Da, dar nu uita că Apple investește enorm în cercetare, nu e numai scula în sine pe care o plătești, plătești și tehnologia aferentă + softul care vine cu hardul. Ia fă un calcul. Cît ar costa,de fapt, un notebook Sony sau ce vrei tu + sistemul de operare (la preț de OEM) + office (tot la preț OEM) + alte 4-5 aplicații gen iLife. Vei vedea că diferența nu mai e chiar așa de mare.
Da asa este, dar totusi pretul la telefon a crescut .... sa fim seriosi ... stiu ca modulul de LTE a crescut pretul, dar e normal asta. Eu cred ca ei au ceva deal cu operatorii. care vand iphonurile cam pe la aproximativ acelasi preturi ca si restul smartphones. Deal-ul ar fi ca apple sa aiba pret foarte mare (aproape 700 eur pe apple store germany) ca sa poata vanda ei mai bine.
Nu ma refeream neaparat la mac, acolo cand iei un macbook pro de 13 stii in ce bagi banii. Problema la mac e ca nu mai exista un macbook simplu, cum ziceai si tu.
Problema mea e cu iphone-ul ... e cam nesimtire. Toata lumea ofera aplicatii si os si tot. 500-600 era pretul ... pana cand a aparut iphone 5. Not cool .
În SUA iPhone 5 s-a vândut același preț ca și iPhone 4S. În Europa e altă treabă... probabil că intervin diverse taxe, TVA-uri, curs valutar și alte chestii care ridică prețurile. Iar despre România ce să mai vorbim, aici importatorul face ce vrea. Eu mi-am luat ultimele două achiziții Apple de pe Amazon.de, e mai ieftin.
Țin minte că odată cineva i-a întrebat pe cei de la Adobe de ce programele lor sunt atât de scumpe în Europa (aproape dublu față de SUA în unele cazuri). Au răspuns că, printre altele, prețul este dictat de gradul de suportabilitate. Dacă europenii suportă prețuri mai mari, de ce nu?
Dar oricât am discuta noi despre prețuri, atâta timp cât Apple nu e în stare să producă pe măsura cererii, înseamnă că ori batem noi câmpii, ori suntem prea săraci.
O fi si asta, dar in europa au scazut, au pierdut piata in dauna lui galaxy s3, care daca e sa o luam e o bucata mare si urata de plastic. Un Nexus 4 e mult mai stilat, si sa nu mai vorbim de ce face nokia. Daca e sa ma uit asa pe strada, lumea inca are multe 4 sau 4s ... e prea nesimtit pretul la 5, si nu se merita sa faci upgrade. Retelele LTE nu merg inca bine, in afara de T-Mobile. Care teoretic vorbind au banda necesara cumparata sa poata oferi pana la 50 mbps. Restul nu au, nu pot mai mult de 25. Deci de ce nu HSPA (adica ultima versiune de 3G, adica un iphone 4 sau 4s).
Probabil ca nu o sa pot sa imi scot niciodata mentalitatea din cap ca sa ajung sa dau aproape 700 pe un telefon ... parca cu un ipad de 500-600 eur faci mai multe.