Jump to content


Forumul s-a mutat!

Aceasta este arhiva forumului MacForum.ro din perioada 2010-2014.
Noul forum poate fi accesat aici.
Conturile vechi nu mai sunt valabile pe noul forum!





Photo
- - - - -

MacBook Pro nou: Retina sau nu?

Posted by Tudor Vedeanu , in Diverse 25 February 2013 · 31684 views

macbook retina
Intenționez să cumpăr un laptop nou. Ținta mea ar fi un MacBook Pro de 13". Întrebarea ar fi: să iau unul cu ecran Retina sau unul cu ecran normal?

Recent recomandam cuiva pe forum, care avea atunci aceeași dilemă ca și mine acum, să-și ia un rMBP. În definitiv ecranul Retina este superb și sunt convins că în curând toate laptopurile marca Apple vor avea ecrane de înaltă rezoluție. Așa că de ce să mai cumperi o tehnologie care în curând va fi abandonată? Ei bine acum cred că răspunsul meu ar fi ceva mai nuanțat. Există două motive pentru care nu mi-aș lua un rMBP acum.

Primul motiv ține de performanță. Mai mulți utilizatori de rMBP, dar și unele review-uri, au semnalat faptul că modelele de rMBP actuale manifestă mici probleme la capitolul interfață grafică (scroll sacadat, efecte grafice afișate lent). Cauza este tocmai ecranul Retina, care cere resurse mult mai puternice decât un ecran obișnuit (vorbim despre 4 megapixeli în cazul ecranelor Retina vs. 1,76 megapixeli la ecranele obișnuite). S-ar putea ca aceste probleme să dispară printr-un software update, însă în cursul acestui an Intel va lansa o nouă generație de procesoare (Haswell), care va aduce performanțe îmbunătățite, inclusiv la capitolul grafică. Un rMBP cu procesor Haswell va funcționa mult mai bine decât modelele actuale, așa că mai degrabă aș aștepta până în vara sau toamna acestui an.

Al doilea motiv pentru care nu mi-aș lua un rMBP ține de modul în care Apple a construit aceste laptopuri. Spre deosebire de MBP-urile normale, în cele cu ecran Retina nu mai poți schimba nimic. Bateria este lipită cu adeziv, memoria este lipită pe placa de bază, până și ecranul este lipit de carcasa de aluminiu (mai multe detalii pe blogul iFixit). Acum, să nu credeți că cea mai mare pasiune a mea este să umblu prin măruntaiele computerelor. Dar la cât costa un rMBP, gândul că dau atâția bani pe un laptop la care nu pot să-i schimb bateria, mă cam sperie. Am utilizat trei laptopuri Apple și la toate a trebuit să le schimb bateriile, mai devreme sau mai târziu. Nu-mi permit să cumpăr un computer nou în fiecare an, așa că tind să le folosesc cât pot de mult (scriu acest text de pe un PowerBook G4 care are 7 ani!)

Pot accepta un iPad sau un iPhone la care știu că nu le pot schimba bateriile (costă mai puțin și mă pot lipsi de ele la o adică), dar în cazul unui laptop... cam greu. În SUA Apple înlocuiește bateriile de la rMBP contra cost ($200). Pentru asta trebuie să trimiți laptopul la ei în service și să aștepți câteva zile (și să ai un computer de rezervă). Nu știu la noi cum s-ar rezolva acest lucru.

Așa că acum aș înclina să îmi cumpăr un MBP "normal" de 13". Presimt că actualele modele vor fi ultimele în care Apple încă ne-a permis să ne băgăm nasul.




Sebastian
25 Feb 2013 13:20

Tocmai s-au upgradat recent retinele si din cate am inteles s-a umblat exact la capitolul performanta (procesoare noi , ssd si cred ca si ram) . Deasemena s-au si ieftinit usor (in USA:) 

Photo
Tudor Vedeanu
25 Feb 2013 13:36

Da, modelele rMBP recent lansate sunt ceva mai bune și mai ieftine decât alea de anul trecut. Probabil că nu se prea vindeau, de aia le-au și ieftinit. Însă la capitolul performanță brută diferențele sunt mici. 

Măcar memoria mi-aș dori s-o schimb într-un calculator. Sau, mă rog, să știu măcar că am acces la ea!

Altfel, cum s-ar rezolva dacă, să zicem, se-ntâmplă ceva cu memoria?! (să zicem că bateria e superbă, probabil ține mai mult dacă e lipită)

 

Altfel, parțial ți-ai cam dat răspunsul: fără retină; par cam mari inconvenientele, nu?

 

Deși, dacă o luăm pe ailaltă parte, se defectează cam greu unele calculatoare. Ne-am învățat însă să fim și prevăzători.

Photo
Tudor Vedeanu
25 Feb 2013 18:17

De memorii nu mă tem, sunt suficient de fiabile.

 

Problema majoră e cu bateria. Acceptăm din start faptul că toate bateriile au durată de viață limitată, și totuși o să ajungem să cumpărăm laptopuri de unică folosință, doar pentru că sunt din ce în ce mai subțiri? Aș prefera un laptop mai gros cu o baterie care să țină 12 ore. Sau 8 ore de lucru intens.

Photo
Cattus Thraex
25 Feb 2013 20:12

La un computer normal, schimbi măcar o dată bateria. Am familie numeroasă și nu-mi permit să cumpăr mac-uri noi decît rar, așa că, atunci cînd am luat un sh, primul lucru la care mă uit e bateria, dacă are peste 80 % e bine, dacă sub îi spun vînzătorului că mi-l poate da fără baterie, deoarece cînd a coborît sub 70 % bateria se duce rapid; cu alte cuvinte, durează 3-4-5 ani să ajungă acolo și încă maxim un să scadă sub 40 %, de regulă pică mult mai rapid. Bateriile, pînă acum, nu au constituit o problemă, pe amazon.co.uk le găsești cu prețuri foarte bune, de ex. una replace pt MB alb costă vreo 130 lei cu transport cu tot. Marfă.

Și eu cred că, anul ăsta, rMBP poate aștepta. Nici nu cred că retina display este așa de bună pt sănătatea ochilor, medici mi-au spus că e mai sănătos e un display normal. Sigur, discuțiile astea despre sănătatea ochilor devin inutile cînd vorbim de calculatoare.

Photo
Cattus Thraex
25 Feb 2013 20:31

Eu cred că Apple a început să se joace prea mult de-a șmecherul răsfățat, nu știu dacă am găsit termenii potriviți. Să fii în avangarda tehnicii e una, să faci mereu scule scumpe și neduse la capăt e alta. DAcă nu-și revine la o cale rațională, normală, cu extravaganțe un pic mai controlate, nu va sfîrși bine. Există încă un element care îl face pe Apple greu de dat jos, sistemul de operare. Dacă cineva, nu știu cine, sparge acest zid destul de înalt, Apple va începe să pice și, cînd pici de foarte sus, inerția e așa de mare că nu te mai oprești.

Bateriile tin in general 4 ani (+ -). Uita-te in urma cu 4 ani si vezi ce laptopuri fabricau Apple si vezi cat de mare e diferenta fata de cel actual ca performante si pret. Un model de acum 4 ani pare invechit fata de unul prezent. Poate ar fi mai bine sa te uiti cu 6 ani in urma pentru ca progresul tehnologic e din ce in ce mai rapid si imbunatatirile din urmatorii 4 ani vor fi mai mari decat cele din anii ce-or trecut. Poate schimbul de modele il vei face o data la 4 ani si nu va trebui sa te mai preocupi de baterie.

Bineinteles ca cu ele lucrezi mult mai mult decat ciclul asta de viata. Eu am un Macbook din ian 2007 si il folosesc si acum si probabil voi putea lucra cu el inca pe atat.  

M-am uitat pe site la Apple si mi se pare ca ei fac schimbul de baterii la service-urile autorizate. Poate va fi mai costisitor decat sa cumperi una de pe amazon si sa o schimbi tu cum poti sa o faci la modelele mai vechi.

Si eu ma gandesc la un upgrade de la Macbook la Air sau rPro (asta din urma numai pt ca am vazut cateva preturi bune). Tot pendulez intre ele si nu ma pot decide definitiv (air 11-air 13-rPro 13).

Photo
Tudor Vedeanu
04 Mar 2013 12:00

Cred că voi aștepta până în vară/toamnă să apară noile MBP-uri cu procesoare Haswell. Intel se laudă că vor revoluționa piața computerelor portabile cu aceste procesoare.

Preturile mai mici ar trebui sa faca alegerea mai usoara. Si in cazul meu avansul tehnologic (retina la air, procesoare la retina, etc) ma tine nehotarat. Daca nu am un impuls de moment o sa astept si eu. Sper sa nu fie degeaba.


Trackbacks for this entry [ Trackback URL ]

There are no Trackbacks for this entry

September 2015

M T W T F S S
 123456
78910111213
14 15 1617181920
21222324252627
282930    

Recent Comments

0 user(s) viewing

0 members, 0 guests, 0 anonymous users