached Image: steve-jobs-macworld-2007.jpg

Astăzi începe Macworld-iWorld.

Dacă aș fi scris acum cinci sau șase ani această propoziție, probabil că la sfârșit aș fi adăugat câteva semne de exclamare. Vă aduceți aminte? În această perioadă a anului așteptam cu sufletul la gură noutățile anunțate de Steve Jobs în celebrele sale keynotes, care dădeau startul singurei expoziții comerciale din lume, dedicată în întregime Mac-urilor. Parcă nici zvonurile despre noutățile care aveau să apară nu erau atât de multe și atât de precise, cum sunt acum. Prin urmare surprizele erau chiar surprize. Eram cu toții siguri-siguri că Apple va lansa un telefon mobil la Macworld Expo 2007, însă nimeni nu știa cum arată și ce știe să facă. Așa că Steve Jobs era ca un Moș Crăciun, care venea iar la sfârșitul lui ianuarie și aducea mici bucurii pasionaților de gadgeturi.

Timpul a trecut, Steve Jobs nu mai e printre noi, și chiar dacă ar mai fi, Apple oricum a renunțat din 2009 să mai participe la Macworld Expo. IDG încă organizează anual – cu oarecare succes – evenimentul. Anul acesta au loc mai multe activități interesante acolo, care însă nu contează decât pentru vizitatorii expoziției. Nouă, celorlalți, ne rămâne amintirea momentelor celebre de altădată.


Photo

Dragă Apple, pe când un iTunes Media Server?

Posted by Tudor Vedeanu , in Diverse 29 January 2013 - - - - - - · 1196 views
apple, itunes, ipad, ios
Mă gândeam zilele astea la un produs care lipsește din ecosistemul Apple. O piesă lipsă care ar completa puzzle-ul de computere, gadget-uri și servicii marca Apple. Care ar fi acel produs?

Ce mi-aș dori eu este un iTunes media server. Iată de ce.

Acum că a apărut și iPad-ul de 128 GB, presupun că mulți dintre cei care se gândeau să renunțe la laptop sau desktop în favoarea unui iPad au încă un motiv în plus s-o facă. 128 GB sunt suficienți pentru mare parte dintre utilizatori, mai ales pentru cei care folosesc computerul mai mult pentru treburi serioase. De exemplu soția mea a renunțat definitiv la iMac în favoarea unui iPad de 64 GB, și nu simte nevoia să revină la computer.

Problemele încep să apară atunci când vrei muzică și filme. Le poți ține pe iPad, dar atunci 128 GB încep să fie prea puțini. Dacă nu ai spațiu pe iPad, va trebui să le ții pe un computer, iar ideea era să renunțăm la computer.

Ce-ar fi dacă Apple ar pune pe un Time Capsule un software care să înlocuiască iTunes? Un fel de iTunes Server, care să partajeze în rețea muzica și filmele stocate acolo? Posesorii de iPad (și nu numai) ar putea accesa oricând fișierele media, fără să aibe grija spațiului. iTunes de pe computer ar încărca automat librăria din iTunes Server. La fel și Apple TV. N-am mai fi nevoiți să ținem un computer mereu deschis pentru filme și muzică. Posesorii de iPad sau iPhone ar putea să-și stocheze și alte fișiere pe server, cu condiția ca Apple să introducă în iOS un mecanism de file sharing (există aplicații care deja fac asta).

La limită, un iTunes Media Server și un iPad ar fi suficiente pentru oricine dorește să se conecteze la internet, să cumpere muzică și filme din App Store, să aibe spațiu de stocare suplimentar și să lucreze pe iPad. Fără computer.


Photo

Cum curățăm o unitate optică slot load

Posted by Tudor Vedeanu , in Tutoriale 27 January 2013 - - - - - - · 1435 views
unitate optică, dvd, cd, mac mini and 1 more...
Unitatea mea optică de la Mac Mini îmi făcea probleme de mai multă vreme, în sensul că nu mai vroia să citească unele discuri. Le arunca afară, după ce se chinuia câteva secunde învârtindu-le de pomană. Aseară, fiind pus în imposibilitatea de a viziona un DVD, am decis să iau măsuri și să încerc să o curăț. Pentru că, de cele mai multe ori în astfel de situații, problema vine de la lentila capului de citire, care în timp se murdărește și trebuie curățată.

Neavând la îndemână nici spray-ul cu aer comprimat (pe care-l folosesc de obicei), și nici acel disc special pentru curățat unități optice, am folosit o metodă pe care o citisem mai demult pe undeva. Iată despre ce e vorba.

Se folosește un card (sau ceva asemănător unui card) și o cârpă dintr-un material nu prea gros, care nu lasă scame. Eu am folosit o cârpă pentru curățat ochelarii. Fiind destul de subțire, am pus-o în două.

Attached Image: curatare-unitate-optica-01.jpg

Se pliază cârpa pe card, pe ambele fețe, așa ca în poza de mai jos:

Attached Image: curatare-unitate-optica-02.jpg

Opțional puteți umezi cârpa cu puțin alcool. Eu am folosit un spray pentru curățat monitoarele. Apoi introduceți acest "instrument pentru curățat" în fanta unității optice, în zona în care se află capul de citire. La Mac Mini capul se află în partea din stânga a fantei, undeva cam la 3 cm în interior. Bănuiesc că la fel e la toate computerele Apple cu unități optice slot load (Macbook, MacBook Pro, iMac). Mișcați cardul înainte și înapoi, eventual ridicați-l foarte puțin în sus astfel încât vârful din interiorul unității să facă contact cu lentila. Nu forțați și aveți mare grijă să nu se agațe cârpa și să rămână înăuntru.

Attached Image: curatare-unitate-optica-03.jpg

La mine operațiunea a reușit după trei sesiuni de curățare. La prima încercare, pe cârpă mi-au rămas două dungi groase de praf! Important e că acum unitatea optică funcționează din nou.


Photo

Șmecherii Mac: Finder, iFlicks, iSubtitle

Posted by Tudor Vedeanu , in Tutoriale 13 January 2013 - - - - - - · 978 views
mac, tips, video, finder, itunes and 3 more...
Săptămâna asta am folosit din plin trei lucruri pe Mac.

Opțiunea "Dosar nou cu selecția" din Finder

A apărut pentru prima dată în OS X Lion, dar eu unul nu am folosit-o niciodată până acum. De data asta am avut de sortat câteva sute de fișiere adunate de-a valma într-un director. A trebuit să fac mai multe grupuri separate de fișiere, fiecare grup în directorul său. A mers repede: am selectat câteva fișiere, apoi am apăsat Cmd-Ctrl-N și gata. Șmecherie măruntă dar folositoare.

iFlicks

Am mai zis-o și cu alte ocazii: iTunes este cel mai bun software pentru managementul fișierelor media, iar cei care zic altceva ori nu l-au încercat, ori nu știu să-l folosească. (Cine încă își organizează manual MP3-urile în foldere și ascultă albumele dând dublu clic pe un M3U, trăiește în Evul Mediu.)

De când am Apple TV și iPad, îmi țin și colecția de filme și seriale tot în iTunes, iar iFlicks îmi este absolut in-dis-pen-sabil pentru că face două lucruri: (1) ia automat de pe net și pune în fișierele video toate informațiile metadata ale filmelor și serialelor, și (2) transcodează MKV-urile în M4V fără reconversie video, convertind doar sunetul dacă e necesar. Nu se pierde nimic din calitate (ca la o reconversie) iar procesul durează numai câteva minute pentru un film mare, nu ore întregi. Superb. Există și metode gratuite pentru a face aceleași lucruri, dar sincer nu merită bătaia de cap. Nota zece pentru iFlicks.

P.S.: Dacă e musai, iFlicks poate face și conversie video.

iSubtitle

Și ca să închei tot pe tema managementului fișierelor în iTunes, niciun film nu e complet dacă nu are subtitrare românească, englezească sau în ce limbă vreți voi. Iar iSubtitle adaugă în fișierele video subtitrări compatibile cu iTunes, Apple TV și iPad. E cea mai bună aplicație de acest gen.


Photo

SopCast pentru Mac

Posted by Tudor Vedeanu , in Aplicații 06 January 2013 - - - - - - · 4701 views
apps, os x, video, tv
SopCast pentru Mac E știre veche, dar eu abia acum am descoperit că SopCast, celebrul program/plugin pentru vizionat TV online există acum și pentru Mac. Până nu demult, lipsa unei aplicații SopCast pentru OS X era motiv de mare necaz pentru mulți dintre cei care treceau de la Windows la Mac. Ce e, de fapt: SopCast: o aplicație de tip P2PTV, adică un sistem de transmitere a datelor asemănător torrentelor, folosit pentru transmiterea fluxurilor video live. Există o grămadă de situri care pun la dispoziție fluxuri SopCast pentru mai toate canalele TV disponibile în România (iată un exemplu). Evident, din punct de vedere al legalității ne aflăm undeva în zona gri-neagră, dar hei, ce nu face omul pentru puțin TV în direct, nu? Mai ales atunci când se difuzează un serial preferat pe un canal pe care nu-l avem în oferta de cablu TV...

Attached Image: sopcast-mac.jpg

În testele mele SopCast pentru Mac funcționează binișor, existând însă un dezavantaj major față de versiunea pentru Windows: lipsa unui plugin pentru browsere. Din acest motiv, dacă intrați pe unul din siturile cu TV online, nu veți putea viziona canalele TV direct în browser, ci va trebui să căutați mai întâi în sursa HTML a paginii adresa fluxului video (începe cu sop://...), să o copiați, și apoi să o deschideți cu aplicația SopCast pentru Mac.


Photo

Mac-uri care nu au văzut niciodată lumina zilei

Posted by Tudor Vedeanu , in Istorie Mac 28 December 2012 - * * * * * · 270 views
macintosh, istorie, apple
Mac-uri care nu au văzut niciodată lumina zilei Situl DesignBoom a publicat o galerie de imagini superbe cu machete ale diverselor produse Apple care nu au văzut niciodată lumina zilei. Ele au fost create de designerul Hartmut Esslinger, fondatorul companiei Frog Design. În anii '80 și '90 Apple a colaborat cu Frog Design în domeniul designului industrial. Așa-numitul "limbaj de design Snow White", conceput de Frog Design, a fost folosit de Apple între 1984 și 1990 pentru a desena look-ul produselor Apple.

Imaginile de pe DesignBoom ne dezvăluie câteva surprize, cum ar fi un MacPhone cu stylus, o tabletă din 1982 (!), și un Baby Mac care ar fi trebuit să fie bunicul lui Mac mini din ziua de astăzi. Foarte interesante, merită văzute.

(Via Cult of Mac).


Photo

Spam masiv pe adresele email iCloud

Posted by Tudor Vedeanu , in Noutăți 28 December 2012 - - - - - - · 321 views
icloud, spam, email
Dacă folosiți un cont de email pe iCloud.com și ați primit niște mesaje spam de la "Dr. OZ", aflați că nu sunteți singurii. Le-am primit și eu și mulți alții, iar situl MacBidouille avansează ipoteza că spammerii ar fi pus mâna cumva pe o listă cu adresele de email valide de pe iCloud.com. Numai așa s-ar explica faptul că acel mesaj a ajuns până și într-un cont care nu a fost folosit niciodată pentru email, ci numai pentru a configura Find my Mac. O fi având Apple probleme cu securitatea serverelor iCloud?


Photo

Day One – jurnalul vostru personal

Posted by Tudor Vedeanu , in Aplicații 26 December 2012 - * * * * * · 2170 views
aplicații, os x, ios
Nu am avut niciodată obiceiul de a ține un jurnal personal, dar dacă aș vrea să încep să scriu unul atunci cu siguranță aș folosi Day One. Pe Mac și pe iPhone/iPad. Sunt două aplicații care mi-au atras atenția pentru că arată superb (mai multe detalii, aici). Poate că pentru unii designul unei aplicații nu contează prea mult. Pentru mine însă acesta a fost unul din motivele principale pentru care acum aproape 9 ani de zile am trecut definitiv de la Windows la Mac OS X. Nu găseam nicăieri în aplicațiile pentru Windows atâta atenție la detalii și atâta simplitate cât am găsit pe Mac.

Iar Day One nu face excepție: ambele aplicații au un design minimal, de ți-e mai mare dragul să te apuci să scrii ceva în ele.

Attached Image: day-one.jpg


Photo

Google Maps pe iPhone: zece sfaturi de utilizare

Posted by Tudor Vedeanu , in Noutăți 21 December 2012 - - - - - - · 275 views
iphone, apps, google, maps
Google Maps pe iPhone: zece sfaturi de utilizare Google a publicat o pagină în care ne oferă zece sfaturi privind utilizarea facilităților din Google Maps pentru iPhone. Trebuie să recunosc că am simțit lipsa hărților Google de pe iPhone. Acum câteva luni am avut nevoie urgentă de o hartă bună a orașului Bistrița, iar Apple Maps s-a dovedit a fi un dezastru atunci. Aplicația celor de la Google este bunicică (despre hărți nu mai vorbesc), iar cele zece sfaturi de pe pagina menționată mai sus vă pot fi de ajutor dacă încă nu ați descoperit toate facilitățile programului.


Photo

Cum utilizăm iWork pe iPad sau iPhone, împreună cu Dropbox sau Google Drive

Posted by Tudor Vedeanu , in Tutoriale 20 December 2012 - - - - - - · 562 views
iwork, dropbox, google drive
Voi descrie în cele ce urmează o metodă prin care puteți folosi Dropbox sau Google Drive împreună cu aplicațiile suitei iWork pentru iPad sau iPhone. Ideea e să putem deschide/salva direct din Pages, Numbers sau Keynote, fișiere stocate "in the cloud", folosind servicii altele decât iCloud.

Deoarece Apple nu oferă integrare directă cu Dropbox sau Google Drive, va trebui să folosim un serviciu intermediar, numit Otixo. Ce face Otixo: centralizează accesul la fișierele din conturile noastre Dropbox sau Google Drive (și nu numai), apoi oferă acces la toate aceste fișiere prin intermediul protocolului WebDAV. Aici e toată șmecheria, pentru că iWork poate deschide și salva fișiere aflate pe servere WebDAV.

Attached Image: otixo.jpg

Utilizarea Otixo este simplă. Ne facem un cont gratuit (care include un trafic de date de 2 GB pe lună), după care adăugăm în setări serviciile cloud pe care dorim să le accesăm prin intermediul Otixo. Apoi, în orice program din suita iWork pentru iPad sau iPhone, vom folosi opțiunile Copy from WebDAV (pentru a aduce fișiere din cloud) sau Copy to WebDAV (pentru a salva fișiere în cloud).

Attached Image: pages-iphone.jpg

Setările serverului WebDAV Otixo sunt:
- Nume server: dav.otixo.com
- Username și parolă: cele cu care v-ați înregistrat pe otixo.com

După ce v-ați logat, veți putea descide și salva fișiere oriunde în Dropbox sau orice alt serviciu de tip cloud pe care l-ați adăugat în Otixo.

Attached Image: dav-otixo.jpg

Față de iCloud, această soluție are dezavantajul că nu permite o sincronizare automată a documentelor. Dacă, de exemplu, am copiat în Pages un fișier Word din Dropbox și l-am modificat, va trebui să-l salvăm manual înapoi în Dropbox după ce am făcut toate modificările (pentru asta în Pages apăsăm pe cheia din dreapta-sus a ecranului, apoi folosim opțiunea Share and Print Copy to WebDAV).






September 2015

M T W T F S S
 123456
78910111213
14 15 1617181920
21222324252627
282930    

Recent Comments

0 user(s) viewing

0 members, 0 guests, 0 anonymous users