Deci, să rezumăm.
Instalarea default pe care o propune Apple este de tip upgrade și se poate face pe orice sistem de la Snow Leopard încoace, deci SL, Lion și ML. Acest tip de instalare, evident, nu șterge discul, nu se poate instala un sistem din sine, se poate face însă upgrade cu niște fișiere temporare care se șterg în partea finală.
Instalarea „curată”, adică prin ștergerea discului, presupune un boot dintr-un disc altul decît discul de sistem. Varianta „soft” este din recovery partition, care este o partiție de 1 GB, invizibilă uzual, din care poate porni o nouă instalare, numai că durează mult, trebuie descărcate 4,5 giga de pe net. Eu am încercat o dată, eram la țară, netul acolo are viteză mai mică, ar fi durat vreo 7-8 ore, m-am enervat și am oprit procesul.
Instalarea „curată pe bune” se face dintr-un stick USB, care trebuie creat ca boot disc cu aplicația menționată, DiskMaker X (anterior s-a numit Lion Disk Maker și mergea să faci boot flash pt Lion și ML). Asta ultima nu cred că mai merge din SL, așa parcă scria autorul ei. Dacă ai boot flash, poți rade integral discul și luat de la zero. Evident, în timpul procesului se reface recovery partition, deci o vei avea oricum și pe aia.
eu repet însă întrebarea: ai backup? eu am înțeles că nu. Ca atare, faci mai întîi rost de un disc extern, faci backup, apoi purcezi la drum pe orice variantă vrei sau pe toate, să înveți cum se face. Atenție, discul de backup trebuie să fie musai formatat mac os extended journaled și, opțional, și GUID, în acest fel poți face și o partiție cu sistemul în caz de avarie. Eu așa am.
P.S. Sintagma „clean install” înseamna, pînă la Snow Leopard, „erase and install”. Odată cu Lion, după ce Apple a introdus installerul de tip upgrade, prin „clean install” se înțelege, nu știu de ce, „sistem nou”, care poate fi și upgrade sau reinstalare. După părerea mea, este o deviere care conduce la confuzie, păi ori e clean ori e upgrade ori reinstalare?