Jump to content


Forumul s-a mutat!

Aceasta este arhiva forumului MacForum.ro din perioada 2010-2014.
Noul forum poate fi accesat aici.
Conturile vechi nu mai sunt valabile pe noul forum!

Photo

iOS 7 și viitorul procesoarelor A


  • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 25 September 2013 - 07:30

O recenzie echilibrată

http://pxlnv.com/blog/ios7-review/

ne arată, între altele, că Apple se îndreaptă spre era procesoarelor A „desktop ready”, cu alte cuvinte că vor fi curînd capabile să fie puse și pe notebook-uri și chiar pe desktop-uri, lucru pe care l-am anticipat acum ceva timp.

And with Apple’s claims that the A7 now has a “desktop-class architecture”, that has fuelled speculationthat they might be used in future Macs, too”

 

Mi se pare clar că, odată cu trecerea procesoarelor A pe arhitectura de 64 biți, Apple e gata să introducă aceste procesoare pe noile generații de portabile, mai întîi, apoi și pe desktop-uri. Cred că acest lucru se va întîmpla curînd, nu înainte de Crăciun, dar nici mult după. Analiștii informați deja descriu arhitectura generației A 8 care e în teste. Nu am niciun dubiu că Apple va reveni, așadar, la procesoare dedicate, optimizate pt propriile sisteme de operare, OS X și iOS.

 

http://news.cnet.com...ip-makes-sense/

 

 

Attached Images

  • Screen Shot 2013-09-25 at 08.29.40.png


#2 Tudor Vedeanu

Tudor Vedeanu

    Mac-OS-1701-D

  • Administratori
  • 2252 posts
  • LocationGura Humorului

Posted 25 September 2013 - 11:46

Ideea de a proiecta totul (software+hardware) in-house este indiscutabil una bună. S-ar ajunge la o arhitectură optimizată până în cele mai mici detalii. Există însă un mic obstacol peste care nu știu dacă Apple vrea să treacă în acest moment: necesitatea de a rula Windows pe computerele Apple. Sunt persoane care își cumpără un Mac și-l folosesc numai cu Windows, iar alții (ca mine) au nevoie ocazional de Windows, în Parallels. Posibilitatea de a pune aproape orice sistem de operare modern pe un Mac e un atu important. De aceea renunțarea la procesoarele Intel e o decizie greu de luat.

 

Desigur, există și opțiunea de a folosi A-urile doar pe modelele entry level, cum ar fi Macbook Air sau Mac mini.



#3 Tudor Vedeanu

Tudor Vedeanu

    Mac-OS-1701-D

  • Administratori
  • 2252 posts
  • LocationGura Humorului

Posted 25 September 2013 - 14:52

O recenzie echilibrată
http://pxlnv.com/blog/ios7-review/


Într-adevăr, e o recenzie mai echilibrată decât cele pe care le-am citit în ultima vreme. În general publicațiile online pro-Apple laudă cam mult și fără temei iOS 7. După părerea mea e un sistem aruncat pe piață un pic cam devreme, pentru că are destule buguri. Pe iPhone se mișcă bine, dar pe iPad 4 e încet. Iar asta nu ar fi cea mai mare problemă din iOS 7.

Din păcate Jony Ive și echipa și-au canalizat eforturile către un singur țel: acela de a se rupe complet de epoca Steve Jobs. Și au făcut asta modificând radical aspectul grafic al sistemului, înlocuind nu numai lucrurile vechi, care trebuiau îmbunătățite, ci și pe alea bune care trebuiau să rămână acolo. Am mai scris pe iPadForum câte ceva, dacă am timp o să dezvolt subiectul.

#4 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 25 September 2013 - 18:34

Tudore, de acord... l-am pipăit pe iPhone-ul 5 al lui fi-meu și mi-a plăcut, și lui îi place f. mult și nu cred că din snobism. Acuma, na, sînt gusturi și gusturi, nevoi și nevoi...



#5 Xanthrax

Xanthrax

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 380 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 25 September 2013 - 19:21

Daca se va intampla asta, ar mai fi o problema. Vor avea grija ca fiecare generatie de Mac sa ruleze cel mult 2 versiuni de OS. Un Mac se va uza moral dupa 2 ani. Poate ca va rula o a treia cea mai noua versiune de sistem, dar va avea anumite functii dezactivate, sa te oblige sa cumperi noua generatie de Mac, care se transforma incet incet in calculatoare de unica folosinta. Devenim dependenti de hardware nou. Procesoarele Intel sunt destul de tolerante. Nu privesc cu ochi buni aceasta noua directie.



#6 Tudor Vedeanu

Tudor Vedeanu

    Mac-OS-1701-D

  • Administratori
  • 2252 posts
  • LocationGura Humorului

Posted 25 September 2013 - 19:59

Tudore, de acord... l-am pipăit pe iPhone-ul 5 al lui fi-meu și mi-a plăcut, și lui îi place f. mult și nu cred că din snobism. Acuma, na, sînt gusturi și gusturi, nevoi și nevoi...

 

 

Mda, la prima pipăială iOS e OK. Mai ales pe iPhone. Dar dacă lucrezi mai mult cu el descoperi că multe dintre schimbări sunt de suprafață și mai mult te încurcă decât te ajută. 

 

De exemplu, animațiile nou introduse încetinesc operarea device-ului. Și asta nu pentru că se mișcă greu din cauza hardware-ului, ci pentru că durează prea mult (așa au fost făcute), iar atâta timp cât animația nu ajunge la final, nu poți apăsa pe nimic. Lucrul ăsta e cel mai evident la panoul de multitasking. Poate că la prima vedere o întârziere de câteva fracțiuni de secundă nu pare mult, dar la utilizare constantă toate întârzierile astea se adună și-ți dau senzația că iPhone-ul sau iPadul merge greoi.

 

Am zis deja că pe iPad 4 sistemul se mișcă prost, și asta din cauză că au aruncat pur și simplu varianta de iPhone pe iPad, fără să-și bată capul să-l optimizeze pentru un ecran mai mare. Cum altfel se explică, de exemplu, risipa de spațiu la afișarea folderelor, care arată aplicațiile doar într-o matrice 3x3, ca pe iPhone, deși ar fi avut spațiu berechet pentru a afișa mai multe aplicații? Exemplu:

 

ipad-ios7.jpg

 

De altfel cu puțin timp înainte de a publica versiunea Gold Master se zvonea că varianta pentru iPad  va mai întârzia puțin. Acum îmi dau seama de ce, dar în final au preferat s-o lanseze așa cum e.

 

Mi se pare penibil ca pe un device cu o cameră foto atât de performantă să nu poți vedea, nici în iOS 7, detalii despre pozele sau înregistrările video. Hai, poate nu chiar toate metadatele, dar nici măcar ora la care am făcut poza nu pot să o văd?

 

Există aplicații pentru editarea textului care au implementat în moduri foarte ingenioase modalități mai eficiente pentru mutarea cursorului atunci când scrii ceva. În Writing Kit, de exemplu, apeși pe marginile din stânga și dreapta a ecranului și cursorul se mută cu o poziție în acele direcții. Alt exemplu: aplicația Editorial are o coloană de taste suplimentare deasupra tastaturii normale de pe iPad. Dacă treci rapid cu degetele peste acele taste în stânga sau dreapta, poți muta cursorul. Ei bine cei de la Apple nu au învățat nimic din asta, și continui să mă chinui cu degetul și lupa chiar și atunci când tot ce vreau este să mut cursorul o singură poziție.

 

Despre asta este vorba în iOS 7: despre schimbări cosmetice de suprafață, despre lipsa inovației reale și despre continua lipsă a unor facilități de bază care ar fi trebuit să fie acolo încă de la prima versiune. Dar lumea se entuziasmează la iconurile și ecranele alea colorate, care fac ca totul să arate ca nou.

 

Partea bună e că multe dintre deficiențe pot fi remediate în timp. Partea proastă e că următorul pe lista de așteptare la "salonul de cosmetică Apple" este OS X.



#7 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 25 September 2013 - 20:29

Deocamdată, Mavs nu schimbă mare lucru, eu nici nu văd rațiunea trecerii la denumiri non-feline, nu e nimic efectiv nou. Dacă ar fi un sistem însă care va rula pe procesoare A, da, ar fi o chestie, posibil să fie la ei acolo.

Sigur că dacă o companie controlează hard și soft devine un tiraj, dar așa a fost Apple pînă în 2006. Strict ochiometric, iOS 7 îmi place, despre funcții nu mă pronunț, deoarece nu folosesc i-Unelte.

În măsura în care viitorul Mac OS X 10.10 sau cum l-or denumi nu va coborî funcțiile actuale și va permite personalizarea unor funcții din categoria pro sau de nișă (spelling, tastaturi, dicționare...) nu mă deranjează asemenea șmecherii optice, lumea gustă schimbările în general, politice sau nu. Orice ia ochii e frumos și prinde la popor.






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users