Jump to content


Forumul s-a mutat!

Aceasta este arhiva forumului MacForum.ro din perioada 2010-2014.
Noul forum poate fi accesat aici.
Conturile vechi nu mai sunt valabile pe noul forum!

Command-Blog



Photo

Creațiile lui Matt Groening pentru Apple și un mini-poster cadou de la mine

Posted by Tudor Vedeanu , in Istorie Mac 05 March 2013 - - - - - - · 800 views

Mi-a atras atenția astăzi un articol pe situl VintageZen despre ilustrațiile create de Matt Groening (creatorul serialului The Simpsons) pentru Apple în 1989. E vorba despre o broșură și câteva postere folosite de cei de la Cupertino în campaniile lor de marketing. Le puteți vedea în acel articol, sunt drăguțe și evident că seamănă foarte mult cu Simpsons. :)

Ce mi-a plăcut cel mai tare este posterul numit "Bongo's Dream Dorm". E o ilustrație complexă care reprezintă apartamentul studențesc ideal din visele unui student pe nume Bongo. Sunt acolo toate trăsnăile nostime la care putea visa un student de la sfârșitul anilor '80. Posterul original e măricel, în realitate arată cam așa (nu, nu sunt eu persoana din fotografie! :) ):

Attached Image: Image22.jpg

(foto: Digibarn)

Ei bine primul lucru pe care l-am făcut după ce am văzut acel poster a fost să dau o căutare după o versiune mai mare și mai clară decât cea din articolul de pe VintageZen. Am găsit în cele din urmă o fotografie mare, iar apoi ce mi-a dat prin cap: ce-ar fi să recreez posterul într-o versiune "tipăribilă", dacă nu pe format mare, măcar un A3 sau A2?

Zis și făcut. A durat vreo două ore toată treaba. A trebuit să prelucrez fotografia originală în Photoshop, să îndrept partea cu caricatura (era deformată din cauza unghiului de fotografiere), să o curăț bine de tot și apoi să uniformizez tonurile de negru. Mai departe am recreat textul în Illustrator, imitând cât mai fidel stilul tipografic original cu spațiile foarte strânse dintre litere (un kerning prea strâns pentru gustul meu, dar deh...).

În final am asamblat totul la un loc iar rezultatul îl găsiți în secțiunea cu fișiere a sitului. E un PDF format A3 pe care puteți să-l scoateți la imprimantă dacă vă place.


Photo

Codul sursă pentru Photoshop 1.0.1, disponibil online

Posted by Tudor Vedeanu , in Istorie Mac 14 February 2013 - - - - - - · 464 views
photoshop
Dacă vă pasionează programarea și aveți curiozitatea să vedeți cum arătau măruntaiele primei versiuni de Photoshop, găsiți codul sursă pe situl Computer History Museum. Photoshop 1.0, creația fraților Knoll, a apărut în 1990 și a fost scris în cea mai mare parte folosind limbajul Pascal pentru Macintosh. Tot programul conține vreo 100.000 de linii de cod; prin comparație versiunile curente trec de 10 milioane de linii.


Photo

Mac-uri care nu au văzut niciodată lumina zilei

Posted by Tudor Vedeanu , in Istorie Mac 28 December 2012 - * * * * * · 270 views
macintosh, istorie, apple
Mac-uri care nu au văzut niciodată lumina zilei Situl DesignBoom a publicat o galerie de imagini superbe cu machete ale diverselor produse Apple care nu au văzut niciodată lumina zilei. Ele au fost create de designerul Hartmut Esslinger, fondatorul companiei Frog Design. În anii '80 și '90 Apple a colaborat cu Frog Design în domeniul designului industrial. Așa-numitul "limbaj de design Snow White", conceput de Frog Design, a fost folosit de Apple între 1984 și 1990 pentru a desena look-ul produselor Apple.

Imaginile de pe DesignBoom ne dezvăluie câteva surprize, cum ar fi un MacPhone cu stylus, o tabletă din 1982 (!), și un Baby Mac care ar fi trebuit să fie bunicul lui Mac mini din ziua de astăzi. Foarte interesante, merită văzute.

(Via Cult of Mac).


Photo

Pagini de istorie: Illustrator 1.1

Posted by Tudor Vedeanu , in Istorie Mac 27 May 2010 - - - - - - · 346 views
mac, illustrator
Voi începe o serie de articole în care vreau să prezint câteva dintre versiunile vechi ale celor mai populare programe de pe Mac. E interesant de urmărit evoluția acestor aplicații și mai ales să ne imaginăm câte lucruri frumoase se puteau face și atunci, fără să ai la îndemână toate briz-brizurile din programele de astăzi.

Astăzi vom face o mică excursie înapoi în timp până în anul 1987, pentru a face cunoștință cu Illustrator 1.1. Lansat pe platforma Macintosh, Illustrator era primul program profesional pentru desene vectoriale apărut vreodată și a fost conceput cu scopul de a demonstra capabilitățile limbajului PostScript (pus pe piață de Adobe cu trei ani înainte).

Attached Image: ai1-01.png

Ce știa să facă Illustrator 1.1? După standardele noastre de astăzi - nu prea multe. Interfața era simplă, având doar o singură paletă, cea cu uneltele. Observați unde erau poziționate riglele: dreapta și jos, pe dos față de versiunile moderne. Nu exista grid sau linii de ghidare.

Attached Image: ai1-03.png

Încerc să scriu text. De WYSIWYG nici nu poate fi vorba...

Attached Image: ai1-04.png

Paleta cu unelte este cam săracă. Putem desena elipse, dreptunghiuri și curbe Bezier. Mai avem o forfecuță pentru tăiat și unelte pentru a deforma și roti obiectele.

Attached Image: ai1-05.png

În modul Preview, în care ar fi trebuit să vezi o versiune mai apropiată de realitate a layoutului, lipsesc culorile și nu se pot modifica în niciun fel obiectele de pe pagină.

Attached Image: ai1-06.png

Programul salvează direct în format PostScript, neexistând încă formatul nativ AI.

Attached Image: ai1-07.png

Să dăm o raită prin meniuri.

Attached Image: ai1-08.png Attached Image: ai1-09.png Attached Image: ai1-10.png Attached Image: ai1-11.png Attached Image: ai1-12.png

Există o singură fereastră cu opțiuni pentru umplere și contur.

Attached Image: ai1-13.png

Așa cum am menționat mai sus, lucrăm pe ghicite pentru că nu putem vedea culorile pe ecran. Iar opera mea de artă arată în final cam așa:

Attached Image: ai1-14.png

Dar după 23 de ani Illustrator CS4 îmi sare în ajutor și mă ajută să văd fișierul PostScript în toată splendoarea sa. :) Până și textul a rămas editabil!

Attached Image: ai1-15.png

A mai durat un an până când a apărut Illustrator 1.6, supranumit Illustrator 88, care a adus multe noutăți. Poate vom arunca o privire asupra sa ceva mai încolo.





September 2015

M T W T F S S
 123456
78910111213
14 15 1617181920
21222324252627
282930    

Recent Comments

0 user(s) viewing

0 members, 0 guests, 0 anonymous users