Backup înseamnă:
- documentele personale, arhivele și tot ce consideri necesar sau (foarte) util, fie că sînt ale tale, fie că reprezintă biblioteca ta de date
- setările de sistem, ceea ce se numește „keychain”: parole de acces etc. etc, ca să nu pierzi vremea să le pui din nou dacă reinstalezi.
Restul se instalează: sistemul și aplicațiile. Eu am backup al aplicațiilor strînse de-a lungul anilor și pe care le folosesc curent, să nu stau să le descarc tot timpul.
Unii doresc disc boot-abil, aici Carbon Copy Cloner (CCC) se zice că e cel mai bun, nu l-am folosit însă.
Cele ce le descriu mai sus le fac, de ani, cu iBackup, pe care am înțeles-o de la bun început, a clară și ușor de folosit.
Eu am făcut așa, pînă acum (și nu știu dacă am să schimb ceva substanțial curînd, pentru că mi-a mers bine):
- copiez manual fișierele personale din calculator pe hardul extern; cînd se mai strîng "achiziții", pe care le pun într-un folder separat, le copiez și pe acelea;
- pentru cele strict necesare (articole pe care le studiez - sînt la doctorat, cărți din care citesc ș.a.m.d), folosesc DropBox, Google Drive și Copy. Am 30 GB în total, deci e mai mult decît de ajuns pentru astea;
- pînă să am Mac și să se implementeze iCloud Keychain, n-aveam probleme cu parolele etc, pentru că (știu că nu e recomandabil), dar nu folosesc o diversitate prea mare, deci le am în cap mereu și chiar nu mă deranjează să le introduc din nou la revenire;
- setările de personalizare chiar nu mă deranjează să le pierd, pentru că nu lucrez foarte adînc la personalizare;
- kit-urile aplicațiilor, din afara AppStore-ului, le am și eu, majoritatea.
Repet, acum cînd am instalat Mavs de la zero, mi-a luat 2-3 ore ca să fac absolut tot. Au durat mai mult noile iWork și iLife, că era toată lumea călare pe ele și s-au descărcat mai greu. Cînd eram pe Linux, tot așa, în maxim 2 ore eram gata, cu tot cu muzică și toate cele. Pe Windows dura mai mult, dar asta e altă poveste...
Ar fi fost comod să pot face prin wireless, să nu stau să conectez, să fac o rutină o dată la nu știu cît timp să conectez să fac backup. Dar o s-o fac și p-asta
Backupul se face prin rețeaua wireless locală, nu prin internet. Viteza depinde de standardul la care se conectează computerul la Time Capsule. Modelele noi, compatibile cu standardul 802.11ac, au o viteză foarte bună de transfer. Nu atât de mare cum e USB3, dar oricum backupul va dura mult mai puțin decât o zi întreagă.
Cred că într-adevăr noile AirPort Time Capsule asigură viteză bună. Și prețul e pe măsură, oricum. Sînt conștient că am exagerat cînd am zis o zi întreagă. Prin USB 3, vreo 260 GB mi-a făcut backup în aproximativ o oră.