Jump to content


Forumul s-a mutat!

Aceasta este arhiva forumului MacForum.ro din perioada 2010-2014.
Noul forum poate fi accesat aici.
Conturile vechi nu mai sunt valabile pe noul forum!





Photo
- - - - -

Legea lui Clarke

Posted by Claudiu , 23 December 2012 · 527 views

De când a murit Arthur C. Clarke, sunt convins că trăim în viitor. Astăzi, am mai avut o confirmare, observând una din legile sale în practică. Legea sună așa: any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

Eram în vizită la una din cele două bunici care mi-au mai rămas. O femeie bătrână de 80 de ani care trăiește relativ izolată. Nu neapărat social, satul ei nu este unul foarte izolat, ci educativ, pentru că nu știe carte. Așadar este ruptă de realitățile noastre cotidiene, precum gadgeturi, internet, computer, cărți, ziare sau chiar televizor. Lumea ei se limitează la animalele din curte, câțiva vecini, biserica din unele duminici, când nu o dor picioarele.

Ajungem la ea și cel mai simplu mod de a o ține la curent cu ultimele evenimente sunt fotografiile. Așa că scot iPad-ul, i-l pun în mână, îl prinde cu două mâini și îi arat două-trei fotografii, eu stând lângă ea, în picioare, printr-un swipe cu arătătorul. Ea primește absolut natural tableta, nu se miră deloc, se uită curioasă la imagini. Apoi se întâmplă miracolul: face singură swipe cu degetul mare al mâinii stângi cu care ținea iPad-ul. Atât de natural, exact aceiași mișcare cu care eram și eu obișnuit, dar ce mi s-a părut remarcabil este că nu m-a văzut făcând acel gest, din poziția mea am fost nevoit să folosesc o altă mișcare. Nu întreabă nimic, nu se miră, face swipe și trece la următoarele imagini, până la capăt. Soția mă privește, zămbesc și mă gândesc la Arthur C. Clarke.

  • Tudor Vedeanu likes this



Photo
Cattus Thraex
24 Dec 2012 00:07

Nici eu nu mă mir, tabletele astea seamănă pînă la identitate cu modul tradițional de scriere: iei un băț (degetul) și scrii pe țărîna drumului (tableta). Asta este și scena colosală din Ioan, cap. 8, cu femeia adulteră, ei provocîndu-l, el scriind cu degetul în praful din sinagogă (pe vremea aia era țărînă pe jos).

  • Quote
Photo
Tudor Vedeanu
24 Dec 2012 17:38

Experiențe similare am avut și eu, cu copii de 4-5 ani și iPadul. N-au avut nicio problemă să învețe să-l folosească din prima, fără să le arăt mare lucru.

  • Quote

or Sign In

September 2015

M T W T F S S
 123456
78910111213
14 15 1617181920
21222324252627
282930    

Recent Entries

Recent Comments