Jump to content


Forumul s-a mutat!

Aceasta este arhiva forumului MacForum.ro din perioada 2010-2014.
Noul forum poate fi accesat aici.
Conturile vechi nu mai sunt valabile pe noul forum!





Photo
- - - - -

Browsere actualizate pentru Mac-urile cu PowerPC

Posted by Tudor Vedeanu , in PowerPC 02 March 2013 · 1200 views

powerpc mac browser
Nu știu ce s-a întâmplat cu cohorta de Mac-uri cu procesor PowerPC, care au populat Pământul înainte de anul 2006 (anul în care Apple a trecut la Intel), însă nu cred că au dispărut complet din peisaj. Cel puțin vechiturile mele din generațiile 2004-2005 încă merg binișor, așa că nu se pune problema să fie date la gunoi. Deși aproape nici un producător de software nu-și mai actualizează aplicațiile pentru a funcționa pe aceste Mac-uri, la capitolul browsere stăm relativ bine. Mă refer la browserele care încă sunt actualizate și funcționează în Mac OS X Leopard (în Tiger situația nu e prea roză, iar mai jos de Tiger nu merită să discutăm).

De ce e important să avem un browser actualizat? Nu putem folosi, de exemplu, o versiune de Netscape de acum 8 ani? Probabil că da, însă o să avem surpriza că unele pagini nu sunt afișate corect, din cauză că aceste browsere abandonate de producători nu au avut cum să țină pasul cu evoluția standardelor web din ultimii ani. Nici Apple nu a mai actualizat versiunile de Safari pentru PowerPC. În Leopard/PPC avem Safari 5.0.6, un browser încă bunicel, cu un suport decent pentru standardele web actuale.

Dar dacă vrem să fim la curent pe PowerPC în Leopard cu "ultimele răcnete" din domeniul tehnologiei web, atunci avem trei opțiuni.

1. Leopard Webkit

Safari își bazează funcționarea pe Webkit, care este motorul de afișare a paginilor web. Webkit-ul oficial este actualizat constant, însă numai pentru Mac-urile cu procesor Intel. Dacă vreți totuși un Webkit mai nou, atunci puteți folosi Leopard Webkit. Nu e un browser complet nou, ci același Safari 5.0.6 dar cu un motor nou pentru afișarea paginilor. Se mișcă cam greoi în JavaScript, dar e campion la facilitățile HTML5 și CSS3 implementate, fiind la egalitate cu ultimele build-uri de Webkit pentru procesoare Intel.

2. Stainless

Stainless este tot un browser bazat pe Webkit. Creatorii lui au încercat să-l facă asemănător cu Google Chrome. Este probabil singurul browser pentru PowerPC care funcționează în sistem multi-proces (fiecare tab e un proces separat; dacă un tab crapă, browserul și celelalte tab-uri rezistă). Iar dacă aveți instalat Leopard Webkit, atunci puteți folosi motorul actualizat pentru afișarea paginilor și în Stainless.

3. TenFourFox.

TenFourFox este un build de Firefox pentru PowerPC. Prin urmare arată și funcționează identic cu Firefox. Este (după știința mea) singurul browser actualizat care funcționează și în Mac OS X 10.4 Tiger, fiind opțiunea universală pentru toți posesorii de Mac-uri cu procesor PowerPC de la G3 până la G5. TenFourFox este și cel mai bun browser la capitolul JavaScript, fiind mult mai rapid decât Safari sau Leopard Webkit.

Ce-ar mai fi de adăugat? Mai există browsere care încă oferă versiuni PPC relativ noi. Camino e o rudă de-a lui Firefox, care însă are un motor de afișare vechi. La fel ca și OmniWeb sau iCab, browsere bazate pe versiuni Webkit mai vechi chiar și decât cea din Leopard. Le puteți folosi dacă vă plac, însă din punct de vedere al dezvoltării sunt moarte.




WebKit este o poveste de succes și câștigă tot mai mult teren, fiind deja motorul cel mai folosit, aflându-se înaintea Trident (IE) sau Gecko (Firefox). Până și Opera a renunțat la motorul propriu pentru WebKit. Este interesant cum companii concurente (Apple și Google, împreună cu Samsung, RIM, Nokia, Intel și mai nou Opera) lucrează împreună pentru dezvoltarea WebKit.

Photo
Tudor Vedeanu
03 Mar 2013 19:04

Webkit a devenit lider datorită succesului iPhone pe piață. Apoi competiția și-a dat seama că ar fi în defavoarea tuturor să înceapă un nou război al browserelor, așa cum a fost IE vs. Netscape, deci au adoptat și ei Webkit. Cu excepția Microsoft, care nu poate abandona Trident. 

 

Unii spun că dominația Webkit este de rău augur, fiind comparată cu modul în care IE a torturat developerii ani de-a rândul, din postura de lider absolut de piață. Nu e chiar așa. Webkit este open-source și face mereu progrese în direcția evoluției standardelor web. IE era expresia unui monopol închis, care ținea cont prea puțin de standardele deschise ale web-ului (noroc că s-a mai deșteptat și Microsoft în ultimii ani, de nevoie, nu de altceva).

Photo
Cattus Thraex
06 Mar 2013 08:32

Mai este iCab, una dintre cele mai longevive aplicații. Nu pot testa acum, dar cred că are versiune care funcționează pe orice PPC.


Trackbacks for this entry [ Trackback URL ]

There are no Trackbacks for this entry

September 2015

M T W T F S S
 123456
78910111213
14 15 1617181920
21222324252627
282930    

Recent Comments

0 user(s) viewing

0 members, 0 guests, 0 anonymous users