Jump to content


Forumul s-a mutat!

Aceasta este arhiva forumului MacForum.ro din perioada 2010-2014.
Noul forum poate fi accesat aici.
Conturile vechi nu mai sunt valabile pe noul forum!

Command-Blog



Photo

Multi-find/replace la puterea N cu MassReplaceIt

  Posted by Tudor Vedeanu , in Tutoriale 24 March 2011 - - - - - - · 220 views

Posted Image

Titlul (ușor bombastic) de deasupra vrea să introducă un program util pentru cei care au nevoie să execute operațiuni de tipul find/replace în fișiere text. MassReplaceIt este un program gratuit făcut de HexMonkey Software din Noua Zeelandă, care poate căuta și înlocui porțiuni de text în mai multe fișiere simultan, modificând fie numele fișierelor, fie conținutul lor, la alegere. Chestia asta se dovedește extrem de utilă atunci când, de exemplu, aveți 1250 de poze cu numele „IMGNNNNN.jpg” și vreți să le redenumiți pe toate în „poza-NNNN.jpg”. Sau atunci când vreți să modificați niște diacritice încăpățânate din 30 de subtitrări.

Nu sunt foarte multe de spus despre MassReplaceIt, pentru că e un program simplu și ușor de utilizat. Dar are câteva puncte tari:
  • MassReplaceIt poate căuta și înlocui mai multe șiruri de text simultan, o facilitate pe care eu mi-o doream demult s‑o am într‑un editor de text.
  • Poate folosi expresii regulate (RegEx) – power-userii știu ce‑s alea.
  • Căutările pot fi salvate și refolosite ulterior.
MassReplaceIt are însă un punct slab care poate pune probleme în unele cazuri. Din testele mele am constatat că programul nu este 100% compatibil cu fișierele text codate UTF-8, nerecunoscând literele cu accente sau caracterele românești cu diacritice din aceste fișiere. Totuși asta nu înseamnă că nu poate fi folosit pentru a căuta și înlocui text în limba română. Dar pentru a funcționa, va trebui ca fișierele să aibe codarea MacRomanian, nu UTF-8. Am semnalat această problemă creatorului MassReplaceIt, am avut un schimb de mesaje în care i‑am explicat în detaliu situația și sper ca problema cu codarea UTF-8 să se rezolve.

Iată un exemplu în care MassReplaceIt mi‑a fost mie util.
Cum înlocuim diacriticele din subtitrări
Am un televizor Samsung care are inclus un media player. Acesta acceptă fișiere video și subtitrări în formatul SRT, însă nu vrea să accepte decât subtitrări codate ISO 8859-1, înlocuind diacriticele românești cu alte semne ciudate. Singura soluție pentru a putea folosi subtitrările este să înlocuiesc literele românești cu echivalentele lor fără semne diacritice.

În mod normal, dacă aș face înlocuirile folosind un editor de text, ar trebui să dau find/replace de cel puțin patru ori, pentru a înlocui măcar literele ș/Ș, ț/Ț (literele â/Â și î/Î se văd bine pentru că fac parte din codarea ISO-8859-1; ă/Ă e înlocuit de ã/Ã, o alternativă acceptabilă atunci când ți‑e greu să mai dai al cincilea și al șaselea find/replace).

MassReplaceIt este programul ideal pentru această operațiune pentru că permite înlocuirea simultană a tuturor caracterelor românești în toate fișierele SRT pe care vreau să le folosesc pe TV. Dar ne lovim iarăși de problema codării fișierelor.

Dacă vorbim de subtitrările românești descărcate de pe internet, ele sunt cel mai adesea făcute pe Windows și codate ISO-8859-2 (codare parțial incorectă pentru limba română). MassReplaceIt le deschide cu codarea MacRoman, iar literele românești arată cam așa:

Posted Image

Ce va trebui să facem: vom construi în MassReplaceIt o căutare multiplă care să înlocuiască dintr‑un foc toate semnele care țin locul literelor românești. Pentru asta deschidem un fișier SRT cu Text Edit și copiem fiecare semn în MassReplaceIt, în câmpul Find. La Replace punem echivalentul literei românești fără semn diacritic. Vom obține o listă de căutare care ar trebui să fie asemănătoare cu cea din figura de mai jos (și pe care o vom salva pentru a o refolosi ori de câte ori avem nevoie).

Posted Image

Tragem în panoul Files toate fișierele SRT iar la Options avem grijă să fie bifate opțiunile „Search: Contents” și „Case sensitive”. Apăsăm butonul „Replace” iar MassReplaceIt își va face treaba.

Source


Photo

Lingoo aduce Google Translate în Mac OS X

  Posted by Tudor Vedeanu , in Tutoriale 22 March 2011 - - - - - - · 147 views

Posted Image

Google Translate este un serviciu web util pentru traduceri în și din diverse limbi străine, chiar dacă sugestiile sale sunt deseori amuzante și uneori eronate. Și chiar dacă nu le nimerește prea bine, tot te poate ajuta să înțelegi cât de cât un text într-o limbă pe care o cunoști foarte puțin sau deloc. Ei bine, dacă folosiți des Google Translate și v-ați săturat să tot deschideți un browser pentru a traduce câte ceva, încercați aplicația gratuită Lingoo, care vă ajută să traduceți textul direct din orice aplicație.



Lingoo se instalează în menu bar și poate fi apelată cu două comenzi de la tastatură:
  • Cmd-Alt-L deschide fereastra aplicației, în care putem pune manual textul pentru tradus.
  • Cmd-Alt-C face același lucru, dar traduce automat textul din clipboard.
Așadar e simplu: pentru a traduce rapid un pasaj de text, copiem textul cu Command-C, apoi apăsăm Command-Alt-C pentru traducere. Aplicația detectează automat limba textului original, iar în preferințe se poate seta limba în care să se facă mereu traducerea (de exemplu româna). Asta e tot!

Source


Photo

Sparrow înaintează la versiunea 1.1

  Posted by Tudor Vedeanu , in Tutoriale 22 March 2011 - - - - - - · 172 views

Sparrow, clientul de email cu o interfață elegantă și minimalistă, a fost actualizat astăzi la versiunea 1.1. Dacă până acum Sparrow putea fi folosit numai pentru a accesa Gmail, de acum încolo acceptă orice cont IMAP (inclusiv MobileMe și Yahoo). Sună bine.

Source


Photo

TenFourFox - Firefox 4 pentru PowerPC

  Posted by Tudor Vedeanu , in Tutoriale 22 March 2011 - - - - - - · 146 views

Posted Image

Dacă mai folosiți Mac-uri cu procesoare PowerPC (G3, G4 și G5), atunci nu veți putea instala Firefox 4, deoarece cei de la Mozilla au decis să ofere suport numai pentru Mac OS X 10.5, pe Mac-uri cu procesoare Intel. Și totuși există o soluție: TenFourFox, care este o variantă de Firefox 4 făcută special pentru G-uri. Arată și funcționează la fel ca Firefox 4, are build-uri optimizate pentru fiecare G în parte și zboară pe un iBook G4.

Source


Photo

Prima melodie românească compusă pe iPad?

  Posted by Tudor Vedeanu , in Tutoriale 22 March 2011 - - - - - - · 141 views

Alex Buga a publicat o piesă compusă de el folosind Garage Band pe iPad. Sună bine, și așteptăm mai multe! Bravo, Alex! (via Subiectiv.ro).

Source


Photo

Convertirea fișierelor RTF cu diacritice în formatul ePub

  Posted by Tudor Vedeanu , in Tutoriale 21 March 2011 - - - - - - · 319 views

Cei pasionați de literatură știți probabil că nu e foarte greu să găsești, prin diverse colțuri ale internetului, zeci și sute de cărți în limba română, în formatul RTF (Rich Text Format). Iar dacă mai aveți și un ebook reader (cum ar fi un iPad) sau un iPhone sau iPod Touch, atunci e firesc să vreți să citiți acele cărți pe dispozitivul vostru. Vom vedea cum putem converti aceste fișiere RTF în formatul ePub, acceptat de iBooks. E o operațiune teoretic simplă, dar cu o mică problemă.Mai exact, problema e conversia caracterelor românești cu diacritice. Și ca să vedem ce se întâmplă, facem o încercare. Avem nevoie de Calibre, un program pentru managementul cărților electronice, care poate converti fișierele dintr‑un format într‑altul.

N‑am fost niciodată un fan Calibre, dintr‑un motiv foarte simplu: programul arată foarte urât pe Mac OS X, fiind convertit din Linux fără prea multe griji legate de funcționarea și aspectul interfeței grafice. Însă nu prea există alternative în acest domeniu, așa că vom trece cu vederea aspectul și încercăm să ne folosim de uneltele sale.

Avem ca material pentru experimente cartea „Forsyte Saga”, de John Galsworthy, un fișier RTF care arată cam așa în Text Edit:

Posted Image

Observăm cum caracterele românești cu diacritice se văd fără probleme. Pentru a converti acest fișier în formatul ePub, deschidem Calibre și tragem RTF‑ul în fereastra programului, pentru a‑l adăuga în librăria sa. Apoi selectăm cartea și apăsăm pe butonul „Convert books”.

Posted Image

Va apărea o fereastră cu diverse opțiuni în care putem modifica, de exemplu, titlul cărții, autorul, etichete și alte informații care momentan nu ne interesează atât de mult (deși sunt importante pentru catalogarea corectă a cărții). Formatul în care se face conversia se stabilește cu meniul din partea dreaptă-sus a ferestrei, setarea implicită fiind ePub, așa că apăsăm OK.

Posted Image

Conversia durează câteva zeci de secunde. Iată rezultatul, fișierul ePub vizualizat tot cu Calibre:

Posted Image

Nu e chiar ce ne‑am dorit, nu? Se vede cum caracterele românești au fost înlocuite cu alte semne, acest lucru făcând imposibilă lectura. Ce s‑a întâmplat?
Dar mai întâi, rezolvarea
Pentru a putea păstra literele cu diacritice în fișierul ePub, va trebui să facem o mică modificare în codul sursă al RTF‑ului. Pentru asta deschidem fișierul RTF cu un editor de cod sursă, cum ar fi TextWrangler (gratuit). Vom observa pe prima linie, la început, caracterele „ansicpg1252”.

Posted Image

Modificăm numărul 1252 în 1250, salvăm fișierul și-l închidem. Apoi procedăm ca mai sus: îl adăugăm în Calibre și‑l convertim în ePub. Dacă totul a mers cum trebuie, ar trebui să arate astfel:

Posted ImageExplicații
Prima dată când am auzit de această problemă (pe iPadForum.ro) am făcut niște teste cu RTF‑uri create de mine pe Mac, pe care Calibre le‑a convertit fără probleme. Însă mai târziu mi‑am dat seama că nu toate RTF‑urile sunt la fel, chiar dacă aparent arată la fel. Deoarece problema apare la caracterele românești, am bănuit că undeva e o nepotrivire de codare a textului pentru afișarea în limba română. Am aflat că fișierele RTF ar trebui să conțină în codul sursă o informație despre codare, așa că am deschis câteva dintre RTF‑urile cu probleme într‑un editor de cod și am văzut că toate aveau specificată – incorect! – codarea Windows 1252, folosită pentru afișarea textului în limba engleză. Dar pentru a afișa corect caracterele românești în Windows, există o altă codare denumită Windows 1250. Așa că am schimbat cifra 2 cu cifra 0 și astfel Calibre a știut să interpreteze corect caracterele românești la conversie.

Mai menționez că, deși Calibre are o setare pentru codare în fereastra de conversie, aceasta este ignorată pentru că programul ia în considerare doar codarea specificată în fișierul RTF.

Source


Photo

MacUpdate Promo Spring Bundle, un pachet de aplicații la un preț excelent

  Posted by Tudor Vedeanu , in Tutoriale 16 March 2011 - - - - - - · 176 views

Posted Image

Cu doar 50 de dolari puteți cumpăra acum de la MacUpdate un excelent pachet compus din 11 aplicații, printre care Parallels Desktop, 1Password, TechTool Pro 5, Mac DVDRipper 2 și jocul Civilizations IV. Este unul dintre cele mai bune bundle‑uri apărute în ultimul timp, o ocazie bună pentru a achiziționa câteva aplicații de top la un preț modic.

Source


Photo

Spirited Away reduce aglomerația de pe ecran

  Posted by Tudor Vedeanu , in Tutoriale 16 March 2011 - - - - - - · 148 views

Posted Image

Utilizatorii Mac cu ceva experiență știu deja că în Mac OS X există combinația de taste Command-H, cu care putem ascunde orice aplicație (doar o ascundem, nu o închidem). Această comandă este utilă atunci când avem mai multe aplicații deschise și vrem să ne concentrăm atenția doar asupra uneia. Dacă ne trezim deseori în această situație, atunci mult mai ușor este să apelăm la Spirited Away, un program gratuit care ascunde automat toate aplicațiile inactive. Cum funcționează: dacă o aplicație nu este utilizată timp de un anumit număr de secunde (valoare reglabilă, implicit este 60 de secunde), ea este ascunsă automat. Excepție face aplicația activă și cele pe care le selectăm noi din meniul aflat în menubar. Simplu și util.

Source


Photo

ZFS se întoarce pe Mac

  Posted by Tudor Vedeanu , in Tutoriale 15 March 2011 - - - - - - · 151 views

Compania Ten's Complement anunță că are în dezvoltare o soluție care va aduce sistemul de fișiere ZFS pe Mac OS X. Sistemul lor de fișiere bazat pe ZFS se numește Z-410 și este deja în beta-testing. ZDnet menționează că persoana care ocupă postul de Software Architect la Ten's Complement, Don Brady, a lucrat la Apple. Ne întrebăm dacă Z-410 beneficiază de „binecuvântarea Apple", sau va fi doar un produs comercial oarecare. Deși nu cred că se apucă nimeni să facă un sistem de fișiere fără să aibe siguranța că va fi folosit la ceva.

Reamintim că ZFS este un sistem de fișiere foarte performant, pe care Apple a intenționat să-l utilizeze în Mac OS X acum câțiva ani. Problemele de licențiere între Apple și Sun au oprit acest proiect.

Source


Photo

ABC Mac: Cum folosim Exposé și Spaces în Mac OS X

  Posted by Tudor Vedeanu , in Tutoriale 15 March 2011 - - - - - - · 151 views

Deși acest articol apare la secțiunea ABC Mac, pun pariu că și utilizatorii mai experimentați vor găsi câteva lucruri noi despre Exposé și Spaces, vizionând video tutorialul de mai sus. Documentându‑mă pentru realizarea sa am învățat și eu câteva trucuri utile, și cred că Exposé și Spaces merită mai multă atenție decât am eu senzația că li se acordă în general. Eu de exemplu nici nu foloseam Spaces până acum, însă mi‑am dat seama cu ocazia asta că e o unealtă foarte bună dacă știi s‑o exploatezi eficient.

Așadar, vizionare plăcută! Și descrieți în comentarii dacă și cum folosiți voi Exposé și Spaces.

Source






September 2015

M T W T F S S
 123456
78910111213
14 15 1617181920
21222324252627
282930    

Recent Comments

1 user(s) viewing

0 members, 1 guests, 0 anonymous users