Jump to content


Forumul s-a mutat!

Aceasta este arhiva forumului MacForum.ro din perioada 2010-2014.
Noul forum poate fi accesat aici.
Conturile vechi nu mai sunt valabile pe noul forum!

Photo

Teste de stres pentru memorie și procesor pe Mac

depanare mac

  • Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 Tudor Vedeanu

Tudor Vedeanu

    Mac-OS-1701-D

  • Administratori
  • 2252 posts
  • LocationGura Humorului

Posted 07 February 2012 - 19:41

Dacă Mac-ul vostru vă oferă crash-uri repetate, este bine să verificați dacă nu cumva problema vine de la memoria RAM sau de la procesor (sau mai degrabă de la circuitele de ventilație ale procesorului). Iată două teste de stres care vă pot indica unde e buba cu o precizie suficient de mare.

Pentru a testa funcționarea procesorului, deschideți Terminal și scrieți următoarea comandă, după care apăsați Return:

yes > /dev/null

Apoi apăsați Cmd-T pentru a deschide un nou tab și dați din nou comanda. Repetați până aveți atâtea taburi câte nuclee are procesorul din Mac-ul vostru. Ideea e să puneți toate nucleele să lucreze la 100% din capacitatea lor. În acest timp veți auzi ventilatioarele lucrând și ele la maximum. Lăsați totul să meargă 5-10 minute. Dacă Mac-ul se blochează sau intră în kernel panic atunci cel mai probabil există o problemă legată de procesor sau de lipsa de ventilație adecvată ( - defecte la senzorii de temperatură sau la coolere). Terminați testul cu câte un Ctrl-C dat în fiecare tab, sau mai repede prin închiderea completă a Terminalului cu Cmd-Q.

Pentru a testa memoria RAM, avem la dispoziție Memtest86+, un program care poate depista erorile generate de plăcuțele de memorie cu defecte. Va trebui să mergeți pe situl Memtest și să descărcați varianta "Pre-Compiled Bootable ISO". Fișierul .iso este o imagine de disc care trebuie scrisă cu Disk Utility (sau "Utilitar disc", pentru cei care au Lion în limba română) pe un CD sau pe un stick USB. Apoi veți boota computerul de pe acel CD/stick și testul va porni automat.

memtest.jpg

Un test complet durează destul de mult; în cazul meu a durat aproape două ore pentru a testa 8 GB de RAM. În partea de sus a ecranului există o bară de progres care ne arată cam pe unde s-a ajuns cu testul (procentele indicate la Pass). Atunci când ajunge la 100% afișează rezultatul pe ecran și o ia de la capăt. Important este ca la final să nu existe nicio eroare.

memtest-2.jpg

Ieșirea din test se face teoretic apăsând tasta Escape; la mine orice comandă de la tastatură a fost ignorată (nu știu de ce), așa că am închis computerul ținând apăsat butonul de pornire timp de 5 secunde.

#2 Claudiu

Claudiu

    Batman

  • Membri
  • PipPipPipPip
  • 632 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 08 February 2012 - 12:47

De notat că memtest vine cam cu toate CD/DVD-urile Linux, îl găsiți gata bootabil pe orice disc cu Ubuntu, Fedora, openSuSE, etc, așa că dacă aveti vreunul prin preajmă, nu mai trebuie să ardeți un disc nou doar pentru memtest.

#3 Vale Alexandru Dan

Vale Alexandru Dan

    Membru nou

  • Membri
  • Pip
  • 4 posts

Posted 09 March 2012 - 15:37

Eu am testat procesorul am deschis vreo 5 taburi pana sa lucreze la 90%. Dupa aceea am inceput sa navighez pe net. Nici o problema exact ca si cand ar fi lucrat la 0%. Am un i5 Dual-Core 1.6ghz pe un MacBook Air din 2011 si 2 gb RAM.





Also tagged with one or more of these keywords: depanare, mac

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users