Jump to content


Forumul s-a mutat!

Aceasta este arhiva forumului MacForum.ro din perioada 2010-2014.
Noul forum poate fi accesat aici.
Conturile vechi nu mai sunt valabile pe noul forum!

Photo

Colțul cafegiilor


  • Please log in to reply
27 replies to this topic

#1 Tudor Vedeanu

Tudor Vedeanu

    Mac-OS-1701-D

  • Administratori
  • 2252 posts
  • LocationGura Humorului

Posted 12 May 2011 - 13:04

Dacă tot avem un topic despre bere, de ce să nu fie si unul despre cafea, nu? :)

Sunt un băutor de cafea, o beau de plăcere si mai puțin pentru efectele sale anti-oboseală (efecte care nu prea se mai simt în cazul meu). Nu stiu de ce dar în ultimul timp nu am mai reusit să găsesc o cafea aromată si potrivit de tare. Am încercat j'demii de mărci:

- Din gama cafelelor de larg consum, populara Jacobs are o aromă bunicică, însă mi se pare foarte slabă ca tărie.
- Lavazza (mai multe feluri) era preferata mea până când nu a mai avut gust. E tare, dar nu prea aromată.
- Acum câțiva ani cumpăram Douwe Egberts dar nu cred că am mai văzut prin supermarketuri.
- Am trecut la cafea boabe pe care o macin eu. Am luat un fel de Lavazza la 1 kg si Julius Meinl la 500 g. Prima este asa si asa: tare, dar aroma e cam slabă. A doua are un gust... cam nisipos. Dezamăgire.
- Există niste cafele internaționale ambalate de Carrfour, unele dintre ele mi s-au părut bunicele.
- Pe aici prin zonă circulă zvonul cum că un Jacobs din Germania etse mai bun decât cel din România. Chiar acum beau un Jacobs nemțesc. E bunicel, aromat.
- Apropo de cafele din Germania: cineva mi-a recomandat Amaroy, care se pare că nu este importată oficial în România, iar din acest motiv contrabanda este la o cotă destul de mare. Se pare că se mai si falsifică. Eugen, ai vreun supermarket Aldi prin zonă?

Ca moduri de preparare: de bază rămâne cafeaua turcească la ibric. Vara o fac la jar, afară, si iese grozavă. Am si o cană mocca italienească care face un fel de espresso foarte tare.

Mi-a zis cineva: "domnule, pe vremuri când făcea cineva o cafea, mirosea pe toată strada; acum cafeaua nu mai are aromă, nu mai are miros!". Înclin să-i dau dreptate.

#2 Rogo

Rogo

    Creț

  • Membri
  • PipPip
  • 59 posts
  • LocationBucuresti

Posted 12 May 2011 - 15:06

Salut,
Amaroy am văzut în Cora, vreo 3 sau 4 sortimente. Mă îndoiesc că o vând ilegal. E într-adevăr bună, primeam acu 2 ani din Germania. Asta vândută în România chiar nu ştiu cum e.

#3 MacAndrew

MacAndrew

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 108 posts
  • LocationPitesti

Posted 12 May 2011 - 19:07

Cand ajung in Germania, de obicei imi fac provizii [si] de cafea. Amaroy nu prea iau, doar Jacobs si, mai nou, Dallmayr, care mi se pare chiar buna si aromata.

#4 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 15 May 2011 - 19:04

Sînt cafegiu de la... 7 ani: copil fiind, îmi plăcea laptele cu surogat de cafea, Unic se chema. Cînd eram prin clasa I, a apărut nesul, părinții au luat pt ei, eu am pus în lapte: diferența dintre laptele cu nes și cel cu surogat a fost așa de mare, că – din clipa aia – cafegiu am rămas.
Sînt multe cafele bune, dar sînt și multe prostii, tragedia este că nu scrie pe ele „eu sînt cafea bună” sau „eu sînt cafea proastă”. Acum vreun an, am descoperit în rețeaua Plus o cafea boabe ambalată într-o pungă transparentă (e bine că e transparentă, felul cum arată boabele e și primul semn al calității). Era ieftină și extrem de bună pt prețul ei, 8.50 lei pt 500 g! Avea (rețineți: e la timpul trecut!) un gust superb de Irish Cream. Zilele trecute am luat, ca de obicei, punga dar, surpriză neplăcută, gustul s-a schimbat total: o cafea proastă, deși boabele arătau bine. Nenorociții au schimbat conținutul! Ieri am luat altă pungă de la Plus din orășelul Titu, să văd dacă era ceva local sau nu. Din păcate, modificarea calității s-a făcut la sursă, nu a fost ceva local.
Sînt magazine cu cafea boabe, din păcate trebuie să le testezi, nu știi ce gust are numai din aromă, deși aroma spune multe. Din ce se găsește la noi uzual, Jacobs și uzuala serie Don Cafe (parcă așa se scrie): ambalaj verde pt filtru, albatru pt decaf filtru, roșu pt ibric. Un bun decaf este Night and Day. La mine, cafeaua cu cofeină are efect, dacă beau după ora 17.00, nu mai pot adormi pînă spre 2 dimineața, deci seara beau numai decaf. Ca atare, am mereu un decaf bun.
Se spune că zațul din cafea face rău la rinichi și faci și pietre. Am avut pietre la vezică, doctorul a zis că băutul cafelei cu zaț poate conduce la așa ceva (ani de zile, am tot băut cafea turcească). Totuși, mai fac și turcească.
Cehii au (aveau, acum mai rar) un mod specific de preparare: infuzie de cafea. Se pune cafeaua în ceașcă (cafea fină, pt ibric, nu măcinată mare, pt filtru), peste care se toarnă apa clocotind și se amestecă imediat cu lingurița. Avantajul este că se păstrează aroma mult mai bine, deși zațul ăla nu e sănătos. Recomand tuturor care preferă cafeaua turcească, măcar să vadă dacă se potrivește și gustului lor. Tudore, ai preparat vreodată cafeaua în modul ăsta? Dacă nu, fă o încercare. Repet: cafeaua trebuie să fie fină, pt ibric, altfel bei zgrunțuri. După ce torni apa și mesteci, lași cafeaua să se aleagă vreo juma de minut măcar.

#5 Eugen Mihalache

Eugen Mihalache

    Psihoterapeut

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 1620 posts
  • LocationBad Griesbach im Rottal

Posted 15 May 2011 - 21:03

...Unic se chema....


Vai! Eu cumpăram pentru mama astfel de pliculețe dar tot nu beau cafea nici în ziua de azi. Nu! Nu cumpăram pentru că mă obliga să îi cumpăr, ci așa, pur și simplu. Nu! Nu e motivul pentru care nu beau cafea, gustul ei mă omoară. Rar câte un cappucino sau cum îi spune. Îmi aduc aminte că eu mâncam zahărul ce rămânea pe fundul ceștii de cafea.

... tragedia este că nu scrie pe ele „eu sînt cafea bună” sau „eu sînt cafea proastă”...

Reclama de obicei este ceva pozitiv, de răspândire și de a scoate în evidență calitățile unui produs. Deci, dacă o luăm astfel, pe toate scrie 'că e bună'...

... Se pune cafeaua în ceașcă (cafea fină, pt ibric, nu măcinată mare, pt filtru), peste care se toarnă apa clocotind și se amestecă imediat cu lingurița. ...

Prietena mea, deși există tot felul de mașini pentru cafea, ea și la ora asta când folosește clasicul ibric, metoda ta...
Eu unul nu șitu ce e așa gustos la cafea, că mie îmi pică dantura dacă o beau. Pe de altă parte, dacă așa mai bea și cafea, aș avea puls 500%, îs un neastâmpărat...





#6 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 15 May 2011 - 21:14

Da, cred cá metoda asta, a cafelei-infuzie, e ceva central european, dar eu la cehi am văzut-o și gustat-o prima oară. De vreo 12 ani însă, beau numai cafea filtru, în mod cu totul excepțional turcească sau altfel.

#7 Musat Daniel Gigel

Musat Daniel Gigel

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 221 posts
  • LocationConstanța

Posted 15 May 2011 - 21:32

Mare bautor de cafea sunt si eu. Mai bine spus eram. Acum am ratie de 3 in 1. Nescafe. Adica 5-6 cani pe zi. Partea proasta este ca l-au schimbat si pe asta... nu mai are acelasi gust de cand cu noua prezentare. Dar oricum cafeaua facuta la ibric are un gust aparte... cu mult mai bun dupa parerea mea decat cea facuta la filtru dar sub cea facuta la expresso.

#8 Claudiu

Claudiu

    Batman

  • Membri
  • PipPipPipPip
  • 632 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 16 May 2011 - 12:39

Nu beau cafea, decât dacă am nevoie de o infuzie urgentă de energie, deși nu știu dacă își face efectul, ma ia somnul cu sau fără cafea. Îmi place mirosul, dar cam atât. Uneori un latte machiato e bun, dar cu mult lapte, frișcă, minuni din astea, îmi place să am lângă mine o cantitate mare de lichid din care să sorb timp îndelungat. Cum ceai nu prea beau, am rămas cu apă, lapte cu cacao, Cola, supe instant (ultimele două sunt destul de nocive totuși, așa că încerc să nu abuzez). Țin minte că am fost prin Italia, printre primele mele vizite și eu cum nu beam cafea, comandam ceai. Cei din jurul meu terminaseră deja cafeaua, aia puțină de pe fundul unei cești minuscule, până ca eu să mă pot gusta ceaiul fierbinte...

Mă macină însă o întrebare: plicurile de cafea pudră din comerț (probabil nes-ul, care am înțeles că provine de la Nescafe, produs al Nestle), este de fapt cafea plus zahăr și atât? În cazul ăsta, ar fi cafea naturală, sau mai introduc și alți aditivi, pentru arome, conservare, etc? Nu de alta, dar nu am răbdare să respect toți pașii în prepararea unei cafele tradiționale, funcționarea expresorului mă depășește și sunt curios dacă acea cafea instant este o chestie naturală sau e tot o chimicală?

#9 Tudor Vedeanu

Tudor Vedeanu

    Mac-OS-1701-D

  • Administratori
  • 2252 posts
  • LocationGura Humorului

Posted 16 May 2011 - 18:57

Mă macină însă o întrebare: plicurile de cafea pudră din comerț (probabil nes-ul, care am înțeles că provine de la Nescafe, produs al Nestle), este de fapt cafea plus zahăr și atât?


Sunt j'demii de feluri de cafea la plic. Unele plicuri conțin doar cafeaua solubilă și atât. Alea sunt plicurile de ness clasice.

Toate celelalte produse, cu arome și alte bazaconii "3 în 1", conțin diverse substanțe, mai mult sau mai puțin chimice. Iată un exemplu. La 50+% zahăr, șase E-uri și doar 11% cafea, eu nu pot numi chestia aia "cafea".

Sincer să fiu am "bănuieli chimice" și la adresa unor mărci de cafea "normală". Ce-o fi acea "Alintaroma" din cafeaua Jacobs, de exemplu?

#10 Musat Daniel Gigel

Musat Daniel Gigel

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 221 posts
  • LocationConstanța

Posted 16 May 2011 - 20:44

Ce de E-uri beau zilnic!!! :) Cred ca d-aia moare neuronu'... sincer la mine nu conteaza concentratia in cafea ci cantitatea de lichide ingurgitata. Inainte beam 5-6 cani de 250 ml cafea facuta "traditional" la ibric si acum beau 5-6 cani de Nescafe 3 in 1. Cu chimicalele... nu ma pricep! Daca gustul este Ok pentru mine e suficient. Fiecare cu papilele lui gustative, nu? In schimb nu pot beau cafea facuta la filtru decat cu noduri... indiferent de marca! Nu fac lobby pt Nescafe... acu cativa ani buni in urma imi placea Nescafe Brasero, nesul acela era absolut demential la gust... a disparut intre timp. Acu' ca l-au stricat si pe 3 in 1 ala... chiar nu stiu ce sa mai beau. Apa nu! :)

#11 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 16 May 2011 - 22:43

Ce-o fi acea "Alintaroma" din cafeaua Jacobs, de exemplu?


Precis, un compus chimic, orice aromă e un produs chimic, cea natural e foarte scump și de neconceput pt așa ceva.

#12 MacAndrew

MacAndrew

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 108 posts
  • LocationPitesti

Posted 17 May 2011 - 06:43

Daca e un produs chimic, de ce nu apare trecuta Alintaroma asta la ingrediente? Poate e doar o chestie de marketing, care suna bine in reclama.

#13 Claudiu

Claudiu

    Batman

  • Membri
  • PipPipPipPip
  • 632 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 17 May 2011 - 08:12

Daca e un produs chimic, de ce nu apare trecuta Alintaroma asta la ingrediente? Poate e doar o chestie de marketing, care suna bine in reclama.


Poate din același motiv pentru care nici pe sticlele de Coca Cola, la ingrediente, nu apare clar compoziția. Cu siguranță nu există o substanță denumită Alintaroma, este probabil efectul unui cumul de factori/substanțe.

#14 MacAndrew

MacAndrew

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 108 posts
  • LocationPitesti

Posted 17 May 2011 - 08:49

Mda, probabil asa este. La nemti cum s-o numi, pentru ca n-am cazut sa scrie pe pachetele germane ceva de Alintaroma? O fi Verwöhnaroma?
Oricum, Jacobs-ul de Germania e 'mai Jacobs' decat nechezolul de la noi.

#15 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 17 May 2011 - 16:48

Mda, probabil asa este. La nemti cum s-o numi, pentru ca n-am cazut sa scrie pe pachetele germane ceva de Alintaroma? O fi Verwöhnaroma?
Oricum, Jacobs-ul de Germania e 'mai Jacobs' decat nechezolul de la noi.


O agenție slovacă, relativ mediatizată și la noi acum vreo 2-3 săptămîni, a demonstrat că multe produse, cu același ambalaj, sînt de calitate mai slabă în Europa centrală și de est decît în Europa „veche”. Au analizat diverse produse, dacă nu mă înșel cafeaua și ciocolata erau produsele tipice cu diferențe de calitate. Mai clar: la foștii comuniști, mai amăreșteni, merg și produse mai proaste, deși costă la fel. Uite, Dallmayr (parcă așa se scrie), mi se pare o cafea foarte bună, inclusiv cea fără cofeină, o găsești mai rar însă, uneori nu o găsești cu zilele la magazinele mai mari. Cred că nu se ambalează la noi deloc, deci, dacă e, e aia care e și la ei, mai la vest

#16 MacAndrew

MacAndrew

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 108 posts
  • LocationPitesti

Posted 17 May 2011 - 19:13

E publicat undeva studiul agentiei slovace?
La cafea am observat si eu diferenta de calitate intre cea din vest si cea de pe la noi (la aceeasi marca). Cum am scris si eu ceva mai sus, Dallmayr mi se pare intr-adevar o cafea buna. Eu am luat-o din Germania numai de prin supermarketuri Aldi/Lidl/Real, dar exista magazine unibrand care vand 'nspe sortimente de cafea, si unde se poate face si degustare.
In august ajung in Germania/Austria si daca vrea cineva cafea "din vest" sa spuna si aduc cu placere :)

#17 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 17 May 2011 - 20:21

E publicat undeva studiul agentiei slovace?
La cafea am observat si eu diferenta de calitate intre cea din vest si cea de pe la noi (la aceeasi marca). Cum am scris si eu ceva mai sus, Dallmayr mi se pare intr-adevar o cafea buna. Eu am luat-o din Germania numai de prin supermarketuri Aldi/Lidl/Real, dar exista magazine unibrand care vand 'nspe sortimente de cafea, si unde se poate face si degustare.
In august ajung in Germania/Austria si daca vrea cineva cafea "din vest" sa spuna si aduc cu placere :)


Naiba știe, l-au comentat posturile de știri gen Antena 3 și celelalate, a fost reluat de cîteva ori vreo 2 zile. Cred că Ambasada Slovaciei poate fi folosită în acest sens., dacă ești curios.

#18 Fmac

Fmac

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 215 posts

Posted 18 May 2011 - 14:59

De doua luni m-am lasat de fumat si implicit aproape si de cafea. In timpul asta am baut doar 3-4 cafele expresso.

#19 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 18 May 2011 - 15:08

De doua luni m-am lasat de fumat si implicit aproape si de cafea. In timpul asta am baut doar 3-4 cafele expresso.


Resping ferm legătura dintre cafea și fumat: am început să beau cafea (7 ani!) mult înainte să fumez (1975, dar de prosteală, mult am început în 1993, cînd am fost plecat din țară 3 luni, iar familia a rămas acasă), iar de peste 4 ani nu mai fumez, dar beau cafea. Am mărit, e drept, procentul de cafea fără cofeină, dar gustul cafelei e același.

#20 FlorinZ

FlorinZ

    Membru nou

  • Membri
  • Pip
  • 7 posts
  • LocationPiatra Neamt

Posted 01 June 2011 - 19:54

Incercati Davidoff facuta la espresso maker...... Mie mi se pare cea mai buna... Mai exista si secrete la cafeauau asta. Spre exemplu cica un espresso perfect se face din exact 7,5 grame de cafea iar apa sa aiba 95 de grade iar cantitatea de lichid (espresso-ul in sine) nu trebuie sa depaseasca 30 ml. :)

Edited by FlorinZ, 01 June 2011 - 19:56.





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users