Jump to content


Forumul s-a mutat!

Aceasta este arhiva forumului MacForum.ro din perioada 2010-2014.
Noul forum poate fi accesat aici.
Conturile vechi nu mai sunt valabile pe noul forum!





Photo
- - - - -

Cum anulăm funcția de sleep în cazul hard discurilor externe

Posted by Tudor Vedeanu , in Tutoriale 18 April 2011 · 159 views

Vi s‑a întâmplat vreodată ca, atunci când ați încercat să deschideți fișiere de pe un hard disc extern, operațiunea să dureze câteva zeci de secunde sau chiar mai mult? Timp în care Finder și/sau programul care trebuie să deschidă fișierele stă înțepenit, cu cursorul colorat în față, iar hard discul scoate un țăcănit ca și cum abia atunci ar porni. De fapt asta este cauza problemei: majoritatea hard discurilor externe intră automat în sleep după un anumit număr de minute de neutilizare, iar trezirea durează suficient de mult pentru a fi deranjantă. Aflați mai departe cum putem scăpa de acest necaz.

Chiar dacă Mac OS X are în System Preferences → Energy Saver o setare cu care putem dezactiva sleep‑ul hard discurilor, aceasta nu are niciun efect în cazul hard discurilor externe. Acestea au de cele mai multe ori un mecanism propriu de sleep, care nu poate fi dezactivat din sistemul de operare. În unele cazuri producătorul oferă un program care poate configura sleep‑ul discului, dar de obicei programul este pentru Windows. Așa că pe Mac va trebui să folosim o mică șmecherie: un program gratuit denumit Keep Drive Spinning, al cărui rol este să țină ocupat hard discul astfel încât el să nu mai adoarmă.

Posted Image

Utilizarea Keep Drive Spinning (KDS) este simplă: pornim programul, apăsăm butonul „Keep a drive awake” și apoi alegem hard discul care trebuie ținut treaz. Programul crează un „launch agent”, adică un script care se execută periodic, care nu face altceva decât să modifice un fișier de pe hard discul cu pricina, odată la N secunde. Intervalul de timp setat trebuie să fie ceva mai mic decât timpul după care discul face sleep. De exemplu în cazul unui un hard disc Seagate Expansion, care adoarme automat după 2 minute, am pus în KDS un timp de 110 de secunde. Avantajul folosirii unui launch agent este acela că, odată setat, agentul va fi activ mereu, chiar și după un reboot. Dacă vrem să dezactivăm agentul anti‑sleep, atunci apăsăm butonul „Let a drive sleep”.

Ce mă mai bucură pe mine în cazul KDS este faptul că poate ține treaz chiar și hard discurile conectate la Airport Extreme și accesate prin rețea. Una peste alta, un progrămel de nota zece.





Trackbacks for this entry [ Trackback URL ]

There are no Trackbacks for this entry

September 2015

M T W T F S S
 123456
78910111213
14 15 1617181920
21222324252627
282930    

Recent Comments

0 user(s) viewing

0 members, 0 guests, 0 anonymous users