Jump to content


Forumul s-a mutat!

Aceasta este arhiva forumului MacForum.ro din perioada 2010-2014.
Noul forum poate fi accesat aici.
Conturile vechi nu mai sunt valabile pe noul forum!





Photo
- - - - -

Hello World în Lazarus

Posted by Claudiu , in OS X 03 March 2013 · 666 views

Pascal poate că nu este un limbaj foarte popular, dar este destul de comod și ușor de deprins, fiind ușor de aplicat pentru nevoi rapide. Țin mine că mi-a căzut în mână, prin anii '90, o carte despre Pascal, scrisă cândva parcă prin 1974. Fiind obișnuit cu BASIC, nu mi-a fost greu să mă familiarizez cu Pascal, mai ales că am trecut, cam ca toți din generația mea, prin experiența Borland Pascal, care nu era un mediu de programare chiar așa de rău în acel vremuri, mai ales pentru un diletant ca mine.

Prin anii 2000, limbajele au evoluat, dar eu nu am putut ține pasul cu ele. Încă nu pot să-mi însușesc filosofie OOP, așa că am rămas blocat în era Pascal. Din fericire, a evoluat și limbajul, Borland făcând saltul la Windows prin Borland Delphi, unul din cele mai simple medii de programare din câte am întâlnit, având la bază același Pascal. În câteva minute oricine putea face o aplicație care să ruleze pe orice Windows, fără să fie nevoie de DLL-uri suplimentare, cum era cazul Visual Basic, un alt limbaj facil pentru neinițiați. Trăgeai butoanele pe un formular, scriai cod pentru ele și cam atât. Desigur, e discutabil dacă ăsta este un obicei sănătos pentru cineva care are pretenții de programator, dar câteodată vrei să faci o aplicație pentru uz propriu și nu ai nici timp și nici chef de C++ și de scris interfețe grafice de la zero.

De-a lungul timpului, Delphi a trecut de la Borland la Embarcadero, el existând și astăzi. Ba chair are un modul care permite generarea de aplicații pentru OS X și integrarea cu AppStore. Din păcate, prețul este o barieră serioasă, tot pachetul costă peste 1000 USD.

Partea bună este că există o inițiativă open-source, care se ocupă la modul serios de Pascal, menținând în viață limbajul prin compilatorul FreePascal. Bazându-se pe acest compilator, s-a dezvoltat și o clonă open-source a lui Delphi, denumită Lazarus. Este un mediu de programare gratuit, bazat pe Pascal, care permite dezvoltarea rapidă de aplicații și care a ieșit de curând din beta, după mulți ani de testare și îmbunătățiri ale interfeței. Partea și mai bună este că nu mai suntem constrânși la o singură platformă, Lazarus fiind disponibil pentru Windows, Linux, dar și OS X (386 sau PPC).

Pentru a instala Lazarus pe Mountain Lion, avem nevoie de unele instrumente instalate în prealabil. Este vorba despre Xcode, Xcode Command Line Tools, freepascal și freepascal-src. Xcode poate fi instalat din AppStore, iar Xcode Command Line Tools pot fi descărcate gratuit de aici, dar aveți nevoie de un Apple ID pentru asta. Restul pot fi descărcate de pe site-ul Lazarus, secțiunea Downloads. Doar după ce aveți instalare Xcode Command Line Tools, instalați freepascal-src, freepscal și abia apoi Lazarus.

Lansând aplicația Lazarus proaspăt instalata, aceasta ne va atenționa dacă nu avem instalate unul din instrumentele de menționate anterior. Dacă totul este în regulă, Lazarus va afișa mediul de programare.

Attached Image: Screen Shot 2013-03-03 at 13.57.12 .png

Nu arată chiar așa de elegant, dar cel puțin fonturile pot fi modificate. Să trecem însă la treabă. În partea de sus avem bara cu elementele ce pot fi folosite. Alegem un buton (TButton) și o casetă de text TEdit, pe care le punem în formularul Form1 (de fapt, două butoane, ca în figură).

Attached Image: Screen Shot 2013-03-03 at 14.03.02 .png

Click pe primul buton, pentru a scrie codul corespunzător. Cursorul se va muta în zona corespunzătore din Source Editor, unde scriem următoarele:
Edit1.Text:='Hello World';
Attached Image: Screen Shot 2013-03-03 at 14.04.45 .png

(În imagine s-a strecurat o greșeală, stringurile în Pascal sunt cuprinse între două semne apostrof (') și nu între ghilimele ("), cum apare în figură.)

Evident, editorul va genera pentru noi restul codului. Acum să folosim al doilea buton din figură ca buton de închidere a aplicației.

Attached Image: Screen Shot 2013-03-03 at 14.07.15 .png

Folosind paleta de proprietăți din stânga, putem redenumi cele două butoane, în Hello World și Exit (proprietatea Caption). Suntem gata să rulăm programul. Face acest lucru prin ⌘R (sau Run -> Run din meniu) pentru a compilare, build și rularea aplicației. Click pe primul buton și textul din caseta de text se va modifica în "Hello World", iar ieșirea elegantă din aplicație se face cu cel de-al doilea buton.

Attached Image: Screen Shot 2013-03-03 at 14.15.44 .png

Cam atât. Infinit mai simplu decât ObjectiveC și Xcode. Nu durează mai mult de 10 minute, cu tot cu instalarea aplicațiilor suplimentare. Iar codul scris pe OS X, poate fi rulat, cu rezultate identice pe Windows sau Linux. Sau invers, putem scrie cod pe Linux și să-l rulăm pe OS X sau Windows. Iar Pascal este un limbaj ușor de deprins, chiar dacă astăzi există alternative mai puternice (Python este un candidat serios pentru titlul de limbaj util în prezent).




Photo
Tudor Vedeanu
04 Mar 2013 23:03

He he, cred că încă mai am pe niște dischete de acum 20 de ani ceva progrămele pe care le-am făcut în Turbo Pascal, în facultate... :)

  • Quote

or Sign In

September 2015

M T W T F S S
 123456
78910111213
14 15 1617181920
21222324252627
282930    

Recent Entries

Recent Comments