Jump to content


Forumul s-a mutat!

Aceasta este arhiva forumului MacForum.ro din perioada 2010-2014.
Noul forum poate fi accesat aici.
Conturile vechi nu mai sunt valabile pe noul forum!

Most Liked Content


#11124 Hibernate în OS X Lion

Posted by Tudor Vedeanu on 05 February 2012 - 21:21

M-am trezit într-o zi că s-a luat curentul. Eu aveam deschise pe Mac mini mai multe programe și ferestre pe care nu aveam niciun chef să le închid în momentele alea. UPS-ul mai avea câteva minute și își dădea și el duhul. Atunci mi-a părut rău că nu pot da rapid o "hibernare", adică acea comandă disponibilă în Windows prin care sistemul scrie pe disc conținutul memoriei RAM și apoi se închide complet. La pornire o ia de la capăt de unde a rămas. E ca sleep-ul OS X-ului, cu deosebirea că în hibernare computerul nu are nevoie de curent electric.

Laptopurile Apple pot intra în hibernare (se numește "safe sleep") dar implicit fac asta numai atunci când se termină bateria.

Și totuși hibernarea poate fi activată pe orice Mac, cu următoarea comandă dată în Terminal (comandă care vă cere parola de administrator):

sudo pmset hibernatemode 25

Din acest moment sleep-ul clasic devine hibernare. Atenție: sistemul va avea nevoie de un spațiu suplimentar pe disc egal cu cantitatea de RAM instalată în computer. Și încă o chestie: intrarea și ieșirea în/din hibernare durează mai mult decât în cazul sleep-ului.

Pentru a reveni la sleep-ul normal, folosim comanda

sudo pmset -a hibernatemode 0

pentru Mac-uri desktop, sau

sudo pmset -a hibernatemode 3

pentru notebook-uri.
  • Cattus Thraex, Eugen Mihalache, frantech and 1 other like this


#6892 Reputație

Posted by Eugen Mihalache on 14 January 2011 - 17:38

Se pare că sunt singurul utilizator al acestui forum care are reputația cotată la ‘-10’ puncte (deci sunt cel mai rău utilizator al forumului), imediat după mine vine utilizatorul @leopardu (ce ai făcut frate?), cu ‘-7’ puncte, iar pe locul trei se află un alt utilizator cu ‘-5’ puncte, @XLR320S (de aceea nu mai apari online?)

Care sunt condițiile de a nu ne înrăutăți reputația pe acest forum?

Ce e de făcut? Mai ales că acum când cotarea cu ‘-’ nu mai este posibilă.
Puncte ‘+’ nu cred că se îndură cineva să ne dea pentru a ajunge la ‘0’, cel puțin.
Eu mă aflu printre ouținii care cotez cu ‘+’ atunci când trebe.
Noi cei cu ‘-’ punte, putem cere un ajutor cuiva? Sau nu?
  • Claudiu, MacAndrew and Dragos Salageanu like this


#5873 Cum se instalează corectoarele ortografice?

Posted by Cattus Thraex on 31 October 2010 - 11:21

1. Pentru Snow Leopard și Lion
a. Se descarcă corectoarele pentru OpenOffice de la adresa
http://extensions.se...en/dictionaries
b. Fișierele vor avea extensia .oxt; modifică manual extensia .oxt în .zip; va apărea un mesaj de atenționare, confirmi că asta vrei să faci
c. Dublu clic pe fișierul rebotezat nume.zip (inițial fusese nume.oxt); va rezulta un director cu mai multe fișiere; te interesează fișierele cu extensia .dic și .aff pe care le vei pune în /Library/Spelling
Mai ai acolo un fișier hyph_ (de ex., pt română, hyph_ro-RO.dic); este dicționarul de împărțire în silabe, dar – sincer să fiu, deși l-am pus tot acolo – nu știu dacă este activ. Pe testele mele, nu, dar poate mă înșel. Oricum, l-am compilat pentru Mellel (au ei o aplicație pt așa ceva) și da, în Mellel merge, dar după compilare.
Anexez un screenshot cu fișierele puse de mine în /Library/Spelling pentru română și pt alte limbi (cehă, franceză, slovenă și... latină – ei da, există și pt latină!). Observați că apare diferențierea celor două fișiere, unul „clasic” (cu î și sînt), unul „academic”, cu sunt și â. După dezarhivare, ele au nume identic, ca atare, pt a le pune pe ambele, trebuie să le diferențiezi cumva. Alege orice altă denumire. În interiorul aplicațiilor, ele se vor afișa cu același nume, Romanian, de două ori. Unul va fi pentru sînt/î, celălalt pt sunt/â. Faci un mic test, și vezi care e primul și care al doilea. Nu am priceput de ce nu se poate face cea pt diferențierea lor și în cadrul aplicațiilor, cred că ține de convenția internă pt limbi.

2. Pentru sistemele anterioare lui Snow Leopard, pînă la Leopard inclusiv, descărcați mai întîi CocoAspell, apoi urmați indicațiile de acolo.

Mai jos, sub butonul
Noi update-uri la corectorul de română
țin la zi ultima actualizare, care apare înainte să o pună OpenOffice pe site-ul lor, așa cum mi le trimite Lucian Constantin, cel care se ocupă de corectorul ortografic pentru română. Sînt versiunile pt OO și pt Aspell, descărcați ce vă trebuie. Reține că ultima actualizare se află la finalul discuțiilor de la acel buton, pe măsură ce se înnoiesc fișierele.

Aceste corectoare pot fi folosite pentru toate aplicațiile bazate pe arhitectura Cocoa (TextEdit, Pages, Nisus, Mellel etc.) și pt OpenOffice (pt care se poate instala, desigur, și modulul original .oxt, dar nu e nevoie, detectează automat corectorul chiar dacă e pus în /Library/Spelling).
Ca să nu întrebați încă o dată: corectoarele astea NU merg cu MS Office, orice generație, deci nici cu Office 2011.

P.S. Dacă vă uitați la modulul de latină și vă întrebați de ce e la_VA.dic și la_VA.aff, că spun eu: VA e abrevierea pentru Vatican, unde latina e limbă oficială.
  • Claudiu, Eugen Mihalache and Conu' Leonida like this


#4336 Lipsă butor rating negativ

Posted by Tudor Vedeanu on 25 June 2010 - 10:34

Eugen are dreptate, a fost ținta unei răzbunări cu puncte negative venită din partea celor cu care s-a certat pe Macuser.ro. Fiindcă s-a abuzat de sistemul de rating am ales să dezactivez temporar acea opțiune.
  • psergiu, Fmac and Eugen Mihalache like this


#3393 Fișierele .BIN/.CUE - ce facem cu ele pe Mac?

Posted by Tudor Vedeanu on 25 May 2010 - 13:53

Unul dintre cele mai întâlnite formate de imagine de disc existente în lumea Windows este .BIN. Aceste fișiere vin de obicei însoțite de un fișier .CUE. Necazul pe Mac este că nu le putem deschide cu niciun program din dotarea sistemului de operare. Ce putem face atunci cu ele? O primă soluție ar fi deschiderea fișierelor cu Toast Titanium. Se pare că merge în unele cazuri.

Cei (ca mine) care totuși nu vor să-și bată capul cu un program 3rd party destul de scump, așa cum este Toast, pot converti imaginile BIN/CUE în formatul .ISO, care poate fi montat în Mac OS X fără probleme. Procedăm astfel.

- Vom folosi utilitarul bchunk, un convertor pentru Unix/Linux (varianta originală aici) a cărui versiune pentru Mac OS X poate fi descărcată de aici. Pentru a fi sigur că fișierul nu dispare în neant, l-am atașat și în secțiunea Downloads, pentru că este util. Autorul fișierului este James N. Sears, detalii aici. Eu voi prezenta o variantă ceva mai simplă a tutorialului său.

- Ca idee de bază, utilizarea bchunk este:

bchunk FisierOriginal.bin FisierOriginal.cue FisierRezultat

Cei familiarizați cu Terminal știu deja ce au de făcut în continuare. Ceilalți - citiți mai departe.

- Punem bchunk, fișierul BIN și fișierul CUE în același director. Deschidem Terminal.
- Tragem bchunk în fereastra Terminal. Va apărea un șir de caractere care este calea către bchunk, urmat de un spațiu. Nu modificăm nimic.
- Procedăm la fel cu fișierele BIN și CUE. Atenție la spațiile care trebuie obligatoriu să rămână acolo, după numele fișierelor.
- Tragem în Terminal directorul în care se află cele trei fișiere, apoi ștergem spațiul de după numele directorului și introducem ce nume dorim să aibe fișierul ISO rezultat.
- Dăm Enter și așteptăm să se termine conversia.

bchunk.png
  • akbar, Eugen Mihalache and Odo like this


#3298 Probleme tehnice cu Macuser.ro

Posted by Tudor Vedeanu on 19 May 2010 - 15:40

Mă rog, sper să nu aibe cineva senzația că aici pe forum există un comitet de sprijin al celor care vandalizează alte situri. Ce face fiecare membru Command-N în afara sitului este treaba lui.
  • psergiu, Boly and Fmac like this


#6960 RO - OSX

Posted by Alex Deva on 19 January 2011 - 10:41

Depinde. Dacă ar fi făcut prin zona mea, probabil i-ar zice MOR = Magyar-Román Operációs Rendszer și de fiecare dată cînd ai încerca să schimbi tastatura în limba română, te-ar întreba "bisztos vagy?" iar butonul "igen" ar fugi de cursorul mouse-ului.
  • Biohazard and leopardu like this


#5207 Notebook stand din sîrmă

Posted by Cattus Thraex on 01 September 2010 - 12:38

În urmă cu doi ani, cînd am făcut un schimb de macuri, am luat un MB însoțit de un stand (suport) extrem de simplu: o sîrmă care se pliază și, astfel, se transportă foarte ușor, fiind plată. Odată desfăcută, devine suport de notebook.
Scula a făcut senzație, mi-aș mai lua și eu unul, am și un amic care ar dori așa ceva. Unde D-zeu găsesc?
Dacă dau la google „notebook stand” sau „laptop stand” îmi afișează o listă lungă de asemenea suporturi, dar mari, greoaie, unele chiar urîte, alte simpatice, dar prea mari...
V-aș fi recunoscător dacă îmi spuneți unde pot găsi așa ceva, vreau să-i fac amicului o surpriză.
Arată ca în atașamente.
  • Biohazard and kantor_ex like this


#16304 Vulnerabilitate in Bash shell

Posted by Tudor Vedeanu on 30 September 2014 - 07:19

Gata, au reparat problema în OS X, a apărut patch-ul pentru 10.7-10.9.

Pentru Mavericks: http://support.apple...US&locale=en_US

Pentru Mountain Lion: http://support.apple.com/kb/DL1768

Pentru Lion: http://support.apple.com/kb/DL1767


  • Andrei Bechet and Eugen Mihalache like this


#14744 Comutare între aplicații

Posted by Xanthrax on 11 November 2013 - 06:57

Si CMD+Tab si apasat Alt atunci cand focusul este pe aplicatia minimizata in Dock, o aduce inapoi pe ecran.


  • Tudor Vedeanu and Adrian Manea like this


#13644 Intensitate sunetul, lumină tastatură, lumină ecran

Posted by sagaeu on 25 March 2013 - 22:48

Atât sunetul, lumina tastelor cât și lumina ecranului au 16 trepte de intensitate, dar dacă țineți apăsat tastele [Alt]+[Shift]+[tasta amplificare lumină] fiecare din cele 16 trepte se divide în 4, deci vom avea 64 de trepte de intensitate pentru fiecare.


  • Tudor Vedeanu and Luci like this


#13629 Bundle gratuit de la Macupdate

Posted by Xanthrax on 21 March 2013 - 12:10

https://deals.macupd...com/freebundle/  Doar astazi este valabil.


  • Tudor Vedeanu and Claudiu like this


#13203 Probleme Mountain Lion

Posted by Cattus Thraex on 06 January 2013 - 13:23

Multumesc pentru sfaturi.

Acuma eu știu vorba cu sfatul nesolicitat, dar au fost așa de mulți cei care au plîns că și-au pierdut baza de date, încît tot repet chestia asta ori de cîte ori pot.


  • Bogdan-Mihai Radulescu and uɐʇloz . like this


#13128 Un PowerBook de 12''

Posted by Cattus Thraex on 06 December 2012 - 23:34

Dat fiind că, prin vară, fi-mea s-a plictisit de noul de mini și a dorit un portabil, ce să fac? I-am dat MB-ul meu din 2009 și mi-am pus pe masă miniul. Bun, numai că eu am nevoie de portabilitate și nu de moft. Mi-am scos de sertar, unde stătea cam nefolosit, doar așa, din cînd în cînd, un PB din 2004 cu 1.33 procesor PPC și cu Leo pe o partiție, iar Tigrul pe cealaltă, unde mai am cîteva aplicații „clasice”.
Deși pe Tigru se mișcă mai repede un pic, am ales Leo sistemul default, mai ales deoarece multe aplicații PPC cît de cît întreținute cer Leo, pe Tiger nu mai merg.
Sînt pe deplin mulțumit, deși e - evident - un pic cam lent uneori. Rulez tot ce am nevoie, de la Safari (și Roccat) și Mail la procesoare precum Nisus (o versiune un pic mai veche, ultima cere intel), Mellel (tot mai veche), LibreOffice PPC, iDocument (aplicație de tip e-library) etc. etc. Fiind relativ mic, se poate folosi pe post de Air.
Am vrut să-l vînd acum vreo 2 ani, am cerut 800 de lei, după care 700... acum cîteva zile mi-a venit și bateria nou-nouță și e chiar viață, ține vreo 4 ore. Un produs minunat, absolut utilizabil pt orice am nevoie.

Attached Images

  • pb_2004.jpg

  • Andrei Bechet and uɐʇloz . like this


#12475 Pixel blocat pe un MacBook Pro

Posted by Cattus Thraex on 17 August 2012 - 20:59

Cînd eram în liceu, aveam un coleg tăcut, dar simpatic, mucalit, trîntea una cînd nu te așteptai. Într-o zi, îl vede directorul că ducea un colac mare de sîrmă, capătul fiind în sus. Directorul îl vede și, crezînd că a șterpelit sîrma aia de undeva din atelier, se răstește la el:
- Ce ții mă sîrma aia așa, în sus?
La care colegul răspunde, ingenuu și serios:
- Ca să nu pice curentul.
  • Musat Daniel Gigel and criss001 like this


#12202 New from Apple

Posted by silvestro2in1 on 13 June 2012 - 08:42

Mie mi se pare că Apple începe să ignore complet un segment devenit, la un moment dat, al lor: educational. De aproape doi ani, nu mai au nimic pe segmentul ăsta. Un Air e prea scump, e nevoie de un MB popular, simplu, fără briz-briz-uri, fără retine sau alte șmecherii, pur și simplu un alculator cu 2-3 mufe standard, fără unitate optică, cu 4 GB de RAM și un disc de 5400 rmp la 500 GB, cam ce era MB-ul alb. DAcă fac așa ceva pe metal, e tot ce trebuie pt lumea edu.


iPad se cheama acel mac ieftin de care spui tu. Ceva usor de purtat, flexibil, accesibil si ca pret, cu aplicatii simple (nu simpliste) fara useless features cu acces la net si stocare in iCloud.
Daca te-ai uitat la prezentarea lor ai vazut ca profesorul indian proiecta de pe iPad pe un cearceaf lectia de anatomie, copiii autisti tot pe ipad se jucau/invatau etc deci segmentul educational este adresat in forta cu iPad.

Viitorul este tableta (cu cloud apps) si monitoare/tv care se vor conecta automat (chiar si fara apple tv) cu ele. La fel cum sunt imprimantele ce stiu sa printeze direct de pe iPhone.

De ce are nevoie un elev/student la cursuri ?

- sa isi ia notite si informatii - vezi editoare de text, reportofon si mai nou Dictation care practic (la americani) va converti speach-ul profesorului in fisier text fara sa mai fie nevoie de data entry manual din partea studentului. In felul asta esti mai atent la ce se spune si nu preocupat sa notezi
- sa caute informatii - e mare netul... si Siri se dezvolta
- sa prezinte informatii - o va face tot de pe tableta pe proiector/LCD ca si profesorul sau o va share-ui la toata clasa
- sa dea teste - am vazut acum in prezentare ca s-au gandit deja si la o modalitate de a bloca terminalul intr-o singura aplicatie ca sa nu poti sa te inspiri de pe net

Deci in concluzie cred ca se focuseaza destul de tare pe educatie dar inca noi nu putem sa tinem pasul (ca si mentalitate, programa, bani de investit in dotarea scolilor etc) cum o fac americanii.

Pe de alta parte marele merit a lui Jobs nesesizat de multi guru din domeniu este ca a simtit ca segmentul de laptop/desktop si software traditional nu mai are unde sa se dezvolte (sau se va dezvolta foarte incet) ca a ajuns la maturitate deplina inca de acum cativa ani si este plafonat. Am simtit si noi ca apar programe tot mai greoaie si bloatware cu sute de features dar care nu le foloseste nimeni (vezi Excel care stie sa faca o gramada de lucruri, in care si cei mai buni cunoscatori ai sai folosesc poate 50% din toate functiile programului in activitatea zilnica), apoi hardware-ul are limite fizice (vezi Macbook Air) unde nu poti mai mult sa il dezvolti iar ca sa tot cresti puterea lui in RAM, Hz, sau Gb de stocare si nu mai este un business.
Prin urmare Jobs a schimbat complet macazul pe hardware si software mobil care acum este la stadiul incipient (cel al calculatoarelor din '80) si a mai facut un ciclu de dezvoltare a tehnologiei informatice precum cel din anii 1980-2000.
Pentru asta industria si business-ul IT ar trebui sa ii fie recunoscatoare pentru ca altfel nu se mai faceau bani cu galeata din IT/comunicatii inca 20 de ani de acum incolo. Le-a dat o noua jucarie.

Iar noi obisnuiti cu softul traditional si workflow-ul cu fisiere organizate in Finder avem retineri sa trecem 100% pe aplicatii mobile mai light si tinute in cloud, cu documantele organizate nu la gramada in foldere (vezi Finder si Dropbox) ci pe caprarii in programe (vezi iTunes, iPhoto, mai nou Documents in the Cloud cu Numbers, Pages etc) tocmai ca inca consideram ca ele nu sunt mature suficient sau nu ne este inca intuitiv (cel putin eu inca nu pot sa ma obisnuiesc desi ma stradui).
  • Tudor Vedeanu and Dragos Salageanu like this


#11922 Siri și numele românești

Posted by Tudor Vedeanu on 25 April 2012 - 21:10

Toate bune și frumoase cu asistenta Siri de pe iPhone 4S, însă are o dificultate în a înțelege unele nume de persoane din limba română. Sau, mai exact, nu știm noi să le pronunțăm suficient de englezește, astfel încât să le înțeleagă.

Asta am pâțit eu atunci când am încercat să o învăț pe Siri că pe fratele meu în cheamă Florin. Teoretic, din momentul în care Siri știe că persoana din agendă cu numele Florin este fratele meu, aș putea să-i zic oricând "call my brother" și ea să-l sune automat. Deci tot ce trebuie să fac este să-i spun lui Siri ceva de genul "my brother's name is Florin", iar ea să înțeleagă acest lucru. Însă oricât am încercat să pronunț "Florin" în engleză, Siri n-a înțeles decât "fluorine", care e cu totul altceva... :D

Așa că, pentru a rezolva această problemă, am apelat la cineva care poate citi foarte "englezește". E vorba despre vocea sintetizată Samantha din OS X, care sună identic cu Siri. Samantha trebuie descărcată și adăugată în System Preferences → Speech, panoul Text to Speech.

samantha.jpg

După ce am instalat-o pe Samantha, am deschis un fișier nou în Text Edit, am scris "My brother's name is Florin" și am pus-o să citească propoziția, ținând iPhone-ul cu Siri în fața difuzoarelor.

speech-textedit.jpg

Și astfel Siri a înțeles din prima despre cine era vorba. Problemă rezolvată!
  • Eugen Mihalache and uɐʇloz . like this


#11710 Cum duplicăm o fereastră Finder

Posted by Tudor Vedeanu on 30 March 2012 - 22:15

Să presupunem că avem deschisă o fereastră Finder și vrem să o duplicăm. Adică să mai deschidem încă una, exact în aceeași locație pe disc. Cum facem?

(La ce ar folosi acest lucru, vă întrebați? Păi, de exemplu, uneori vreau să copiez sau să mut niște fișiere într-un director vecin. Pentru asta ce fac: selectez fișierele, dau Cmd-C și apoi trebuie să navighez până în directorul-destinație. Dar de cele mai multe ori nu vreau să pierd din vedere directorul curent, așa că prefer să deschid o a doua fereastră și să navighez acolo.)

Răspunsul este următorul:
  • Se activează bara de cale (path bar) din meniul Vizualizare → Afișează bara de cale (sau cu scurtătura ⌘/).
  • Atunci când vrem să duplicăm fereastra, ținem apăsată tasta Cmd și dăm dublu clic pe numele directorului curent. Funcționează în toate modurile de vizualizare (pictograme/listă/coloane/CoverFlow).
Asta e tot!
  • Bogdan-Mihai Radulescu and Eugen Mihalache like this


#11221 Steve Jobs a câștigat un premiu Grammy

Posted by Claudiu on 13 February 2012 - 13:44

Premiul post-mortem, oferit lui Steve Jobs pentru "creearea de produse și tehnologii care au transformat modul în care consumăm muzică, programe TV, filme și cărți" a fost ridicat de către Eddy Cue, care a declarat următoarele:

On behalf of Steve's wife, Laurene, his children, and everyone at Apple, I'd like to thank you for honoring Steve with the Trustees Grammy Award. Steve was a visionary, a mentor, and a very close friend. I had the incredible honor of working with him for the last fifteen years.


Accepting this award means so much to me because music meant so much to him. He told us that music shaped his life...it made him who he was. Everyone that knows Steve knows the profound impact that artists like Bob Dylan and The Beatles had on him.


Steve was focused on bringing music to everyone in innovative ways. We talked about it every single day. When he introduced the

iPod

in 2001, people asked "Why is Apple making a music player?" His answer was simple: "We love music, and it's always good to do something you love."


His family and I know that this Grammy would have been very special to him, so I thank you for honoring him today.


Sursa.
  • Tudor Vedeanu and Eugen Mihalache like this


#10976 Activați Time Machine local

Posted by Claudiu on 17 January 2012 - 14:48

Dacă nu aveți un HDD extern la îndemână, Lion vă permite să le creați pe harddiskul local, folosind spațiul liber existent. Opțiunea poate fi activată din Terminal, cu următoarea comandă:

sudo tmutil enablelocal

Terminal va care parola înainte de a executa comada. Câte un snapshot va fi creat din oră în oră sau, dacă vă grăbiți, procesul poate fi inițiat și manual astfel:

tmutil snapshot

Procesul este invizibil, dar rezultatul se poate vedea în Time Machine. Cu mov sunt indicate snapshoturile de pe harddiskul extern iar cu gri cele de pe discul local. Pentru dezactivarea opțiunii, se folosește comanda:

sudo tmutil disablelocal

N-am încercat procedura, am găsit informațiile pe Macworld și mă gândeam că poate vor fi utile.
  • Eugen Mihalache and snowy like this