Jump to content


Forumul s-a mutat!

Aceasta este arhiva forumului MacForum.ro din perioada 2010-2014.
Noul forum poate fi accesat aici.
Conturile vechi nu mai sunt valabile pe noul forum!

Photo

De ce mac-urile sînt așa scumpe în România?


  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 17 September 2013 - 20:56

O întrebare frecventă este cea din titlu, dar nu vă așteptați să comentez lucruri deja pritocite: prețul în SUA devine în euro în Europa, apoi se aplică TVA și alte taxe etc. etc. Zilele astea, căutînd un Air pt fi-mea și un MBP pt fi-meu, am început să caut, mai ales pe mercador.ro, unde oferta e destul de mare, dar și pe aici și pe la concurență... mă rog, unde se poate. Mă opresc la mercador.ro

Aproape toți care pun anunțuri acolo și aproape toți care pun și aici și pe macuser.ro fac același lucru: scot un preț părelnic, nu știu de unde scos. Dacă îndrăznești să le spui „m-ar interesa, dar aducem prețul la un preț realist de pe mac2sell.net, apoi îl mai corectăm”, primești cele mai violente răspunsuri, de la „pun ce preț vreau, pa” la „nu mă interesează, mai bine îl țin în dulap” etc. etc. Dacă întrebi „bun, și atunci de ce mai pui anunț și, dacă da, de ce spui că e negociabil?”. Am primit și răspunsuri gen „mă jignești”, jignirea constînd în faptul că omul, să zicem, cere 1800 lei, iar mac2sell spune 1400, iar tu propui, conciliant, 1600.

Senzația mea este că peste 70 % dintre cei care pun aceste anunțuri pică pe următoarele categorii:

- da un anunț să se afle în treabă;

- dau și pun un preț mare pt un s.h. poate pică un fraier;

- nu știu nivelul pieței și se avîntă;

- alte situații.

Blocarea vînzărilor unui număr relativ mare de produse apple s.h. are, după părerea mea, o consecință imediată: menținerea unor prețuri mari ale produselor noi, deoarece produsele mai vechi, dar încă (foarte) bune stau nefolosite. Am întîlnit și răspunsuri gen „,da, stă în dulap, dar ție nu ți-l mai vînd” (asta deoarece îi spusesem că e prea sus prețul. Că stau blocate am testat prin mesaje la un timp x de la anunț (o săptămînă ori o lună), tot acolo erau, așteptau chilipiru. 

 

Nu știu dacă acest comentariu interesează pe cineva, dar cred că ceva ar trebui făcut. Voi ce credeți? cum vindecăm lumea de boala prețurilor prea sus și de blocarea unor produse Apple în dulapurile proprietarilor. Este evident că, pe măsură ce trece timpul, prețul lor nu crește, din contra, scade și mai mult! 



#2 Musat Daniel Gigel

Musat Daniel Gigel

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 221 posts
  • LocationConstanța

Posted 18 September 2013 - 09:54

Destul de simplu de răspuns... nimeni nu vrea să piardă foarte mult la un produs cumpărat cu un preț foarte mare, e drept că produsul are ceva vechime dar nici să-l dai ieftin nu îți arde. Varianta 2... l-ai cumpărat SH, ai mai băgat ceva în el, lucruri minore gen SSD, HDD, o baterie nouă, mai o reparație, etc, și iar nu îți arde să-l dai în pierdere. Eu am cumpărat numai SH-uri de exemplu, unele au deja 7 ani în câmpul muncii și chiar nu le-aș da pe 1000 lei, spre exemplu, pentru că îmi fac treaba cu ele. Fiecare am vrea un preț bun și corect pentru Mac-urile noastre, singurul lucru de neînțeles este doar limbajul neadecvat, cu care și eu nu sunt de acord, dar în rest nu aș avea nimic de reproșat unuia care crede că acela este prețul corect pentru el... în definitiv el știe ce vrea, el își asumă "riscul" de a ține produsul în continuare prin debara. Cât despre mac2sell... să fie sănătoși. Estimarea lor este una pe care eu unul o consider umflată la produsele de 1-2 ani vechime și mult prea joasă la cele de 4-5 ani... dar este doar părerea mea, nu reprezintă altceva decât o părere și atât. Spor la cumpărături!



#3 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 18 September 2013 - 09:55

Am uitat să adaug faptul că cele mai mari diferențe, la peste dublu față de mac2sell, sînt la Air și la iPhone. La MacBook și MacBook Pro diferențele sînt mult mai mici pînă la a fi nesemnificative. Să fie de la faptul că MB și MBP sînt mai „mac-fan”,mai pt iubitori, care, dacă vor să le vîndă, le vînd rațional? 



#4 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 18 September 2013 - 10:44

Ai cumva impresia că în alte țări vrea cineva să piardă?! Așa cum am adăugat ulterior, cele mai mari discrepanțe între prețul de referință de pe mac2sell.net și prețul cerut (accentuez, cerut, nu de vînzare reală, care e mult mai jos sau nu e deloc!) este la MacBook Air și la iPhone, mai ales la Air. La MBP aproape toate prețurile cerute nu sînt departe de mac2sell. Aici nu e valabil principiul că vînzătorul nu vrea să piardă? La urma urmei, astea sînt cele mai scumpe. 

De-a lungul anilor, am fost și vînzător și cumpărător de produse s.h., nu țin minte să fi putut vinde ceva peste prețul afișat de mac2sell, totdeauna a fost sub. Da, pot admite că la Air estimarea este foarte jos, dar e la fel și dacă te uiți la alte țări. Am două experiențe relativ recente: anul trecut mi-am luat un mini modelul 2010, a costat 2800 lei, nu l-am putut plasa cu mai mult de 2000, deși mac2sell sugerea 2400. Recent, am vîndut un iPad 3 retina, preț sugerat de mac2sell – 1940 lei, l-am vîndut efectiv cu 1600 și asta după mult timp de la plasarea anunțului. 

Fenomenul a început să mă intereseze din punct de vedere social. 



#5 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 18 September 2013 - 11:07

Mai exact: de ce dau oamenii anunțuri? Ca să vîndă/cumpere, evident. Cînd constată că prețul cerut e mult prea sus, fie se supără, fie aplică tactica „na, nu vrei să dai, atunci nu ți-l vînd ție, sîc”. Evident, nu rezolvă nimic. Unii dau răspunsul „la prețul ăsta, prefer să-l țin în dulap”, ceea ce, efectiv, mulți și fac: nici nu-l vînd, nici nu-l folosesc, doar îl țin. Presupun că speră într-un preț mai bun, deși – evident – el va fi tot mai prost pe măsură ce trece timpul. 



#6 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 18 September 2013 - 13:54

Mi-e teamă că o primă concluzie ar fi: mulți nu aplică principiul „într-o tranzacție, trebuie să fie mulțumit și vînzătorul și cumpărătorul” (lucru evident) ci vînzătorul trăiește cu speranța „las’ că poate fraieresc pe cineva”. Dat fiind faptul că discrepanța dintre mac2sell și prețul cerut este cea mai mare la Air și iPhone, și minimă sau deloc la MacBook/MBP, înclin să cred că ceea ce numim categoria de mac-fani autentici, reali sînt măcar cu un nivel de educație peste ceilalți. Altă explicație nu găsesc, deocamdată. 



#7 Tudor Vedeanu

Tudor Vedeanu

    Mac-OS-1701-D

  • Administratori
  • 2252 posts
  • LocationGura Humorului

Posted 18 September 2013 - 18:59

Eu unul nu pricep de unde scot ăia de pe Mac2Sell prețurile alea. Nu zic că sunt incorecte, habar n-am. Poate că sunt corecte. Dar pur și simplu existența unui astfel de "mercurial" mi se pare ciudată, mai ales că nici măcar nu e făcut de români. În mod normal prețurile sunt dictate de piață, iar la noi sunt umflate din start, începând de la alea noi.

 

Am pus și eu de curiozitate pe Mac2Sell să văd cam cât ar valora PowerMac-ul G5. Îmi zice 520 lei. Păi o fi el vechi, dar nu l-aș da la prețul ăsta pentru nimic în lume. Numai carcasa aia frumoasă de aluminiu e o bijuterie a tehnicii, plus că mai poți și lucra pe el.



#8 Tudor Vedeanu

Tudor Vedeanu

    Mac-OS-1701-D

  • Administratori
  • 2252 posts
  • LocationGura Humorului

Posted 18 September 2013 - 19:03

cele mai mari discrepanțe între prețul de referință de pe mac2sell.net și prețul cerut (accentuez, cerut, nu de vînzare reală, care e mult mai jos sau nu e deloc!) este la MacBook Air și la iPhone, mai ales la Air.

 

Păi Air-ul este cel mai accesibil laptop (ca preț) iar iPhone-ul e probabil cel mai popular produs Apple de la noi. Se aplică deci taxa de bling-bling :)



#9 Musat Daniel Gigel

Musat Daniel Gigel

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 221 posts
  • LocationConstanța

Posted 18 September 2013 - 19:27

Nu știu ce să zic... cum am mai spus este treaba lor dacă țin musai la preț... întradevăr dacă vrei să scapi repede de ceva, teoretic, să-l poți vinde repede, mai lași din preț la o eventuală negociere cu un client ce pare serios și dispus să plătească imediat... dacă nu... asta e! Cine vrea la prețul acesta... vrea, cine nu... nu! Dar asta nu înseamnă neapărat că trebuie așteptat un papagal... eu am ceva cu cei ce ascund eventuale defecte, reparații, etc, cei care încearcă să scape de ceva la un preț decent știind că are defecte ascunse, sau profită de neștiința cumpărătorului și dă un un MBP de 3 generații ca pe unul ce doar a apărut... dar asta e altă mâncare de pește! :) Și ar mai fi ceva... depinde și de norocul fiecăruia... mi s-a întămplat să caut o baterie de MBP pre-unibody, nu aveam neapărată nevoie de ea și tot căutam... am luat una originala Apple de pe okazii, cu 1 ciclu de utilizare, health la 99% ( a stat mult timp nefolosită probabil ), cu țiple pe ea la un preț de... 200 lei! Adică... de la 690 la 200 e ceva! Și asta fără să cer detalii despre ea, fără să sper prea multe de la bateria respectivă... și acum mă întreb ce noroc pe mine! Probabil că asta e și cu cumpăraturile de Mac SH... nu l-ai găsit încă pe cel ce te poate "satisface" la preț! :) Adică încă nu este momentul... poate ai noroc pe mai târziu!



#10 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 18 September 2013 - 20:10

Păi Air-ul este cel mai accesibil laptop (ca preț) iar iPhone-ul e probabil cel mai popular produs Apple de la noi. Se aplică deci taxa de bling-bling :)

Evident că, dacă ții la un produs, chiar dacă e vechi, nu-l vinzi. L-ai vinde pe cel menționat cu, să zicem, 1200 de lei? Probabil că nu, deoarece – în cazul tău – nu prețul e cel care te împiedică să-l vinzi, ci valoarea afectivă a produsului. 

Cred că mac2sell adaptează cumva prețurile medii europene/americane și le localizează. Dacă vei compara prețurile în lei cu cele din alte țări europene vei vedea că nu sînt mari diferențe. Posibil să aibă și informații locale, habar nu am. În orice caz, pe unele produse pe care le-am putut urmări, prețul mac2sell este cît se poate de realist, reflectă o medie, prețul real se învîrte în jurul acelui preț. Doar la Air mi se pare că evaluează (foarte) jos. 

Eu cred că prețurile astea „din burtă” reflectă o anumite piață harababurică, cu produse puține per utilizatori puțini. Ceea ce mă intrigă nu este, așadar, că mulți cer mult prea mult, ci de ce prețurile pt Air sînt mult mai sus față de mac2sell, în timp ce la MBP sînt cerute prețuri cît de cît realiste, relativ corecte. Asta nu pricep, care e motivația psihologică a problemei. 

Eu unul nu am reușit să plasez vreun produs Apple s.h., deși în stare f. bună, peste prețul din mac2sell, ci totdeauna sub, nu mult sub, dar oricum sub acel preț. Evident, nu mi-a plăcut acest lucru, dar... 

Eu cred că situația asta nu e deloc benefică pieței produselor Apple, deoarece, în loc să se miște, produsele astea stau în dulap nefolosite. Am studiat clar, aleator, cîteva produse ca să văd dacă bănuiala mi se confirmă. Așa este, stau cu ele nefolosite, timp în care prețul scade, nu crește. În același timp, dacă insiști, primești răspunsuri supărate, unele agresive, ca și cum tu ești de vină că vînzătorul nu poate plasa produsul la prețul dorit de el/ea. 

Mie fenomenul mi se pare interesant și deloc sănătos pieței produselor Apple. 



#11 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 20 September 2013 - 16:36

Cred, în final, că o soluție ar trebuie să vină de la dealerii majori de produse Apple, iStyle și Noumax, care ar trebui să dezolvate o solidă piață de refurbished și de s.h. În SUA apple.com girează așa ceva, în condițiile în care, teoretic, nu ar fi necesar să o facă, e o piață matură și mare.






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users