Jump to content


Forumul s-a mutat!

Aceasta este arhiva forumului MacForum.ro din perioada 2010-2014.
Noul forum poate fi accesat aici.
Conturile vechi nu mai sunt valabile pe noul forum!

Command-Blog



Photo

Când iOS își arată limitele și începi să tragi cu ochiul la Android

Posted by Tudor Vedeanu , in Diverse 08 March 2013 - - - - - - · 856 views
ios, iphone, android
Citeam zilele trecute cum Andy Ihnatko, unul din cei mai cunoscuți jurnaliști IT/tehnologie, pasionat utilizator al produselor Apple, a renunțat la iPhone în favoarea unui telefon cu Android. De obicei nu mă prea interesează știrile de genul ăsta, pentru că toate spun aceeași poveste: iOS e prea rigid, Android e flexibil, customizabil etc. etc. N-am nimic cu Android, dar nu prea rezonez în fața acestor argumente pentru că nu sunt genul de utilizator care ține morțiș să facă orice cu telefonul său. Nu simt nevoia să folosesc widget-uri, nu vreau să-mi customizez interfața de pe iPhone, în general mă mulțumesc cu ce-mi oferă iOS și aplicațiile pe care le utilizez. Probabil că sunt utilizatorul-ideal de iPhone, în viziunea celor de la Apple.

Astăzi însă iOS m-a enervat suficient încât să-mi doresc urgent un telefon cu Android sau orice altceva. Carevasăzică trimit cuiva prin email două fișiere GIF. Persoana respectivă nu poate salva acele GIF-uri din mesajul primit de la mine (problemă veche în Outlook/Windows) așa că mă roagă să i le împachetez într-un ZIP și să i le trimit iar. Eu eram pe drum, aveam doar iPhone-ul la mine iar fișierele le aveam în Mail. Întrebare de zece puncte: cum pot transfera atașamentele din Mail/iPhone într-o altă aplicație care știe să le ZIP-uiască?

Singura soluție pe care am găsit-o a fost să mă conectez la serverul IMAP cu GoodReader, o aplicație atât de utilă încât toți posesorii de dispozitive cu iOS ar trebui s-o aibe instalată. Pe bune. GoodReader se poate conecta la o grămadă de tipuri de servere, inclusiv la servere de email, de unde poate descărca atașamente. Asta am și făcut: am descărcat, ZIP-uit și trimis apoi GIF-urile cu GoodReader.

Nu, opțiunea "Open in..." din Mail, cu care poți trimite un atașament într-o altă aplicație, nu funcționează în cazul fișierelor GIF (probabil că cei de la Apple au zis că, dacă Mail poate afișa acele fișiere, nu mai are rost să le trimiți în altă aplicație).

Mi-aș fi dorit ca în Mail să am o opțiune "Salvează atașamentele", apoi să am acces la un sistem de fișiere care să permită măcar o operațiune banală de compresie. Cer prea mult? Da, știu, probabil că pe Android se poate...


Photo

MacBook Pro nou: Retina sau nu?

Posted by Tudor Vedeanu , in Diverse 25 February 2013 - - - - - - · 31684 views
macbook, retina
Intenționez să cumpăr un laptop nou. Ținta mea ar fi un MacBook Pro de 13". Întrebarea ar fi: să iau unul cu ecran Retina sau unul cu ecran normal?

Recent recomandam cuiva pe forum, care avea atunci aceeași dilemă ca și mine acum, să-și ia un rMBP. În definitiv ecranul Retina este superb și sunt convins că în curând toate laptopurile marca Apple vor avea ecrane de înaltă rezoluție. Așa că de ce să mai cumperi o tehnologie care în curând va fi abandonată? Ei bine acum cred că răspunsul meu ar fi ceva mai nuanțat. Există două motive pentru care nu mi-aș lua un rMBP acum.

Primul motiv ține de performanță. Mai mulți utilizatori de rMBP, dar și unele review-uri, au semnalat faptul că modelele de rMBP actuale manifestă mici probleme la capitolul interfață grafică (scroll sacadat, efecte grafice afișate lent). Cauza este tocmai ecranul Retina, care cere resurse mult mai puternice decât un ecran obișnuit (vorbim despre 4 megapixeli în cazul ecranelor Retina vs. 1,76 megapixeli la ecranele obișnuite). S-ar putea ca aceste probleme să dispară printr-un software update, însă în cursul acestui an Intel va lansa o nouă generație de procesoare (Haswell), care va aduce performanțe îmbunătățite, inclusiv la capitolul grafică. Un rMBP cu procesor Haswell va funcționa mult mai bine decât modelele actuale, așa că mai degrabă aș aștepta până în vara sau toamna acestui an.

Al doilea motiv pentru care nu mi-aș lua un rMBP ține de modul în care Apple a construit aceste laptopuri. Spre deosebire de MBP-urile normale, în cele cu ecran Retina nu mai poți schimba nimic. Bateria este lipită cu adeziv, memoria este lipită pe placa de bază, până și ecranul este lipit de carcasa de aluminiu (mai multe detalii pe blogul iFixit). Acum, să nu credeți că cea mai mare pasiune a mea este să umblu prin măruntaiele computerelor. Dar la cât costa un rMBP, gândul că dau atâția bani pe un laptop la care nu pot să-i schimb bateria, mă cam sperie. Am utilizat trei laptopuri Apple și la toate a trebuit să le schimb bateriile, mai devreme sau mai târziu. Nu-mi permit să cumpăr un computer nou în fiecare an, așa că tind să le folosesc cât pot de mult (scriu acest text de pe un PowerBook G4 care are 7 ani!)

Pot accepta un iPad sau un iPhone la care știu că nu le pot schimba bateriile (costă mai puțin și mă pot lipsi de ele la o adică), dar în cazul unui laptop... cam greu. În SUA Apple înlocuiește bateriile de la rMBP contra cost ($200). Pentru asta trebuie să trimiți laptopul la ei în service și să aștepți câteva zile (și să ai un computer de rezervă). Nu știu la noi cum s-ar rezolva acest lucru.

Așa că acum aș înclina să îmi cumpăr un MBP "normal" de 13". Presimt că actualele modele vor fi ultimele în care Apple încă ne-a permis să ne băgăm nasul.


Photo

Dragă Apple, pe când un iTunes Media Server?

Posted by Tudor Vedeanu , in Diverse 29 January 2013 - - - - - - · 1196 views
apple, itunes, ipad, ios
Mă gândeam zilele astea la un produs care lipsește din ecosistemul Apple. O piesă lipsă care ar completa puzzle-ul de computere, gadget-uri și servicii marca Apple. Care ar fi acel produs?

Ce mi-aș dori eu este un iTunes media server. Iată de ce.

Acum că a apărut și iPad-ul de 128 GB, presupun că mulți dintre cei care se gândeau să renunțe la laptop sau desktop în favoarea unui iPad au încă un motiv în plus s-o facă. 128 GB sunt suficienți pentru mare parte dintre utilizatori, mai ales pentru cei care folosesc computerul mai mult pentru treburi serioase. De exemplu soția mea a renunțat definitiv la iMac în favoarea unui iPad de 64 GB, și nu simte nevoia să revină la computer.

Problemele încep să apară atunci când vrei muzică și filme. Le poți ține pe iPad, dar atunci 128 GB încep să fie prea puțini. Dacă nu ai spațiu pe iPad, va trebui să le ții pe un computer, iar ideea era să renunțăm la computer.

Ce-ar fi dacă Apple ar pune pe un Time Capsule un software care să înlocuiască iTunes? Un fel de iTunes Server, care să partajeze în rețea muzica și filmele stocate acolo? Posesorii de iPad (și nu numai) ar putea accesa oricând fișierele media, fără să aibe grija spațiului. iTunes de pe computer ar încărca automat librăria din iTunes Server. La fel și Apple TV. N-am mai fi nevoiți să ținem un computer mereu deschis pentru filme și muzică. Posesorii de iPad sau iPhone ar putea să-și stocheze și alte fișiere pe server, cu condiția ca Apple să introducă în iOS un mecanism de file sharing (există aplicații care deja fac asta).

La limită, un iTunes Media Server și un iPad ar fi suficiente pentru oricine dorește să se conecteze la internet, să cumpere muzică și filme din App Store, să aibe spațiu de stocare suplimentar și să lucreze pe iPad. Fără computer.


Photo

Războiul dintre Apple și Adobe: mici detalii pe care (nu) le trecem cu vederea

Posted by Tudor Vedeanu , in Diverse, Apple 25 June 2010 - - - - - - · 17501 views
apple, adobe, flash
Gălceava dintre Apple și Adobe pe tema Flashului, bată-l vina, își face simțite efectele până în cele mai mici detalii. Ambele companii se înțeapă reciproc și își dau mici ghionturi pe care mulți nu le observă. Dar probabil că undeva la nivel subliminal punctele ochite și lovite se adună.

Astăzi am căutat pe situl Adobe niște broșuri cu descrierea produselor companiei. Printre altele am dat peste un PDF în care sunt prezentate noutățile din Photoshop CS5 (după cum știți, cea mai recentă versiune a programului). Peste tot în broșură sunt puse capturi de ecran cu diverse opțiuni ale programului. Ceea ce mi-a sărit în ochi a fost faptul că toate capturile au fost realizate pe Windows.

Attached Image: psd-win.jpg

Ca fost utilizator de Windows care a tânjit ani de zile după un Mac, am căpătat reflexul de a fi foarte atent la toate lucrurile care au legătură cu Mac OS. Așa am remarcat de exemplu faptul că, cel puțin până acum, materialele promoționale de la Adobe conțineau screenshoturi făcute în marea lor majoritate pe Mac (mă refer aici la programele destinate industriei creative, care în SUA lucrează într-o proporție foarte mare pe Mac). Prin urmare nu aveam cum să nu observ schimbarea brutală din documentul despre Photoshop CS5, schimbare care în mod normal nu ar trebui să însemne nimic. La urma-urmei Photoshop există și pe Windows, nu?

Dar haideți să comparăm documentele vechi cu cele noi. Am descărcat PDF-urile din seria „What's New” pentru suitele CS3, CS4 și CS5, și iată cum au fost făcute capturile de ecran din fișiere:

  • Photoshop CS3: Mac (majoritatea)
  • Illustrator CS3: Mac + Windows (ușor avantaj pentru Mac)
  • InDesign CS3: Mac, exclusiv
  • Flash CS3: Mac + Windows

  • Photoshop CS4: Mac, exclusiv
  • Illustrator CS4: Mac, exclusiv
  • Indesign CS4: Mac, exclusiv
  • Flash CS4: Mac, exclusiv (!!!)

Vin și documentele de anul acesta, pentru CS5:

  • Photoshop CS5: Windows, exclusiv
  • Illustrator CS5: Windows, exclusiv
  • InDesign CS5: Mac, exclusiv
  • Flash CS5: Windows, exclusiv

Așadar e prima dată în ultimii ani când Windows e prezent aproape peste tot în capturile din aceste documente. Decizie de marketing? Lucru absolut întâmplător? N-aș prea crede...


Photo

Hello world...

Posted by Tudor Vedeanu , in Diverse 17 May 2010 - - - - - - · 10096 views

Inaugurez secțiunea de bloguri de pe Command-N cu niște explicații sumare despre ce se va întâmpla aici. În această secțiune aș vrea să adun opinii, comentarii, experiențe personale și alte subiecte care au legătură cu Apple și produsele sale (dar nu numai). Pentru început, accesul la crearea de bloguri va fi pe bază de invitație. Cititul și comentatul sunt permise tuturor membrilor Command-N.

Interfața secțiunii este în engleză. Sper să mă apuc de traducere cât mai curând.

Dacă ești interesat să-ți deschizi un blog aici și crezi că poți să ne ții atenția trează cu subiecte interesante, scrise frumos, contactează-mă. Posted Image





September 2015

M T W T F S S
 123456
78910111213
14 15 1617181920
21222324252627
282930    

Recent Comments

0 user(s) viewing

0 members, 0 guests, 0 anonymous users