Jump to content


Forumul s-a mutat!

Aceasta este arhiva forumului MacForum.ro din perioada 2010-2014.
Noul forum poate fi accesat aici.
Conturile vechi nu mai sunt valabile pe noul forum!

Command-Blog



Photo

Războiul dintre Apple și Adobe: mici detalii pe care (nu) le trecem cu vederea

Posted by Tudor Vedeanu , in Diverse, Apple 25 June 2010 - - - - - - · 17501 views
apple, adobe, flash
Gălceava dintre Apple și Adobe pe tema Flashului, bată-l vina, își face simțite efectele până în cele mai mici detalii. Ambele companii se înțeapă reciproc și își dau mici ghionturi pe care mulți nu le observă. Dar probabil că undeva la nivel subliminal punctele ochite și lovite se adună.

Astăzi am căutat pe situl Adobe niște broșuri cu descrierea produselor companiei. Printre altele am dat peste un PDF în care sunt prezentate noutățile din Photoshop CS5 (după cum știți, cea mai recentă versiune a programului). Peste tot în broșură sunt puse capturi de ecran cu diverse opțiuni ale programului. Ceea ce mi-a sărit în ochi a fost faptul că toate capturile au fost realizate pe Windows.

Attached Image: psd-win.jpg

Ca fost utilizator de Windows care a tânjit ani de zile după un Mac, am căpătat reflexul de a fi foarte atent la toate lucrurile care au legătură cu Mac OS. Așa am remarcat de exemplu faptul că, cel puțin până acum, materialele promoționale de la Adobe conțineau screenshoturi făcute în marea lor majoritate pe Mac (mă refer aici la programele destinate industriei creative, care în SUA lucrează într-o proporție foarte mare pe Mac). Prin urmare nu aveam cum să nu observ schimbarea brutală din documentul despre Photoshop CS5, schimbare care în mod normal nu ar trebui să însemne nimic. La urma-urmei Photoshop există și pe Windows, nu?

Dar haideți să comparăm documentele vechi cu cele noi. Am descărcat PDF-urile din seria „What's New” pentru suitele CS3, CS4 și CS5, și iată cum au fost făcute capturile de ecran din fișiere:

  • Photoshop CS3: Mac (majoritatea)
  • Illustrator CS3: Mac + Windows (ușor avantaj pentru Mac)
  • InDesign CS3: Mac, exclusiv
  • Flash CS3: Mac + Windows

  • Photoshop CS4: Mac, exclusiv
  • Illustrator CS4: Mac, exclusiv
  • Indesign CS4: Mac, exclusiv
  • Flash CS4: Mac, exclusiv (!!!)

Vin și documentele de anul acesta, pentru CS5:

  • Photoshop CS5: Windows, exclusiv
  • Illustrator CS5: Windows, exclusiv
  • InDesign CS5: Mac, exclusiv
  • Flash CS5: Windows, exclusiv

Așadar e prima dată în ultimii ani când Windows e prezent aproape peste tot în capturile din aceste documente. Decizie de marketing? Lucru absolut întâmplător? N-aș prea crede...


Photo

Mirajul iTunes Store

Posted by Tudor Vedeanu , in iPod, iPad, Apple 14 June 2010 - - - - - - · 343 views
itunes, ipad, ipod
- Măi Tudore... zău, sunt frumoase produsele astea de la Apple, dar spune-mi și mie, ce mare brânză fac în plus de-s așa de scumpe? Uite, de exemplu un iPod: cântă muzică, vede filme. Mare scofală, merg la Metro și iau un MP4 player mult mai ieftin, care face același lucru. Unde-i șpilul, că nu mă prind?

Mărturisesc că până astăzi mi-era cam greu să dau un răspuns convingător la o asemenea întrebare. Chestia cu „designul interesant” nu ține. Trebuia să existe un alt motiv pentru care iPodul a devenit playerul portabil numărul unu în lume. Iar astăzi am înțeles și eu, în sfârșit, că un iPod sau iPad nu pot fi ceea ce sunt fără iTunes Store.

Să recunoaștem: pentru marea majoritate a utilizatorilor de playere portabile din România, aceste produse au rolul de a stoca muzica și filmele adunate cu trudă după zile și nopți de descărcat de pe torrente. Vorbim despre fișiere MP3, FLAC, OGG, MKV, WMV, OGM sau AVI. Cu excepția MP3-urilor, niciunul dintre aceste fișiere nu pot fi folosite pe dispozitivele portabile de la Apple.

Ce om cu scaun la cap ar alege un iPod, când ar putea cumpăra de exemplu un Cowon A3, care știe toate aceste formate digitale și costă mai puțin decât un iPod Touch? Și uite de aia posesorii de iPod sunt văzuți la noi ca niște snobi, fanboys și oameni care n-au ce face cu banii.

Mirajul iTunes Store m-a cuprins complet după ce mi-am luat iPadul. Aproape tot ce doream să ascult și să văd a ajuns dintr-o dată la îndemănă și livrate direct pe iPod sau iPad. Cel mai tare îmi place secțiunea de filme. Cauți, vezi opiniile altora, ai și scorul de pe Rotten Tomatoes. Iar facilitatea de închiriere este fantastică. Am găsit filme decente de închiriat la doar 1 dolar, bani cu care nici măcar o bere nu poți bea la o terasă mai răsărită. Cu un clic închiriez filmul dorit. Să zicem că-l cumpăr de pe Mac. Încep să mă uit la el și după un sfert de oră mă gândesc că vreau să-l văd totuși în pat, pe iPad. Îl mut pe iPad direct din iTunes. Când îi dau play pe iPad, filmul începe exact din locul în care îl lăsasem pe Mac. „Boom”, ar zice Steve Jobs, dar trebuie să recunosc că e grozavă chestia asta. Apoi, după ce se termină perioada de închiriere de 24 de ore, filmul dispare automat de pe device-urile mele. Magic.

Ce om cu scaun la cap și-ar mai bate capul cu torrentele, când muzica și filmele îți pică pe iPod/iPad/iPhone într-un mod atât de ușor și plăcut?

Absența din România a unui iTunes Store pentru muzică și filme face ca toate dispozitivele Apple vândute aici să fie handicapate din start. Le lipsește exact facilitatea datorită căreia ele și-au câștigat imensa popularitate în vest. Dacă ne uităm pe evoluția vânzărilor de iPod vom vedea că explozia s-a produs după deschiderea primului iTunes Store în 2003. Lumea nu a ales un iPod pentru facilitățile sale tehnice, ci pentru ușurința cu care ți-l poți umple cu muzică (și cu filme, în ultimii ani). Asta e chestia pe care românii nu o pot înțelege atunci când vine vorba de succesul iPodului. Nici nu au cum să o înțeleagă dacă nu au avut unde să o experimenteze.

Și încă o chestie. S-a vehiculat pe internet ideea apariției unui App Store pentru Mac. Eu l-aș vedea ca pe un magazin online de unde să-ți poți cumpăra și descărca toate programele de care ai nevoie, ușor și fără să mai cauți aiurea pe net, cu un sistem unic de plată online și de gestiune a licențelor. Și fără să-ți îngrădească achiziționarea aplicațiilor din alte surse. Cred că ar fi o idee bună.


Photo

iApple

Posted by Tudor Vedeanu , in Apple 09 June 2010 - - - - - - · 2820 views
apple, wwdc
Trei lucruri, pe scurt, despre WWDC 2010.

  • Mi-a părut bine să văd un Steve Jobs plin de viață și glumeț peste măsură.
  • Deși utilizez relativ puțin serviciile de telefonie mobilă, mai că mi-aș lua un iPhone 4. Motivul este unul singur: display-ul. La 300 și ceva de dpi cred că este, într-adevăr, superb. Ca designer grafic apreciez orice mediu de prezentare a informației care-mi poate afișa textul cu o acuratețe cât mai mare. Un mare regret: îmi pare rău că nu au pus o asemenea bijuterie de display pe iPad. Știu, la versiunea viitoare...
  • Este primul an când premiile Apple Design Awards se dau numai aplicațiilor pentru iPhone și iPad. Nimic pentru Mac. Dragă Apple, știu că în ultimul timp o parte însemnată a eforturilor tale se canalizează spre iPhone și restul drăciilor puse în mișcare cu degetul. Îmi place iPadul, îl folosesc zilnic și cred că într-o bună zi urmașii săi vor stăpâni lumea computațională. Dar nu uita un lucru: toate minunățiile astea depind în prezent de un COMPUTER pentru a funcționa. Nimic nou despre Macuri la WWDC? Nimic despre Mac OS X? 10.7 va fi iarăși doar un update minor, la fel ca și 10.6? Păi ce-ar fi să-ți schimbi numele în iApple, măcar să știm o treabă și noi. Apoi pune pe piață o versiune de Mac OS X pentru computere generice, știi tu, alea de le zice lumea Hackintosh. Ca să nu te mai batem la cap cu Macurile astea...






September 2015

M T W T F S S
 123456
78910111213
14 15 1617181920
21222324252627
282930    

Recent Comments

0 user(s) viewing

0 members, 0 guests, 0 anonymous users