Abia astăzi am instalat și eu pentru prima oară Mavericks pe un Mac Mini din 2009. Nu m-am grăbit să-l testez din două motive: primul, pentru că nu mi s-a părut cine știe ce interesant în comparație cu Mountain Lion, iar al doilea, pentru că am așteptat să apară un build ceva mai matur.
După ce m-am jucat câteva ore cu el, am rămas la părerea că versiunea Mavericks 10.9 DP4 nu aduce noutăți cu adevărat interesante față de Mountain Lion. Lipsesc elementele "uau", sau încă nu le-am găsit eu. Lista de noutăți de pe situl Apple ne arată o mică evoluție, nicidecum o revoluție.
Și totuși am remarcat ceva pozitiv și îmbucurător: pe Mac Mini-ul meu vechi de 4 ani se mișcă sensibil mai iute decât Mountain Lion, și mă refer aici la interfața grafică. De prin Lion mă obsedează faptul că Apple nu a valorificat la maximum chipsetul grafic Nvidia 9400M, care, deși este perimat în comparație cu procesoarele actuale, are suficientă putere ca să afișeze perfect un GUI de OS X cu toate efectele sale. Ei bine, abia acum în Mavericks obsesia mea pare să ia sfârșit. Am făcut testul meu clasic: Mission Control, zoom-in și zoom out cu un filmuleț de 60 fps, concomitent cu câteva ferestre Safari cu Flash Player mergând. Dacă în 10.7 și 10.8 animațiile sunt sacadate rău de tot, în Mavericks totul merge ca uns.
Ceea ce mă face să cred că Mavericks va pune într-adevăr accentul pe performanță, lucru benefic mai ales pentru cei cu computere nu tocmai noi.