O întrebare frecventă este cea din titlu, dar nu vă așteptați să comentez lucruri deja pritocite: prețul în SUA devine în euro în Europa, apoi se aplică TVA și alte taxe etc. etc. Zilele astea, căutînd un Air pt fi-mea și un MBP pt fi-meu, am început să caut, mai ales pe mercador.ro, unde oferta e destul de mare, dar și pe aici și pe la concurență... mă rog, unde se poate. Mă opresc la mercador.ro
Aproape toți care pun anunțuri acolo și aproape toți care pun și aici și pe macuser.ro fac același lucru: scot un preț părelnic, nu știu de unde scos. Dacă îndrăznești să le spui „m-ar interesa, dar aducem prețul la un preț realist de pe mac2sell.net, apoi îl mai corectăm”, primești cele mai violente răspunsuri, de la „pun ce preț vreau, pa” la „nu mă interesează, mai bine îl țin în dulap” etc. etc. Dacă întrebi „bun, și atunci de ce mai pui anunț și, dacă da, de ce spui că e negociabil?”. Am primit și răspunsuri gen „mă jignești”, jignirea constînd în faptul că omul, să zicem, cere 1800 lei, iar mac2sell spune 1400, iar tu propui, conciliant, 1600.
Senzația mea este că peste 70 % dintre cei care pun aceste anunțuri pică pe următoarele categorii:
- da un anunț să se afle în treabă;
- dau și pun un preț mare pt un s.h. poate pică un fraier;
- nu știu nivelul pieței și se avîntă;
- alte situații.
Blocarea vînzărilor unui număr relativ mare de produse apple s.h. are, după părerea mea, o consecință imediată: menținerea unor prețuri mari ale produselor noi, deoarece produsele mai vechi, dar încă (foarte) bune stau nefolosite. Am întîlnit și răspunsuri gen „,da, stă în dulap, dar ție nu ți-l mai vînd” (asta deoarece îi spusesem că e prea sus prețul. Că stau blocate am testat prin mesaje la un timp x de la anunț (o săptămînă ori o lună), tot acolo erau, așteptau chilipiru.
Nu știu dacă acest comentariu interesează pe cineva, dar cred că ceva ar trebui făcut. Voi ce credeți? cum vindecăm lumea de boala prețurilor prea sus și de blocarea unor produse Apple în dulapurile proprietarilor. Este evident că, pe măsură ce trece timpul, prețul lor nu crește, din contra, scade și mai mult!