Jump to content


Forumul s-a mutat!

Aceasta este arhiva forumului MacForum.ro din perioada 2010-2014.
Noul forum poate fi accesat aici.
Conturile vechi nu mai sunt valabile pe noul forum!





Photo
- - - - -

Keynote, un instrument excelent pentru efecte video

Posted by Tudor Vedeanu , in Tutoriale 17 May 2011 · 344 views

Videoclipul de mai jos a fost realizat cu Keynote ’09 și iMovie ’11. Da, ați citit bine, e vorba de Keynote, programul care ar trebui să fie o alternativă la PowerPoint și nicidecum o aplicație pentru efecte video. Și totuși: în Keynote avem efecte animate, avem tranziții spectaculoase, avem și export video. De ce să nu punem la treabă aceste facilități, nu pentru o prezentare business, ci pentru un filmuleț?



Dacă efectele disponibile în iMovie nu ne ajung sau nu sunt potrivite pentru scopul nostru, putem apela la Keynote, care ne oferă posibilități mult mai mari pentru a lucra cu imagini, text și alte tipuri de obiecte. Pentru acest tutorial ne propunem să realizăm un mic videoclip în care vom suprapune câteva imagini și un titlu peste un clip care rulează în fundal. Animațiile le vom realiza în Keynote. Să trecem la treabă!

Posted Image

1. Vom crea mai întâi animațiile în Keynote. Facem o nouă prezentare având grijă ca dimensiunea slidurilor să fie egală cu cea a filmului final. În cazul nostru vrem să facem un film HD 720p, deci alegem 1280 x 720 pixeli.

Posted Image

2. Alegem pentru fundal culoarea verde. De ce tocmai verde? Pentru că de fapt în final fundalul trebuie să fie invizibil, iar iMovie poate elimina automat fundalurile care au culoarea verde. Cei care au cunoștințe de editare video știu despre ce e vorba (“chroma key”). Dacă verdele nu vă place atunci puteți folosi și albastru, însă nu altă culoare, doar verde sau albastru în cazul în care doriți un fundal transparent.

Posted Image

3. Adăugăm câteva poze pe primul slide. Apelăm la efectele “build in” pentru ca pozele să intre în scenă într-un mod interesant. Atenție la parametrul “Start build”: îl setăm astfel încât animațiile să se succeadă automat una după alta, și nu la clicurile de maus.

Posted Image

4. Duplicăm primul slide. Dorim ca pozele noastre să-și modifice poziția inițială și să se mute în josul ecranului. Așadar pe slidul 2 mutăm pozele în noile poziții și scoatem efectele aplicate pe ele anterior. Mai adăugăm și un titlu, pe care îl introducem în scenă cu un efect animat.

Posted Image

5. Selectăm primul slide și îi aplicăm tranziția numită “Magic Move”. Astfel Keynote va genera automat animația pozelor.

Posted Image

6. Pentru ieșirea din scenă a obiectelor, folosim animații “Build Out”. Le putem adăuga tot pe slidul 2, sau putem face un slide separat pentru scena de ieșire (așa cum am făcut eu).

Posted Image

7. Când animațiile Keynote sunt gata, exportăm prezentarea sub formă de fișier video QuickTime (File > Export).

Posted Image

8. Trecem acum în iMovie. Facem un nou proiect widescreen și importăm într-un nou event clipul creat cu Keynote și cel pe care dorim să-l folosim în fundal.

Posted Image

9. Avem grijă ca în preferințele iMovie să activăm opțiunea “Show Advanced Tools”, care este necesară pentru a putea folosi opțiunea “Green Screen” (sau chroma key) de care vorbeam mai sus.

Posted Image

10. Tragem în fereastra proiectului clipul de fundal.

http://command-n.ro/.../2011/05/11.jpg

11. Peste clipul de fundal tragem filmulețul făcut cu Keynote. Vor apărea mai multe opțiuni, dintre care alegem “Green Screen”. Vom observa apoi că fundalul verde din clipul Keynote a dispărut.

http://command-n.ro/.../2011/05/12.jpg

12. În acest moment micul nostru film este gata. Nu mai rămâne decât să-l exportăm în formatul dorit, folosind opțiunile din meniul Share.





Trackbacks for this entry [ Trackback URL ]

There are no Trackbacks for this entry

September 2015

M T W T F S S
 123456
78910111213
14 15 1617181920
21222324252627
282930    

Recent Comments

0 user(s) viewing

0 members, 0 guests, 0 anonymous users