Jump to content


Forumul s-a mutat!

Aceasta este arhiva forumului MacForum.ro din perioada 2010-2014.
Noul forum poate fi accesat aici.
Conturile vechi nu mai sunt valabile pe noul forum!





Photo
- - - - -

Petiție pentru ZFS în OS X 10.9

Posted by Claudiu , in OS X 13 February 2013 · 24116 views

zfs opengl
Site-ul Ars Technica face cunoscută o petiție care dorește să convingă Apple să includă sistemul de fișiere ZFS în noua versiune de OS X. Nu prea obișnuiesc să semnez petiții online, dar dacă Ars Technica o promovează, o să fac o excepție de data asta. Pe lângă ZFS, se dorește și updatarea versiunii de OpenGL de la 3.2 (lansat în 2009) la 4.3. Motivul? HFS+ este bazat pe HFS, o extensie a unui sistem de fișiere vechi de 30 de ani care își face deja simțită vârsta. Iar updatarea OpenGL ar însemna un plus de performanță și securitate la capitolul grafică 3D, unde OS X a rămas în urma Windows (lucru care se vede și se simte cel mai bine la capitolul jocuri). Nu am folosit deocamdată ZFS, dar am auzit doar lucruri bune despre acest sistem de fișiere, construit de la zero pentru a răspunde nevoilor impuse de mediile de stocare moderne, de dimensiuni mari comparativ cu ce era disponibil pe piață în anii 80. O tentativă de a incude ZFS în Snow Leopard a eșuat în cele din urmă, spre nemulțumirea fanilor iar alte încercări de a oferi suprot pentru ZFS în OS X sunt cel mult timide și experimentale.

Nu știu sincer câtă influență va avea această petiție, din moment ce versiuni de OS X 10.9 s-au făcut deja simțite pe net, ceea ce ne dă speranțe că un anunț oficial poate apărea în următoarele săptămâni, conform celor de la Ars. Iar asta înseamnă că probabil caracteristici majori nu mai au când să fie implementate. Dacă doriți să semnați petiția, o puteți face aici.




Photo
Cattus Thraex
13 Feb 2013 13:25

Nu voi semna, deoarece:

- Apple știe foarte bine toate acestea. sistemul ZFS a fost inclus, la un moment, într-o versiune test, nu mai țin minte care, cred că un Leopard prerelease. A fost scoasă deoarece nu oferea siguranță și sabilitate. Presupun că știu ei mai bine.

– Alte chestiuni, de asemenea tehnice, sînt bine cunoscute. 

Nu văd rostul. De altfel, toate petițiile online sînt timp pierdut. Cunoști vreo asemenea petiție, din orice domeniu, care să fie băgată în seamă? Măcar discutată de cei implicați? Eu nu cunosc nici măcar una singură.

  • Quote

HFS+ este vechi, peticit să ruleze pe un sistem de operare actual (de exemplu, workaroundul pentru versions, ZFS ar fi fost mult mai adaptat pentru așa ceva). ZFS este un sistem de fișiere modern. Apple ar putea să investească mai mult în dezvoltarea OS X-ului, mai nou se uită doar la iOS. În versiunea test nu oferea siguranță și stabilitate pentru că nu au avut chef să investigheze problema suficient de adânc. Nu cred că dacă ar povesti puțin cu băieții de la Oracle, nu ar ajunge la un consens. Sau, la ce resurse au, pot să rescrie un sistem de fișiere nou, de la zero, dacă linuxuștii au putut face asta cu btrfs, poate și Apple. OS X merită un sistem de fișiere mai nou de 30 de ani. Ar putea să ia btrfs și să-l dezvolte, să-l forkuiască, etc, variante sunt și nu țin neapărat la ZFS.

 

Nici eu un văd rostul petițiilor online, de asta am spus că am făcut o excepție de data asta. Dacă nu era de la Ars Technica, nici nu o băgam în seamă.

  • Quote
Photo
Cattus Thraex
13 Feb 2013 23:02

HFS+ a fost introdus în Mac OS 8.1, deci prin 1998, are deci 15 ani de uz și alți ani de teste. Eu nu cred că Apple nu ar implementa un alt sistem de fișiere dacă ar vedea utilitatea. Poate că lucrează la asta, adică lucrează sigur, de vreme ce a fost prezent la un moment dat în Leopard. Nu uita că o asemenea modificare implică reacții în lanț, nu e ca și cum mă duc să beau un suc de mere după unul de pere. Mă rog, mai departe nu mă pricep, alții or ști mai bine.

  • Quote

HFS+ este o extensie a lui HFS, sistem de fisiere lansat in 1985. Eu pot sa inteleg ca daca merge, nu-l modificam, dar vorbim pana la urma de principii vechi de aproape 30 de ani, care in acest domeniu reprezinta o eternitate. Sunt sigur ca s-au gandit deja la un inlocuitor, dar probabil se impiedica la detalii sau decizia nu a fost inca transata la nivel inalt.

 

Intr-unul din celebrele review-uri, Siracusa a disecat problema mult mai bine decat o pot face eu.

  • Quote
Photo
Cattus Thraex
14 Feb 2013 22:40

Mă repet: presupun că flăcăii de la Apple știu toate astea, or avea ei un motiv de nu trec la fapte. Sau mai multe motive.

  • Quote

salut kn ma poate ajuta si pe mn cu cv am software os x versiune 10.5.8 si am pus un lacat pe un fisier cum il pot scoate

va rog ajutatima  multumesc

  • Quote
Photo
Tudor Vedeanu
17 Feb 2013 21:09

salut kn ma poate ajuta si pe mn cu cv am software os x versiune 10.5.8 si am pus un lacat pe un fisier cum il pot scoate

va rog ajutatima  multumesc

 

Clic dreapta pe fișier, apoi Get Info, apoi debifează "Locked".

  • Quote

or Sign In

September 2015

M T W T F S S
 123456
78910111213
14 15 1617181920
21222324252627
282930    

Recent Entries

Recent Comments