Am instalat și eu Yosemite, DP3, pe o partiție separată, de doar 50GB, "strictul necesar". Adică eram în primul rînd curios de interfață, dar și de aplicațiile simple și standard, care sînt aproape definitivate. Mă refer la Messages, Safari, Preview și chiar Finder. N-am mai deschis altceva special, m-am mulțumit cu atît și n-am de gînd să fac cine știe ce experimente pînă nu se stabilizează. Ce aș avea de remarcat, părerile mele după prima impresie, ar fi:
1. Design-ul interfeței îmi place mult mai mult decît mă așteptam! Folosesc un MacBook Pro 13" Mid 2012 (non-Retina) și arată excelent. Nu consider fontul prea subțire și, chiar dacă am o folie anti-glare care mai ia din claritatea imaginii, tot mi se pare că arată extraordinar! Atît în Finder, cît și în Mail, Messages, Safari etc.
2. Totuși, sînt cîteva chestiuni de design care parcă nu sînt demne de Apple. Unele butoane par ori ușor descentrate, butoanele de back/forward din Safari parcă nu-s chiar egale, foița aia cu numele aplicației din Dock e aiurea, e diferență prea mică de nuanță între fundal și text și e obositor. Ca să nu mai vorbesc de numele fișierelor din "fan-ul" Downloads din Dock. Iar icoana de baterie e nejustificat de lungă în bara de meniu și nu-s neapărat fanul înverzirii cînd e în priză. Adică după ce că e lungă, mai are și fulgerul ăla lîngă ea, ca în iOS, cînd se încarcă. Era mai bine cu fulgerul/ștecărul pe ea...
Nu sînt sigur că se vor remedia lucrurile astea în lansarea finală și sînt conștient de faptul că, cel mai probabil, aplatizarea totală, uniformă, armonioasă ș.a.m.d. va veni în 10.11, dar parcă-s niște detalii care sar în ochi, nu știu cum lui Ionică sau celorlalți le-or fi plăcînd.
3. Sînt foarte încîntat de dock! Îl uram cînd l-am văzut la keynote. Una dintre plăcerile mele mici și nevinovate din OS X față de Ubuntu, de exemplu, era dock-ul 3D. Acum l-au aplatizat și i-am înjurat. Dar arată surprinzător de bine și au dres-o, cumva, cu faptul că bara aia 2D din fundal nu se mărește o dată cu aplicația cînd duci mouse-ul pe ea. Deci e ca și cum aplicația iese de pe raft cînd te duci pe ea și asta încă dă senzația de spațialitate, ceea ce e bine.
4. Fereastra de login e faină, translucidă așa, e mai elegantă și apreciez și faptul că au pus bară de încărcare la (re)boot.
5. Am probat dictarea în română și am fost foarte impresionat. DAR mi-a făcut o greșeală nașpa, de-asta "la modă". Sper să nu-l fi învățat româna vreun puștan de-al nostru Încercați și voi: i-am zis "În această seară vom urmări Cupa Mondială de Fotbal". Și mi-a pus doi "i" la "urmări"...mama lui...
Cam astea ar fi după doar o seară de teste. Probabil voi reveni. Sau voi considera că "mi-am făcut pofta" și voia aștepta lansarea finală. Vedem...