Jump to content


Forumul s-a mutat!

Aceasta este arhiva forumului MacForum.ro din perioada 2010-2014.
Noul forum poate fi accesat aici.
Conturile vechi nu mai sunt valabile pe noul forum!





Photo
- - - - -

Cum curățăm o unitate optică slot load

Posted by Tudor Vedeanu , in Tutoriale 27 January 2013 · 1435 views

unitate optică dvd cd mac mini macbook
Unitatea mea optică de la Mac Mini îmi făcea probleme de mai multă vreme, în sensul că nu mai vroia să citească unele discuri. Le arunca afară, după ce se chinuia câteva secunde învârtindu-le de pomană. Aseară, fiind pus în imposibilitatea de a viziona un DVD, am decis să iau măsuri și să încerc să o curăț. Pentru că, de cele mai multe ori în astfel de situații, problema vine de la lentila capului de citire, care în timp se murdărește și trebuie curățată.

Neavând la îndemână nici spray-ul cu aer comprimat (pe care-l folosesc de obicei), și nici acel disc special pentru curățat unități optice, am folosit o metodă pe care o citisem mai demult pe undeva. Iată despre ce e vorba.

Se folosește un card (sau ceva asemănător unui card) și o cârpă dintr-un material nu prea gros, care nu lasă scame. Eu am folosit o cârpă pentru curățat ochelarii. Fiind destul de subțire, am pus-o în două.

Attached Image: curatare-unitate-optica-01.jpg

Se pliază cârpa pe card, pe ambele fețe, așa ca în poza de mai jos:

Attached Image: curatare-unitate-optica-02.jpg

Opțional puteți umezi cârpa cu puțin alcool. Eu am folosit un spray pentru curățat monitoarele. Apoi introduceți acest "instrument pentru curățat" în fanta unității optice, în zona în care se află capul de citire. La Mac Mini capul se află în partea din stânga a fantei, undeva cam la 3 cm în interior. Bănuiesc că la fel e la toate computerele Apple cu unități optice slot load (Macbook, MacBook Pro, iMac). Mișcați cardul înainte și înapoi, eventual ridicați-l foarte puțin în sus astfel încât vârful din interiorul unității să facă contact cu lentila. Nu forțați și aveți mare grijă să nu se agațe cârpa și să rămână înăuntru.

Attached Image: curatare-unitate-optica-03.jpg

La mine operațiunea a reușit după trei sesiuni de curățare. La prima încercare, pe cârpă mi-au rămas două dungi groase de praf! Important e că acum unitatea optică funcționează din nou.

  • Luci and uɐʇloz . like this



Photo
Cattus Thraex
27 Jan 2013 21:24

Bună idee, deși sînt pe cale să vîr un optibay în MB + SSD în locul discului actual. Da, în stînga e la toate, cred, am un LG extern cu tăviță, și acolo tot în stînga e, se vede cînd tragi tăvița afară.

Photo
uɐʇloz .
29 Jan 2013 18:11

Mi se pare asa la prima vedere un pic de ras metoda, eu ma gandeam totusi la niste cd-uri de curatare, insa daca metoda merge si nu dauneaza drive-ului este aplicabil.

Photo
Tudor Vedeanu
29 Jan 2013 18:32

O fi de râs metoda, dar funcționează. ;)

 

Unitățile optice nu sunt chiar așa de sensibile precum se crede. De exemplu, la primul model de iBook, din 2000, mecanismul cu lentila este pus chiar pe tăvița care iese în afară și în care pui discul. Deci e complet la vedere. Și cu toate astea, după vreo 12 ani de utilizare încă merge unitatea.


Trackbacks for this entry [ Trackback URL ]

There are no Trackbacks for this entry

September 2015

M T W T F S S
 123456
78910111213
14 15 1617181920
21222324252627
282930    

Recent Comments

0 user(s) viewing

0 members, 0 guests, 0 anonymous users