Jump to content


Forumul s-a mutat!

Aceasta este arhiva forumului MacForum.ro din perioada 2010-2014.
Noul forum poate fi accesat aici.
Conturile vechi nu mai sunt valabile pe noul forum!





Photo
- - - - -

Adobe CS5 cel iute ca melcul

Posted by Tudor Vedeanu , in Mac 19 May 2010 · 696 views

Nu mă plâng, doar constat: Photoshop CS5, InDesign CS5 și Illustrator CS5 sunt mai lente decât variantele lor CS4.

Zic că nu mă plâng pentru că, deh, fraierul de mine are pretenția să lucreze în mod decent cu programe Adobe pe un Mac mini Core2Duo la 2 GHz și 4 GB de RAM. Sunt convins că pe un Mac Pro n-aș simți această încetineală, însă pentru numele lui Dumnezeu, să folosești un Mac Pro pentru lucrări în 72 dpi este ca și cum ai scoate cartofii de pe câmp cu dinamita.

Acest Mac mini, așa slăbuț cum e el, rulează suficient de bine CS4 astfel încât rareori am simțit nevoia unui computer mai puternic. Atunci stau și mă întreb: ce mama dracului pune Adobe în softurile astea de le îngreunează așa de tare la fiecare versiune nouă? Pentru că dacă mă uit la CS5 versus CS4, foarte mari diferențe nu prea văd. E ca și cum la fiecare versiune nouă programatorii au ca sarcină să facă programele din ce în ce mai lente.

Dintre lucrurile noi apărute în CS5, până acum mi-a atras atenția doar unul care mi-ar fi cu adevărat util: opțiunea Span Columns din InDesign, prin care poți seta un paragraf să se întindă peste mai multe coloane ale frame-ului de text. Este ideal pentru titluri, fiindcă nu mai trebuie să fac frame-uri separate pentru ele.

Apropo de InDesign. Nu știam de ce nu mai apar ferestrele cu progress-bar la operațiunile de export PDF. Dădeam export și nu primeam nicio confirmare că operațiunea s-ar executa. Explicația e că acum aceste operațiuni sunt executate în background, dându-ți teoretic posibilitatea de a-ți continua lucrul în InDesign (adică un fel de multitasking în aplicație). Această facilitate sună OK în teorie, dar în practică este o sursă majoră de confuzie. În primul rând, atâta timp cât exportul PDF este în progres, nu poți închide fișierul curent, deci s-a cam dus „multitaskingul”. În al doilea rând, workflow-ul meu sună de obicei cam așa: termin lucrarea în InDesign, export PDF și apoi trimit imediat PDF-ul prin email. Deci pentru mine e important să știu imediat când e gata PDF-ul ăla ca să-l trimit. În CS5 care-i soluția: trebuie să mai deschid pe ecran încă o paletă care-mi arată progresul taskurilor din background. Aiurea.




Schimbarea majora intre CS4 si CS5 pentru mac e ca CS4 e Carbon, CS5 a fost adaptat/rescris pentru Cocoa, in 10.6 de exemplu Apple a facut acelasi lucru cu Finder (Finder in 10.5 e Carbon, in 10.6 e rescris in Cocoa).

In mod normal migratia/adaptatia/rescrierea in Cocoa are potentialul de a imbunatati unele aspecte, dar nu exista garantii, cand e vorba de chestii gigantice ca CS nu prea mai e loc de optimizari, fiecare veriune noua nu adauga decat bagaj.

A se vedea iTunes de exmplu, nici macar Apple nu face exceptie, cu fiecare versiune majora iTunes e din ce in ce mai greoi, si ei pare ca au abandonat perspectiva migrarii iTunes din Carbon in Cocoa, in aceasi conditie e si Final Cut etc.
Photo
Cattus Thraex
23 May 2010 21:34
Nu vreau să „mă bag”, cum se zice, în ce nu știu, dar aș comenta doar un lucru: Cocoa nu e un scop în sine, nu ar avea rost dacă nu ar însemna și un salt calitativ, de orice fel ar fi acesta. Pe utilizator nu-l interesează dacă aplicația e Carbon sau e Cocoa, îl interesează performanța / stabilitatea / viteza și ce mai ține de lucrul cotidian cu ce are nevoie.
De acord, a rescrie o aplicație nu e lucru deloc trivial. iTunes mi se pare „din ce în ce mai greoi” deoarece preia, din mers, sarcini pe care eu le-aș fi atribuit altor aplicații, de ex. sync cu iPhone. Aș zice că iTunes a devenit vizibil mai greoi după ce a integrat și interfața pt iPhone. E și normal. Acuma vine și iPad, altă belea, și nu mică (nu am iPad, nici nu știu dacă voi avea, dar e clar că, adăugînd cod și pt iPad, va fi și mai greoaie aplicația). De ce n-or fi făcut o aplicaie special dedicată pt iPhone nu știu. Nu pricep nici de ce, după ani de zile, Disk Utility folosește și la optimizat discul de sistem și la șters discurile. Mulți „s-au ars” cu combinația asta, mai ales începătorii.
Revenind: dacă CS5 merge mai greu decît precedenta, scuza că acum e Cocoa e cam de cacao, ca să închei în stil dîmbovițean. Aș zice că va merge mai bine pe ceva mai performant, asta fiind tendința din ultimii ani: aplicații care cer resurse tot mai sus, fără a funcționa neapărat mai bine. Pages și iTunes mi se par chiar aplicații destul de lente.
Cele de mai sus sînt doar o părere, nu acuz pe nimeni, încerc să înțeleg ce se petrece în jurul meu.
Photo
Tudor Vedeanu
03 Jun 2010 10:27
Am impresia că numai Photoshop a fost trecut la Cocoa, ca să poată funcționa pe 64 de biți. InDesign CS5 și Illustrator CS5 sunt tot Carbon și se mișcă mai greu decât CS4.

Trackbacks for this entry [ Trackback URL ]

There are no Trackbacks for this entry

September 2015

M T W T F S S
 123456
78910111213
14 15 1617181920
21222324252627
282930    

Recent Comments

0 user(s) viewing

0 members, 0 guests, 0 anonymous users