Jump to content


Forumul s-a mutat!

Aceasta este arhiva forumului MacForum.ro din perioada 2010-2014.
Noul forum poate fi accesat aici.
Conturile vechi nu mai sunt valabile pe noul forum!

Photo

incompabilitate mac cu hdd extern

hdd extern

  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 Loredana

Loredana

    Membru nou

  • Membri
  • Pip
  • 1 posts

Posted 09 March 2014 - 23:44

Buna!

 

Sunt utilizator nou MacBook si am intampinat o problema. Am un hdd extern pe care-l foloseam cu un laptop cu windows. Cand l-am conectat la Mac mi-a aratat o eroare; am facut un printscreen al mesajului.

 

Ce este de facut in acest caz? Pe acel hdd am toate informatiile importante si am nevoie neaparat sa-l pot accesa de pe actualul laptop, MacBook Air. 

 

 

Attached Images

  • Screen Shot 2014-03-09 at 15.10.01.png


#2 Luci

Luci

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 136 posts
  • LocationArad

Posted 10 March 2014 - 03:21

HDD e formatat NTFS, iar Mac-ul are probleme se pare de al deschide. Problema cu tipurile de format e ca niciuna nu e perfecta. "Fat32" nu poate scrie fisiere mai mari de 4gb, "Mac OS extended (journaled)", adica formatul nativ al mac-ului nu e recunoscut de sistemele cu windows (sau pot apare probleme), iar al 3-lea format "NTFS" merge nativ pe windows si cu ceva programele mai mult sau mai putin compatibile si pe mac.

Variante ar fi: 1. lasi formatul NTFS si cauti programele (pe macupdate.com de ex.) cu care sa poti citi si scrie din sistemul mac-ului

2. salvezi informatiile in alta parte, formatezi hdd in "Mac OS extended (journaled)" si transferi informatiile salvate inapoi.

3. idem ca la 2 dar formatul va fi "Fat32", iar informatia va putea fi scrisa si citita atat cu windows cat si cu Mac OS, dar in limita maxima a unui fisier de 4gb.(ex.:un film de 4,7gb nu va putea fi copiat pe acel disk)

Daca folosesti hdd in special atasat la Macbook varianta 2 e cea mai buna, dar presupune cel mai mult de munca.



#3 Xanthrax

Xanthrax

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 380 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 10 March 2014 - 06:38

Buna Loredana. Pe un PC, redenumeste hardul extern, astfel incat numele sa nu contina spatii, de exemplu: "LoredanaM" sau "Loredana_M". Versiunea de ntfs-3g pe care ai instalat-o fie nu este compatibila cu versiunea de OS X, fie este corupta.

1. Incearca sa remontezi hardul extern dupa ce l-ai redenumit, s-ar putea de data asta sa mearga.

2. Daca nu merge, reinstaleaza sau cel putin dezinstaleaza acel ntfs-3g (mac fuse), astfel incat cel putin discul extern sa fie citit de Mac, chiar daca nu poti scrie pe el. 

3. Aici ai mai multe variante, fie cumperi Paragon NTFS for Mac, sau Tuxera, ultima versiune, fie salvezi datele de pe hdd extern undeva si formatezi HDD-ul ca Exfat. Daca pe PC ai Windows Vista, 7 sau 8, atunci vor putea citi formatul Exfat fara probleme, daca ai Windows XP, va trebui sa cauti si sa instalezi modulul Exfat pentru Windows XP. Bafta. 



#4 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 10 March 2014 - 09:36

Ca să fie mai clar, sper: sistemele de operare folosesc formate diferite. Uzual, Windows folosește NTFS (new technology file system), OS X MacOS Extended Journaled (HFS+). Deci OS X poate citi NTFS, nu poate scrie pe el, ca atare trebuie să folosești un utilitar care să permită acest lucru. NTFS-3G este gratuit, dar am senzația că nu se prea mai comportă bine cu Mavericks. Nu pot da sfaturi f. competente aici, deoarece nu am discuri formatate NTFS dar, când am, m-am descurcat cu un mic utilitar, cvasinecunoscut, Vezi dacă merge, eu nu am cum testa acum: https://www.macupdat...71/ntfs-mounter

Un format read-write universal ar fi FAT 32 (MS-DOS), are dezavantajul că nu poate scrie fișiere mai mari de 4 GB, de ex. imaginea unor filme. De asemenea, corupe unele fișiere specifice OS X (dar asta o face și NTFS). 

Soluția ta ar fi, așadar:

- găsești un utilitar compatabil cu versiunea de OS X pe care o ai, presupun Mavericks, că pe ăsta nu prea merge acel NTFS-3G, dacă e o versiune mai veche (parcă aia mai nouă mi-a mers recelativ recent); eu zic că ntfsmounter e suficient;

- formatezi FAT 32/MS-DOS, dar ai grijă să nu imagini de filme mai mari de 4 GB (dacă reformatezi discul ăla NTFS pierzi tot de pe el, deci salvezi întâi).






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users