Localizarea: probleme, rezultate, perspective
#1
Posted 05 June 2011 - 11:44
Recent, mi-a apărut un mic studiu privind problemele localizării. Este, cred, prima abordare la nivel de facultate, eu nu știu de vreo tentativă similară (sigur, mă pot înșela, rog feedback). v-aș fi recunoscător dacă ați descărca studiul și l-ați comenta aici. Orice critici, sugestii sunt bine venite (nu, nu mă supăr, mai ales dacă aveți argumente).
Cu această ocazie semnalez că site-ul Universității din București este în schimbare. Arată ceva mai bine, deși eu unul nu cred că asta era principala problemă Universității București – felul cum arată – ci faptul că peste 90 % dintre pagini sunt goale.
Descarcă și comentează aici.
#2
Posted 05 June 2011 - 18:17
#3
Posted 05 June 2011 - 19:18
Dincolo de discuții d. detalii și exemple (s-au tot purtat, v. „webografia“), și dincolo de precizarea că, firește, fiecare platformă trebuie să aibă propriul stil și set de reguli de localizare unitar, țin să precizez – fără precauțiile, îmi închipui obligatorii, ale unui context universitar:
Cu condescendență, acest mic studiu inițial îi numește „colegi” pe heirupiștii bine-intenționați sau ambițioși. Era de așteptat să existe zeci de asemenea texte și cîțiva colegi specialiști – dar se silabisesc încă principii de bază. E remarcabil că Universitățile și Academia au rămas pe dinafară. Că discuția „pe foruri” s-a purtat, de regulă, între tehnicieni ageamii și diletanți entuziaști. Care nu au avut timp, mijloace, putere, competență etc. nici să se specializeze ei, nici să-i activeze/ formeze pe alții. În douăzeci de ani. Și nu vreau să aud povești despre rolul geneticii în sociologie și finanțe.
Întrebarea nu e dacă s-a făcut „totuși” o treabă „cît de cît” bună. Traducerile „bunicele” – adică mediocre – au obturat accesul la problemă. Reproșul fundamental este tocmai că, de voie de nevoie, firme, softiști, reprezentanți, de la vlădică la opincă, au mimat rezolvarea unei probleme (și aia pe colțul mesei). Le-a lipsit înclinația, fantezia, imaginația și reponsabilitatea de a se aocupa cu rigoare de ea. Au ocupat astfel abuziv locul unor specialiști sau le-au camuflat lipsa. E un dispozitiv viciat – și vicios, fiindcă propagă, consecvent, oroarea de specializare cu argumente oportune.
Sau așteaptă careva și felicitări?
#4
Posted 05 June 2011 - 21:45
Voi semnala textișorul tuturor celor potențial interesați, ceea ce vă rog să faceți voi toți.
#5
Posted 05 June 2011 - 22:03
Edited by Eugen Mihalache, 05 June 2011 - 22:04.
#6
Posted 05 June 2011 - 22:11
De acord! Atât interfața unei aplicații cât și ghidul de îndrumare al acesteia, trebuie să folosească același 'limbaj'.<br>Sunt totuși pentru a începe cu traducerea aplicației în sine, după care cu ghidul atașat acesteia. Pentru simplu fapt că, în procesul de traducere a aplicației, un anume termen poate avea mai multe subînțelesuri.
Sigur. Parcă nu de mult a fost pe macuser.ro discuția cu traducerea
shut down
quit
close
Deși multora li se pare aiurea, pt toate aceste instanțe româna folosește un singur verb, a închide. Deci:
shut down computer = închide calculatorul
quit application = închide aplicația [nu părăsește aplicația, nimeni nu spune așa în română]
close window = închide fereastra
Pot fi situații inverse, cînd un termen englez admite mai multe echivalente în română. În mod normal, pînă acum, dacă s-ar fi lucrat coerent și bine, s-ar fi finalizat toate instanțele și s-ar fi finalizat și lexiconul.
#7
Posted 06 June 2011 - 01:54
Lucrează cineva de pe macuser.ro la o altă traducere a Mac OS X?Sigur. Parcă nu de mult a fost pe macuser.ro discuția cu traducerea...
#8
Posted 06 June 2011 - 07:24
Lucrează cineva de pe macuser.ro la o altă traducere a Mac OS X?
Aș zice chiar că este unul dintre forumurile cele mai active în domeniu. L-aș cita numai pe duzzfantasi care, ciudat, a cam dispărut, nu știu de ce. Era cel mai tare. Mai sînt însă și alții, lista ar fi lungă și aș risca să fiu ingrat.
#9
Posted 06 June 2011 - 13:14
Aș zice chiar că este unul dintre forumurile cele mai active în domeniu. L-aș cita numai pe duzzfantasi care, ciudat, a cam dispărut, nu știu de ce. Era cel mai tare. Mai sînt însă și alții, lista ar fi lungă și aș risca să fiu ingrat.
#10
Posted 06 June 2011 - 19:06
Aș zice chiar că este unul dintre forumurile cele mai active în domeniu. L-aș cita numai pe duzzfantasi care, ciudat, a cam dispărut, nu știu de ce. Era cel mai tare. Mai sînt însă și alții, lista ar fi lungă și aș risca să fiu ingrat.
Cum așa?
Nu am auzit de @ duzzfantasi. Cine este? De unde este?
Cum adică cel mai tare? Ce a localizat?
Ceilalți, dacă există, de ce nu fac o echipă, sau de ce mă lasă singur?
Publică lista să o vedem.
#11
Posted 06 June 2011 - 21:49
Cum așa?
Nu am auzit de @ duzzfantasi. Cine este? De unde este?
Cum adică cel mai tare? Ce a localizat?
Ceilalți, dacă există, de ce nu fac o echipă, sau de ce mă lasă singur?
Publică lista să o vedem.
Eugen, glumeam... Cum, nu-l știi pe deja faimosul (în macuser.ro group) duzzfantasi? A fost cel mai tare user, deși a fost cultivat insistent timp de un an ca să mă calce pe nervi (pe mine), la un moment dat, se pare, i-a enervat așa de tare și pe cei 4 admini că l-au scos. Mie unul îmi pare rău, sincer, era un băiat simpatic, aproape totdeauna începea ori continua discuții care se soldau cu enervarea cuiva. E din Oradea și a rămas că bem o bere cînd ajung acolo, dar nu am mai ajuns de vreo 3 ani, cred.
#12
Posted 06 June 2011 - 23:13
Iar mă păcăliți
Iar eu care îmi fac speranțe că doară doară se ivește cineva să mă înțeleagă, sau să ne înțeleagă.
#13
Posted 07 June 2011 - 07:20
Măi! Măi!
Iar mă păcăliți
Iar eu care îmi fac speranțe că doară doară se ivește cineva să mă înțeleagă, sau să ne înțeleagă.
Eugen, nu te păcălim, băiatul a făcut carieră în macuser.ro pînă acum vreo 2 luni, cînd a dispărut brusc, bănuiesc că l-au banat, în final. Prea a dispărut brusc, fără comentarii. Eu unul regret acest lucru, avea farmec și, oricum, reflecta tot mai bine nivelul macuser.ro, lucru de care mi-am dat seama imediat ce a apărut. Am dorit să-l opresc și au sărit pe mine. Nu mai repet povestea, e plictisitoare și nu mai are rost.
Mai apar, periodic, figuri din astea, dar el devenise emblematic.
#14
Posted 07 June 2011 - 08:27
Okay! Trecem la subiect. Ce urmărim în acest dialog? Care este scopul nostru cu această temă? Ce avem de făcut în mod practic? Sunt lucruri pe care aș dori nu doar să le discutăm ci să le dăm viață.
#15
Posted 07 June 2011 - 08:39
Eu mă gândeam că e cineva care se ocupa de localizare. La asta mă refeream. Restul teoriilor, sunt fără valoare în acest dialog.
Okay! Trecem la subiect. Ce urmărim în acest dialog? Care este scopul nostru cu această temă? Ce avem de făcut în mod practic? Sunt lucruri pe care aș dori nu doar să le discutăm ci să le dăm viață.
eu mi-am făcut datoria și am pus pe hîrtie ce cred eu. Mai departe, eu văd așa:
- să circule articolașul, la cît mai mulți; persoane cheie ar fi cei care localizează, deci echipa Ubuntu și Gentoo etc.
- să primească feedback
- să organizăm o masă rotundă (fizic vorbind, am o masă ovală la facultate, colo s-a ținut prima întîlnire macuser; pe vremea aia, masa era veche și mai colțoasă, colțozitatea devenind, între timp, inspiratoare în mediul macuser, uneori din fericire, nu totdeauna)
La discuția asta, aș invita și de la Academie. Termen: prin toamnă. În octombrie, la fac. la noi are loc un simpozion. S-ar putea face în cadrul lui, dar nu cred că e timp de organizat peste vară. Dacă da, bine. Dacă nu, un pic mai încolok prin noiembrie - început decembrie. Important este să fie suficient feedback și să fie teme serioase dezbatere.
#16
Posted 07 June 2011 - 10:53
Mormăielile cu care ne tot amuzăm sînt ok, dar din păcate fără importanță.
Am mai întrebat: se poate ajunge la responsabili valahi și străini reali? Pe mine unul mă interesează doar indirect găștile de Linuxiști, eu cu Mac OS; asta e. Și m-am cam plictisit și eu de făcut exerciții de perspicacitate (pe) dai boj. Or asta e tot ce s-a făcut pînă acum și aici, și pe MacUser – nu văd cum se poate progresa așa.
Asta nu are legătură cu percepțiile despre „nivel” (justificate sau nu) – ci cu competențe concrete și cu accesul practic la factori de decizie. E ușor de chibițat, cum facem noi – cu, sau (chiar mai ușor) fără ascendent filologic – dar cum se penetrează sistemul? Ăia dinăuntru cum au ajuns? Și cum de rezultatul e care e?
#17
Posted 07 June 2011 - 11:07
(gestionare) Forma de substantuv în loc de verb e eronată. E preluată din perioada în care industrializarea a luat amploare. Ne amintește de un panou care are tot ce trebuie dar nu știm ce să facem cu acesta, motiv pentru care trebuie să apelăm la 'conducătorul de partid' singurul care ar știi să îl manevreze. Limba engleză nu folosește astfel de forme în mod abuziv. Decât acolo unde altfel nu merge. În limbajul computerelor, nu e indicată o astfel de abordare.
#18
Posted 07 June 2011 - 11:11
#19
Posted 07 June 2011 - 15:17
În timp ce citeam articolul, mi-au venit în minte aceleași demersuri de care spui tu. Sper să iasă. Luna august o pot sacrifica pentru acest proiect dacă e nevoie. Te rog să mă anunți din timp dacă ne întâlnim și unde.
Eugen, august și septembrie sînt excluse, lumea academică e plecată. Octombrie e prea din scurt și, în plus, la noi la facultate e deja planificat un simpozion. Ar fi și asta o ocazie, dar nu cred că apuc să convoc lumea vara. Eu voi începe demersurile, după cum și voi o puteți face. Eu văd, dacă e să fie ceva, ceva prin noiembrie-15 decembrie, după aia iar e aiurea, vin sărbătorile de iarnă.
Toate tevatura asta are sens dacă:
- reacționează cîțiva (nu știu cîți – 3, 4,5...) de la catedra de engleză
- 1-2 de la Academie (mă rog, se poate și fără ei)
- cîțiva localizatori, măcar vreo 5
astfel ca, per ansamblu, să fim măcar 15 inși în sala aia, altfel ne vedem la o bere în Centrul Istoric.
Problema cea mare, pt mine, este nu știu cui mă adresez: la Cupertino am scris, repetat, și nicio reacție; la apcom, de asemenea, și nimic (au fost, cum spuneam, acele întîlniri cu Nikolaj Savov din 2005, dar asta e altă poveste, actorii sînt alții acuma). Dacă nimeni nu spune nimic, nici măcar o înjurătură (adminii macuser.ro măcar au o reacție, și-au bătut joc de mine, deci e clar că acolo nu mai am ce căuta, pierd timpul degeaba), nu mi-e clar cu cine dialoghez. Cu tine și cu alți 2-3-4, dar nu cu decidenți politici, să spun așa. Dacă nu atingem punctul sensibil, degeaba ne agităm. Eu unul am trecut de faza entuziasmului pur, dar fără efect. Trebuie să caut ceva eficient, altfel – mai bine – mă duc la plimbare, e mai sănătos măcar. Moral vorbind, am pus pe hîrtie o problemă așa cum o văd eu. Dacă nimeni nu reacționează, nici eu nu mă mai agit.
#20
Posted 07 June 2011 - 16:51
La întrebarea lui PS, un flăcău (cum zici tu) a dat un răspuns rezonabil și clar. S-a deschis un sub for „cu regulament special“ care, după cîteva contribuții constructive ș ingenioase, pare să nu intereseze pe nimeni. Nu știu cum să verific statisticile de utilizare, dar se poate verifica dacă mă înșel și n-am băgat de seamă. Așa că am lăsat-o mai moale cu încercarea de a provoca sau susține discuții – oamenii se ambalează și se risipește energia în gol și mai avem cu toții și alte treburi.
Nu știu care e mecanismul dezinteresului și nu vreau să fac prezumții jignitoare. Pînă una alta, degeaba Cattus, Eugen, eu, și alții aici și acolo sîntem de acord, dacă Appcom stă ca Aghiuță cu c… pe comoară, Apple is busy doing other things, reprezentanții Apple autorizați plimbă ursu' în alte sate și duc degetu' arătător la tîmplă, răsucindu-l ușor în sensul că în chestia asta nu se bagă, fiindcă nu ies, bani. Ai careva un unchi undeva? Un pachet de acțiuni decisiv? Păcat, că dreptate avem.
Fă-ți tu, Cattus, comunicarea (da' mai concisă) – pînă în Octombrie, te rog (sau în Februarie) – o să fiu în sală și facem un tango pe cinste. Oferă un seminar-bloc la tine, cînd începe școala, voluntar, și vin și-l țin și eu, chiar dacă e vară. Mai știm și pe unul-altul pe-acolo, poate. Argumente avem. Interesează pe careva? De ce?
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users