Jump to content


Forumul s-a mutat!

Aceasta este arhiva forumului MacForum.ro din perioada 2010-2014.
Noul forum poate fi accesat aici.
Conturile vechi nu mai sunt valabile pe noul forum!

Photo

Utilitare indispensabile: Default Folder X


  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 MacForum.ro

MacForum.ro

    Membru nou

  • Administratori
  • 31 posts

Posted 01 February 2014 - 21:13

De-a lungul timpului am încercat nenumărate aplicații utilitare pentru OS X, adică acele progrămele care aduc funcții noi în sistemul de operare sau le îmbunătățesc pe cele existente. Unele dintre ele s-au dovedit utile și le-am folosit mereu. Pe altele le-am abandonat. Dar dacă ar fi să fac un top al utilitarelor în funcție de indispensabilitatea lor, pe primul loc aș pune cu siguranță Default Folder X, o aplicație care implementează câteva facilități foarte utile în ferestrele Open și Save ale tuturor aplicațiilor.

Citește tot articolul →

#2 vizitator

vizitator

    Membru nou

  • Membri
  • Pip
  • 42 posts

Posted 01 February 2014 - 22:57

1. Bartender. Poate acumula într-un singur loc toate iconițele aplicațiilor care se adună bezmetic sus în bara Apple.
2. Semulov. Pune și repunde pe desktop discurile interne și externe. Dat fiind că am 2 discuri interne în MB (al doilea în locul unității optice), este un utilitar absolut minunat, altfel bateria s-ar duce rapid.
3. SMART Reporter. Face un test minimal al integrității discului intern de sistem. Versiunea veche este gratuită și merge și pe Mavs.
4. Onyx.
5. UKELELE. Pt crearea de tastaturi alternative.

#3 Xanthrax

Xanthrax

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 380 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 02 February 2014 - 09:06

Am devenit dependent de Unclutter. Sta cuminte in bara de meniuri (ascuns cu Bartender). La nevoie tii apasat Cmd + un click pe marginea de sus a ecranului si se extinde oferind 3 panouri: Clipboard, Files si Notes. Pentru Clipboard are si functia de a curata textul din clipboard de orice formatare cand vrei sa faci paste in alt document si nu vrei sa pastreze formatarea, panoul Files il folosesc cand fac drag la o imagine de pe un site si vreau sa o urc in alt site (Facebook de exemplu), dar si pentru fisiere de care am nevoie iar ecranul imi este acoperit de ferestre. Panoul Notes este de asemena folositor cand am nevoie sa notez sau sa-mi aduc aminte de ceva ce am notat mai devreme.
Un alt utilitar este Text Expander (oricare altul similar este la fel de folositor). Poate fi folosit in caz de stenodactilografie, dar si sa pastrez niste date pe care nu le tin minte, de exemplu CNP, codul strazii de acasa sau servici, semnatura, etc. Toate acestea le atribui unor scurtaturi de exemplu "xcnp" pentru CNP. Te fereste si de un eventual keylogger. Nu recomand folosirea pentru date secrete totusi.
Un alt utilitar de care nu ma mai pot lipsi este Evernote, dar cred ca multi il cunosc si folosesc, totodata si Skitch, (gratuit) cu care poti captura parti din ecran si scrie sau desena pe ele, bun pentru tutoriale.

#4 Adrian Manea

Adrian Manea

    Membru

  • Membri
  • PipPip
  • 95 posts
  • LocationBucurești/Buzău

Posted 02 February 2014 - 15:53

Eu aș menționa:
- Better Rename 9, l-am luat gratuit cînd a fost "la ofertă" :) Îmi este util, de exemplu, cînd descarc 10 poze din iPhone, toate făcute, să zicem, în Londra, să le redenumesc pe toate o dată Londra 1, Londra 2 etc. Îi zici "prefixul" și adaugă el numerele.
- AppDelete - se poartă mai bine și pare mai avansat decît AppCleaner. Dacă merită cei 7.5$, nu-mi e foarte clar, dar i-am dat și nu-mi pare rău.
- Caffeine - matematician fiind, sînt momente cînd mă uit ca mîța-n calendar 5-6-7 minute la o teoremă, fără să fac nimic. Avînd setat screensaver-ul la 5 minute și nevrînd să schimb asta, "umplu ceașca de cafea", ca să pornească utilitarul și nu mai intră niciun screensaver sau auto-sleep pînă nu-i zic eu (sau opresc utilitarul).
- smcfancontrol - asta mai mult din grija mea obsesivă pentru Mac - îl pornesc atunci cînd mă joc sau cînd înregistrez/mixez în GarageBand și măresc viteza ventilatoarelor cînd văd că stă mai mult în jur de 90 grade.
- Gemini - l-am luat tot gratuit, "la ofertă", pare foarte deștept, caută și prin conținutul fișierelor (documente, să zicem), să găsească duplicatele. Mi-e util cînd vreau să fac ordine prin articolele științifice salvate de-a lungul timpului, dar și prin muzică sau poze.
- FantastiCal - l-am luat cu 50% reducere, încă activă. 18€ nu merită, dar 9€ parcă-parcă... Mi-a rezolvat, aproximativ, problemele de organizare (pe care le-am mai menționat și aici, pe forum, cu evenimentele din calendar, remider-ele sau pur și simplu accesul rapid la un calendar lunar). Am luat și varianta de iPhone (2€ parcă) și se împacă bine, deja nu prea am mai deschis Calendar sau Reminders.
- MagicPrefs - chipurile valorific mai bine șoricelul fermecat, cu gesturi pe care Apple nu le-a implementat. Unul singur am configurat, am înlocuit cmd+Tab cu tap cu 3 degete pe șoricel.

Cam astea ar fi, la care adaug Bartender, deja menționat. Mai aveam, cîndva, Cloud Clip, pentru o istorie a clipboard-ului (luat tot gratuit, tot "la ofertă" :) ), dar nu l-am prea folosit.

Folosite zilnic și absolut indispensabile ar fi Bartender și FantastiCal.

P.S. Dacă v-am stîrnit interesul față de "afacerile" pe care le-am făcut cu aplicații gratuite sau reduse "la ofertă", am m-am abonat în ReadKit la appshopper.com și mă anunță acolo cînd sînt oferte.




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users