Tudore, de acord... l-am pipăit pe iPhone-ul 5 al lui fi-meu și mi-a plăcut, și lui îi place f. mult și nu cred că din snobism. Acuma, na, sînt gusturi și gusturi, nevoi și nevoi...
Mda, la prima pipăială iOS e OK. Mai ales pe iPhone. Dar dacă lucrezi mai mult cu el descoperi că multe dintre schimbări sunt de suprafață și mai mult te încurcă decât te ajută.
De exemplu, animațiile nou introduse încetinesc operarea device-ului. Și asta nu pentru că se mișcă greu din cauza hardware-ului, ci pentru că durează prea mult (așa au fost făcute), iar atâta timp cât animația nu ajunge la final, nu poți apăsa pe nimic. Lucrul ăsta e cel mai evident la panoul de multitasking. Poate că la prima vedere o întârziere de câteva fracțiuni de secundă nu pare mult, dar la utilizare constantă toate întârzierile astea se adună și-ți dau senzația că iPhone-ul sau iPadul merge greoi.
Am zis deja că pe iPad 4 sistemul se mișcă prost, și asta din cauză că au aruncat pur și simplu varianta de iPhone pe iPad, fără să-și bată capul să-l optimizeze pentru un ecran mai mare. Cum altfel se explică, de exemplu, risipa de spațiu la afișarea folderelor, care arată aplicațiile doar într-o matrice 3x3, ca pe iPhone, deși ar fi avut spațiu berechet pentru a afișa mai multe aplicații? Exemplu:
De altfel cu puțin timp înainte de a publica versiunea Gold Master se zvonea că varianta pentru iPad va mai întârzia puțin. Acum îmi dau seama de ce, dar în final au preferat s-o lanseze așa cum e.
Mi se pare penibil ca pe un device cu o cameră foto atât de performantă să nu poți vedea, nici în iOS 7, detalii despre pozele sau înregistrările video. Hai, poate nu chiar toate metadatele, dar nici măcar ora la care am făcut poza nu pot să o văd?
Există aplicații pentru editarea textului care au implementat în moduri foarte ingenioase modalități mai eficiente pentru mutarea cursorului atunci când scrii ceva. În Writing Kit, de exemplu, apeși pe marginile din stânga și dreapta a ecranului și cursorul se mută cu o poziție în acele direcții. Alt exemplu: aplicația Editorial are o coloană de taste suplimentare deasupra tastaturii normale de pe iPad. Dacă treci rapid cu degetele peste acele taste în stânga sau dreapta, poți muta cursorul. Ei bine cei de la Apple nu au învățat nimic din asta, și continui să mă chinui cu degetul și lupa chiar și atunci când tot ce vreau este să mut cursorul o singură poziție.
Despre asta este vorba în iOS 7: despre schimbări cosmetice de suprafață, despre lipsa inovației reale și despre continua lipsă a unor facilități de bază care ar fi trebuit să fie acolo încă de la prima versiune. Dar lumea se entuziasmează la iconurile și ecranele alea colorate, care fac ca totul să arate ca nou.
Partea bună e că multe dintre deficiențe pot fi remediate în timp. Partea proastă e că următorul pe lista de așteptare la "salonul de cosmetică Apple" este OS X.