Jump to content


Forumul s-a mutat!

Aceasta este arhiva forumului MacForum.ro din perioada 2010-2014.
Noul forum poate fi accesat aici.
Conturile vechi nu mai sunt valabile pe noul forum!

Photo

New from Apple


  • Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 12 June 2012 - 17:22

Lumea pare dezamăgită, nu știu de ce: retina aia pare OK, sculă prea scumpă pt buzunarul meu, dar perfectă pt snobul din parlament sau de mai știu unde. Aștept un MB mai edu, mai ca pt mine. Un MB, fie și MBP simplu, de 13-15 inci, fără unitate optică, cu disc normal și 4 GB de start (dar upgradabil la 8 sau la 16), cu preț edu la 700-800 euro mi se pare ceea ce-i lipsește lui Apple. apoi update-uri de aplicații, de sisteme de operare (și Mac OS X și iOS se mai saltă), update-uri pe șest ale unor modele standard etc. etc. ML, în sfîrșit, îmi afișează toate paginile în Nisus, nu numai primele două, ca pînă acuma (unul dintre cele mai ciudate bug-uri ale Mac OS-urilor).
Apple nu pare obosit, pare - mai degrabă - ezitant, nu știe dacă piața lui trebuie să bată spre snobul cu bani sau spre profi și elevi/studenți. Pare a nu fi pregătit pt ambele piețe, diferite ca abordare și ca stil de viață. Balansul mi se pare ciudat, dat fiind că, în esență, Apple a fost și este o mare companie de soft, dublată de o companie de design al PC-urilor și notebook-urilor. Sigur, unele configurații hard sunt superioare altora, dar nu totdeauna. Nu prin asta ia Apple fața.
Să vedem, zise orbul, să vedem, zise și chiorul, să mai așteptăm.

P.S. Nu vreau să par că nu mi-aș lua Retina aia, la o adică. Mi-aș lua-o, cu banii ăia aș prefera însă să-mi iau 2-3 mac-uri normale, nesofisticate.

#2 Andrei Bechet

Andrei Bechet

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 487 posts
  • LocationMünchen (Germania)

Posted 12 June 2012 - 20:55

Sincer nu mi se pare ca ar trebui adica chiar au facut un salt impresionant ... in doar 2 ani au sarit de la retina display de pe iphone pe mac de 15" ... asta mentinant bateria si performanta. Sincer cred ca o sa scoata ceva ieftin ... mi se pare ca tind sa duca ipadul inspre domeniul casual, si sa lase macul pentru content creation ... sau poate ma gandesc eu prea in viitor :P
Eu unul ma bucur ca s-au orientat si inspre mac, mi s-ar fi parut trist ca apple sa nu mai scoata nimic impresionant din punctul asta de vedere.

#3 boboc

boboc

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPip
  • 668 posts
  • Locationvalcea

Posted 12 June 2012 - 23:25

Mie imi mi se pare ok ce a prezentat Apple, dar nici eu nu as da iMac-ul + Air-ul + ceva bani pentru MBP retina, imi place,e superb dar nu cred ca e momentul acum :)


Sent from my iPad using Tapatalk

#4 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 13 June 2012 - 07:42

Mie mi se pare că Apple începe să ignore complet un segment devenit, la un moment dat, al lor: educational. De aproape doi ani, nu mai au nimic pe segmentul ăsta. Un Air e prea scump, e nevoie de un MB popular, simplu, fără briz-briz-uri, fără retine sau alte șmecherii, pur și simplu un alculator cu 2-3 mufe standard, fără unitate optică, cu 4 GB de RAM și un disc de 5400 rmp la 500 GB, cam ce era MB-ul alb. DAcă fac așa ceva pe metal, e tot ce trebuie pt lumea edu.

#5 silvestro2in1

silvestro2in1

    Membru nou

  • Membri
  • Pip
  • 12 posts

Posted 13 June 2012 - 08:42

Mie mi se pare că Apple începe să ignore complet un segment devenit, la un moment dat, al lor: educational. De aproape doi ani, nu mai au nimic pe segmentul ăsta. Un Air e prea scump, e nevoie de un MB popular, simplu, fără briz-briz-uri, fără retine sau alte șmecherii, pur și simplu un alculator cu 2-3 mufe standard, fără unitate optică, cu 4 GB de RAM și un disc de 5400 rmp la 500 GB, cam ce era MB-ul alb. DAcă fac așa ceva pe metal, e tot ce trebuie pt lumea edu.


iPad se cheama acel mac ieftin de care spui tu. Ceva usor de purtat, flexibil, accesibil si ca pret, cu aplicatii simple (nu simpliste) fara useless features cu acces la net si stocare in iCloud.
Daca te-ai uitat la prezentarea lor ai vazut ca profesorul indian proiecta de pe iPad pe un cearceaf lectia de anatomie, copiii autisti tot pe ipad se jucau/invatau etc deci segmentul educational este adresat in forta cu iPad.

Viitorul este tableta (cu cloud apps) si monitoare/tv care se vor conecta automat (chiar si fara apple tv) cu ele. La fel cum sunt imprimantele ce stiu sa printeze direct de pe iPhone.

De ce are nevoie un elev/student la cursuri ?

- sa isi ia notite si informatii - vezi editoare de text, reportofon si mai nou Dictation care practic (la americani) va converti speach-ul profesorului in fisier text fara sa mai fie nevoie de data entry manual din partea studentului. In felul asta esti mai atent la ce se spune si nu preocupat sa notezi
- sa caute informatii - e mare netul... si Siri se dezvolta
- sa prezinte informatii - o va face tot de pe tableta pe proiector/LCD ca si profesorul sau o va share-ui la toata clasa
- sa dea teste - am vazut acum in prezentare ca s-au gandit deja si la o modalitate de a bloca terminalul intr-o singura aplicatie ca sa nu poti sa te inspiri de pe net

Deci in concluzie cred ca se focuseaza destul de tare pe educatie dar inca noi nu putem sa tinem pasul (ca si mentalitate, programa, bani de investit in dotarea scolilor etc) cum o fac americanii.

Pe de alta parte marele merit a lui Jobs nesesizat de multi guru din domeniu este ca a simtit ca segmentul de laptop/desktop si software traditional nu mai are unde sa se dezvolte (sau se va dezvolta foarte incet) ca a ajuns la maturitate deplina inca de acum cativa ani si este plafonat. Am simtit si noi ca apar programe tot mai greoaie si bloatware cu sute de features dar care nu le foloseste nimeni (vezi Excel care stie sa faca o gramada de lucruri, in care si cei mai buni cunoscatori ai sai folosesc poate 50% din toate functiile programului in activitatea zilnica), apoi hardware-ul are limite fizice (vezi Macbook Air) unde nu poti mai mult sa il dezvolti iar ca sa tot cresti puterea lui in RAM, Hz, sau Gb de stocare si nu mai este un business.
Prin urmare Jobs a schimbat complet macazul pe hardware si software mobil care acum este la stadiul incipient (cel al calculatoarelor din '80) si a mai facut un ciclu de dezvoltare a tehnologiei informatice precum cel din anii 1980-2000.
Pentru asta industria si business-ul IT ar trebui sa ii fie recunoscatoare pentru ca altfel nu se mai faceau bani cu galeata din IT/comunicatii inca 20 de ani de acum incolo. Le-a dat o noua jucarie.

Iar noi obisnuiti cu softul traditional si workflow-ul cu fisiere organizate in Finder avem retineri sa trecem 100% pe aplicatii mobile mai light si tinute in cloud, cu documantele organizate nu la gramada in foldere (vezi Finder si Dropbox) ci pe caprarii in programe (vezi iTunes, iPhoto, mai nou Documents in the Cloud cu Numbers, Pages etc) tocmai ca inca consideram ca ele nu sunt mature suficient sau nu ne este inca intuitiv (cel putin eu inca nu pot sa ma obisnuiesc desi ma stradui).
  • Tudor Vedeanu and Dragos Salageanu like this

#6 Xanthrax

Xanthrax

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 380 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 13 June 2012 - 11:22

Noi suntem si de o varsta in care re-adaptarea la ceva nou si diferit se face greu. M-am adaptat relativ usor la calculator cand aveam in jur de 30 de ani, drept ca nu am reusit niciodata sa ma imprietenesc cu interfata text, DOS-ul mi-a fost urat cu craci. Am reusit sa inteleg cum functioneaza un calculator abia dupa Windows 3.1. Primul calculator pe care l-am vazut a fost un Macintosh Classic II, cu ecran alb-negru, dar cu interfata grafica. Cand am vazut acel Macintosh mi-am dat seama ca o sa pot sa folosesc asa ceva. Asa ca mi s-a nascut piticul pe creier. Din pacate, nu imi pot inca permite un iPad, in Romania. Ar fi un device care m-ar satisface doar personal, dar nu intr-o munca colaborativa asta nu pentru ca IPad-ul nu ar permite, dar pentru ca mediul de lucru in care eu functionez inca nu este pregatit.

#7 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 13 June 2012 - 14:21

1. „iPad se cheama acel mac ieftin de care spui tu.” Nicidecum. Am încercat, insistent și încăpățînat, să folosesc un iPad pe post de procesor de text, fără chestiuni sofisticate. Doar chat și sms poți face cu el, eventual notițe simple. Cine știe stenografie, face mai bine și mai rapid.
2. „Viitorul este tableta ...”. De acord, dar asta - deocamdată - sună ca promisiunile din campania electorală: alege-mă și-ți voi face x, y, z... după 4 ani, lumea uită și, din promisiuni, nu iese nimic. Resping comparația.
3. „De ce are nevoie un elev/student la cursuri ?” De varii lucruri. Dar profii de ce au nevoie? Tot de varii...

Mă tem că vorbești în numele tău. Alții au alte păreri, alte nevoi, alte percepții. Un bun sistem de operare și o bună sculă trebuie făcută pt toate nevoile, nu după ce crezi tu că am eu nevoie. Feedback au destul. Eu am nevoie de procesare de text pro, de texte lingvistice și dialectale, iPadu nu e în stare să-mi ofere nici măcar texte ușor de scris unde am doar ăîâșț, darmite texte mixte unde am žřďč асдфг ьъ și tot așa. Încearcă să scrii 5 pagini pe iPad, dar scrise frumos, academic. Dacă termini în 2 zile să-mi spui cum ai făcut.

În loc de iPad, un device într-adevăr bine gîndit este Air-ul de 11 inci, mic, ușor... dacă ai ochi încă buni, este OK. E însă extrem de scump pe varianta, deja minimă, cu 4 GB și un disc de 250 GB. Teoretic, ar fi un perfect produs edu, în fapt e o jucărie pt snobi, așa cum arată după un upgrade minimal.

#8 Dragos Salageanu

Dragos Salageanu

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 486 posts
  • LocationTimisoara

Posted 13 June 2012 - 18:25

@Cattus: omul nu vorbeste in numele sau, ci a unui numar imens de utilizatori. S-au vandut in 2 ani mai multe iPad-uri decat Mac-uri in 30 de ani. Disputa asta nu prea mai e o disputa, laptopurile nu vor mai fi niciodata masini mainstream. Ca tu, sau eu, avem nevoie de masini cu tastaturi fizice si ecrane mai mari (zise Dragos tolanit pe un pat de hotel, in fata MBP-ului lui de 17" :)) ), asta e nevoia noastra ingusta. Ceea ce facu TU nu e "edu", faptul ca esti profesor nu e o scuza sa numesti "edu" o activitate specializata si de nisa. Esti lingvist si autor, pentru d-zeu! La fel ca si prietenul meu Radu Pavel Gheo, o sa fi legat de masini specializate, care iti sunt familiare, si 10 ani de-acum incolo, asa cum si Stephen King folosea masina de scris pana nu demult (nu sunt sigur daca nu o mai si foloseste). Asta nu inseamna ca majoritatea (covarsitoare, as putea adauga) a lumii va face la fel.

iPad-ul este o scula "edu" pentru ca este o chestie pe care elevul sau studentul sa o poata cara cu el oriunde, o are oricand la dispozitie instantaneu, tine bateria toata ziua, e online de oriunde, daca isi ia un 3G prepay, face research, citeste, trimite referate, da teste, studiaza, ia notite, filmeaza si inregistreaza de pe acelasi device, toate astea in timp ce ramane conectat cu prieteni, familie, FaceTime, iMessage, chat, retele sociale, etc, etc. Si toate astea cu o chestie de dimensiunea unei reviste, care costa $400-500.

E cam game over. Nu sunt multi studenti care ar schimba un iPad pe un Macbook de $700 (presupunand ca ar exista unul). Eu, daca as fi student, nu as face-o.
  • Tudor Vedeanu likes this

#9 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 13 June 2012 - 19:08

Cred că e o neînțelegere: nu am nimic împotriva iPad-ului și nici nu-l consider non-edu. Eu spun că Apple pare a abandona altă zonă edu, mai delicată un pic. Nici nu cer mare lucru, ci un mac simplu, robust, clar, care să ruleze Mountain Lion decent, cu ce am au nevoie și spuneam că Apple pare a urca prea sus prețurile și performanțele pt scule care nu au nevoie de așa ceva. Cred, altfel spus, că Apple ar trebui să reintroducă un MB popular, entry-level sau edu, cum vrei să-i spui.

#10 Tudor Vedeanu

Tudor Vedeanu

    Mac-OS-1701-D

  • Administratori
  • 2252 posts
  • LocationGura Humorului

Posted 13 June 2012 - 23:12

Eu am nevoie de procesare de text pro, de texte lingvistice și dialectale, iPadu nu e în stare să-mi ofere nici măcar texte ușor de scris unde am doar ăîâșț, darmite texte mixte unde am žřďč асдфг ьъ și tot așa. Încearcă să scrii 5 pagini pe iPad, dar scrise frumos, academic. Dacă termini în 2 zile să-mi spui cum ai făcut.


Probabil că încă nu există cerere pentru astfel de aplicații pentru iPad, că altfel nu ar fi mare lucru să facă cineva un procesor de text specializat în chestii dintr-astea mai avansate. În ceea ce privește scrisul "normal", mie iPadul mi se pare OK. Cu puțin antrenament tastatura virtuală poate fi folosită cu un randament destul de bun. Iar pentru cine vrea mai mult, există și posibilitatea de a folosi o tastatură obișnuită.

Și eu cred că epoca laptopurilor a început să apună. Apple se va concentra pe modelele high-end destinate profesioniștilor. Restul doritorilor de mobilitate vor găsi tot ce le trebuie într-un iPad.

#11 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 14 June 2012 - 06:32

Cred că e un domeniu în care tabletele ar putea intra rapid și agresiv: în școli. Fi-mea cară zilnic kilograme de cărți, și pt mine ar fi greu un asemenea ghiozdan. Totul ar „încăpea” într-o tabletă de 500 de grame. Nu mai spun de miile de tone de hârtie economisite. Ăsta mi se pare un domeniu pe care și ai noștri de la minister ar trebui să-l ia în calcul.

#12 Claudiu

Claudiu

    Batman

  • Membri
  • PipPipPipPip
  • 632 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 14 June 2012 - 07:11

Eu nu pot sa scriu pe iPad, deși aș vrea, am încercat. Poate că sunt și eu bătrân, dar nu m-am putut obișnui cu modul în care îmi alunecă degetele pe ecran. Simt nevoia de butoane fizice, mai ales când scriu cu diacritice, adică un text serios, nu un mail sau un iMessage. În plus, când scriu, eu vreau să văd ecranul plin de text în fața mea, rânduri, paragrafe etc, iar tastatura iPad-ului îmi fură jumătate din ecranul care nu este oricum foate mare. Știu că pot pune o tastatură, dar parcă e aiurea să car după mine ditamai placa de aluminiu.

Pentru verificat rapid știrile, mailurile sau pentru citit, un iPad este grozav, car cu mine biblioteci întregi și merge de minune pentru căutare rapidă de informații în timp ce scriu un text mai lung pe PC. Pe PC, pentru că eu nici la laptop nu am trecut. Nu-mi place să-l țin în brațe și să am mereu grija să nu-l scap. Când lucrez, am nevoie de un birou, să-mi sprijin mâinile, o tastatură, mouse și ecran în fața ochilor, nu în poală.

#13 Xanthrax

Xanthrax

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 380 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 14 June 2012 - 07:23

Fratilor, nu pot sa am decat cuvinte de lauda pentru Mountain Lion. Mi-am instalat DP4 pe MacBook Pro-ul 15' early 2008 si zboara. Efectiv se misca asa cum s-ar misca un Lion instalat pe curat, fara nimic in startup. Nu mi-a venit sa cred. De cand am cumparat acest laptop, a avut pe el Snow Leopard, Lion DP2, DP3, Lion cu toate update-urile la zi, ML DP3 cu 2 update-uri si acum ML DP4. Nu am formatat niciodata harddiscul, toate fiind instalate peste. A trebuit sa-mi instalez aplicatia Bartender, care mai ascunde icoanele din menubar, ca trec bine de jumatatea ecranului si se suprapun peste meniuri, deci am aplicatii in startup bugat.
Deci, masina veche, sistem instalat peste multe alte sisteme, aplicatii in startup destule si se misca la fel cum s-a miscat in prezentarea WWDC. Felicitari Apple. Abia astept sa cumpar ML.

#14 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 14 June 2012 - 08:11

Da, e bine lucrat. Ultimul release mi-a rezolvat, în sfîrșit (eram disperat), afișarea documentelor în Nisus: afișa numai primele 2 pagini, indiferent cîte avea documentul! Un bug absolut genial, să zic așa.
tocmai am intrat pe forumul american și am citit că un australian nu poate folosi Pages pe ultimul răcnet, MBP retina display, deoarece documentele sunt redate înfiorător de prost. Deduc, dacă e adevărat (evident, nu pot testa), că flăcăii nu au testat iWork pe ultimul lor model, asta arată și cum lucrează acolo.

#15 Tudor Vedeanu

Tudor Vedeanu

    Mac-OS-1701-D

  • Administratori
  • 2252 posts
  • LocationGura Humorului

Posted 14 June 2012 - 11:39

Pe PC, pentru că eu nici la laptop nu am trecut. Nu-mi place să-l țin în brațe și să am mereu grija să nu-l scap. Când lucrez, am nevoie de un birou, să-mi sprijin mâinile, o tastatură, mouse și ecran în fața ochilor, nu în poală.


Păi "moblitate" în cazul unui laptop nu înseamnă că trebuie să-l folosești ținându-l în brațe. Eu nu am lucrat niciodată pe laptop în felul ăsta, ci numai la birou. Faptul că la nevoie poți folosi un laptop ținându-l în poală, pe scaunul mașinii sau chiar într-o mână este doar un bonus.

Fratilor, nu pot sa am decat cuvinte de lauda pentru Mountain Lion.


Hmm, mai că m-ar bate gândul să-l pun peste Lion... ai idee cum se comportă aplicațiile Adobe CS4 în ML?

#16 Xanthrax

Xanthrax

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 380 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 14 June 2012 - 13:36

Am doar Photoshop CS 5.5. O sa-l incerc cand ajung acasa. Singura problema este cu Xee (viewerul meu preferat de imagini), la care de fiecare data ma intreaba ca este nou de pe internet si daca intr-adevar vreau sa-l lansez. Sper sa apara o versiune mai noua de Xee. Si notificarile s-au rezolvat, nu mai vin intr-un carnat de sus pana jos, ci una peste alta, deci nu ocupa toata partea dreapta a ecranului. Am asa vaga senzatie ca acest DP4 va fi si versiunea finala 10.8.0.

#17 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 14 June 2012 - 15:07

Am asa vaga senzatie ca acest DP4 va fi si versiunea finala 10.8.0.


Nu-i exclus, deși nu cred, de regulă mai fac unele bibilituri de ultimă oră. Dacă nu vor avea însă feedback negativ, îi dau drumul și mai văd ei după. De la Leopard încoace, toate macos-urile s-au lansat nefinisate, finisarea a avut loc pe la 10.x.3-4. Tiger a fost singurul sistem lucrat meseriaș de la A la Z încă de la versiunea zero. Dacă ținem seama de aceste detalii, s-ar putea să ai dreptate, să fie gold master (termenul nu se prea mai aplică acuma, nu mai e CD/DVD, dar a rămas sintagma).

#18 Xanthrax

Xanthrax

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 380 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 15 June 2012 - 15:42

Da, dupa cum am promis ca revin cu lamuriri, am incercat si am si lucrat ai cu Photoshop CS5.5 si merge brici. Pana acum, doar o singura aplicatie pe care o aveam in Lion, nu functioneaza in ML, anume SugaSync (o alternativa dropbox). Pot trai fara Sugasync. Nu am partitii libere unde sa-l mai instalez o data si sa incerc Adobe CS4.

#19 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 15 June 2012 - 20:11

Cred că va merge imediat după releas-ul oficial, multe aplicații pur și simplu au un script intern care nu recunosc un Mac OS X mai nou decât ultimul din creierul lor limitat. Autorul trebuie doar să introducă un rând de cod care să-i spună că e OK cu 10.8.x și gata.




1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users