Jump to content


Forumul s-a mutat!

Aceasta este arhiva forumului MacForum.ro din perioada 2010-2014.
Noul forum poate fi accesat aici.
Conturile vechi nu mai sunt valabile pe noul forum!





Photo
- - - - -

Management foto digital: despre metadate

  Posted by Tudor Vedeanu , in Tutoriale 14 February 2010 · 157 views

Așa cum unii membri Command-N știu deja, chatul sitului nu e doar un loc unde trăncănim vrute și nevrute. Uneori chiar au loc discuții foarte interesante despre utilizarea Mac-ului în diverse domenii. Se pun întrebări, se caută răspunsuri, și câteodată ideile curg mai rapid într-o conversație live. Așa se face că, recent, un membru Command-N a adus în discuție pe chat un subiect interesant: cum putem organiza fotografiile noastre digitale, astfel încât să putem păstra, la trecerea de pe un sistem de operare pe altul, un minim de informații pentru catalogare, cum ar fi: titlul pozei, o descriere, sau cuvinte-cheie? Dacă pe Mac folosesc iPhoto sau Aperture, cum pot păstra aceste informații dacă mut pozele pe Windows, Linux sau pe internet?
Tehnic vorbind, informațiile asociate fotografiilor sunt conținute în așa-numitele metadate. Ele sunt stocate în interiorul fișierelor și ar trebui să rămână întacte la transferul de pe un sistem de operare pe celălalt. Am descoperit însă câteva chichițe de care trebuie să ținem cont dacă vrem ca totul să funcționeze corect.
Metadatele sunt de mai multe feluri. Cele capturate și introduse de camera foto se numesc date EXIF. Ele conțin informații despre condițiile tehnice în care a fost realizată fotografia și nu sunt destinate modificării de către utilizator (deși unele aplicații permit modificarea lor). Sunt însă și alte tipuri de metadate care sunt făcute special pentru a da posibilitatea utilizatorului să adauge informații descriptive, cum ar fi titlul pozei, o descriere, cuvinte-cheie, copyright, locația în care a fost făcută fotografia ș.a.m.d. Cele mai populare formate de metadate editabile sunt IPTC și XMP. Fiind niște standarde acceptate de industria fotografică, orice program serios care se ocupă cu managementul foto trebuie să le accepte, indiferent de platformă. Să vedem cum stau lucrurile cu câteva programe populare pe Mac.
Voi începe cu Graphic Converter care, deși este un foto-editor și nu o aplicație pentru managementul fotografiilor, are capabilități excelente pentru vizualizarea și editarea metadatelor asociate fotografiilor.
Posted Image
Este o soluție foarte bună pentru cei care vor să-și organizeze pozele manual, în foldere. Adăugând titluri, descrieri și cuvinte-cheie, putem apoi oricând transfera folderele cu poze pe orice sistem de operare, și vom găsi metadatele intacte. Pe Mac OS X putem folosi Spotlight pentru a crea în Finder colecții de poze după diverse criterii, pentru că Spotlight poate citi metadatele IPTC. Putem spune că o combinație Graphic Converter + Finder este un sistem de management al fotografiilor simplu dar funcțional.
Putem verifica păstrarea metadata dacă urcăm fotografia pe Flickr, sau o vizualizăm pe Windows.
Posted Image
Posted Image
Trecem la iPhoto ‘09, care este probabil cel mai utilizat program din categoria sa. Este ușor de folosit și oferă o grămadă de facilități utile pe care le știți deja. În privința metadatelor, iPhoto suportă un set mai restrâns de informații IPTC: titlu, o descriere, cuvinte-cheie și rating, pe care le încarcă automat dacă ele există deja în poze.
Posted Image
Atenție: metadatele modificate în interiorul iPhoto nu sunt scrise automat în interiorul fișierelor. Dacă vreți să le transferați împreună cu pozele în afara iPhoto, este neapărat necesar să folosiți opțiunea de Export. Metadatele se pierd dacă trageți pur și simplu pozele din fereastra iPhoto, sau dacă luați fișierele direct din librăria din Finder.
De reținut că exportul din iPhoto către Flickr, Facebook sau MobileMe trimite și metadatele.
Aperture 3 este fratele mai mare al lui iPhoto, iar în privința metadatelor suportă mult mai multe informații din standardul IPTC.
Posted Image
La fel ca și la iPhoto, dacă vrem să luăm din librăria Aperture pozele cu metadate cu tot, va trebui să le exportăm. Nu să le tragem direct pe desktop, nici să umblăm în Aperture 3 Library. Programul nu include metadatele în fișierele originale, decât dacă îl forțăm să facă asta, folosind comanda Metadata > Write IPTC Metadata to Master (funcționează doar în Snow Leopard).
Așadar, folosind metadatele putem avea o colecție foto catalogată frumos, indiferent de sistemul de operare.

Source





Trackbacks for this entry [ Trackback URL ]

There are no Trackbacks for this entry

September 2015

M T W T F S S
 123456
78910111213
14 15 1617181920
21222324252627
282930    

Recent Comments

0 user(s) viewing

0 members, 0 guests, 0 anonymous users