Jump to content


Forumul s-a mutat!

Aceasta este arhiva forumului MacForum.ro din perioada 2010-2014.
Noul forum poate fi accesat aici.
Conturile vechi nu mai sunt valabile pe noul forum!

Photo

Apple o ia razna?


  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 19 October 2012 - 16:22

De un un încoace, zvonuri și bîrfe despre epoca post-Steve. Firesc. Mai puțin firesc mi se pare cum echipa Apple înțelege să se adapteze noii situații. Voi enumera cîteva aiureli care bîntuie prin capul lor, din păcate fără un rezultat clar.
1. Apple redevine o companie pt snobi și elitiști. La începutul anilor ’90, Apple cădea și cădea, devenind din compania PC-urilor populare o companie de elită și pt snobi. Așa face și acum. A scos din producție MB-ul și se concentrează pe scule scumpe ori foarte scumpe.
2. Complică inutil viața mac-userilor. Dacă cineva are un mac mai vechi, pe intel, care rulează încă Tiger ori Leopard, e un chin să treci direct la Lion ori la Mountain Lion. Trebuie să te pricepi un pic la software ca să faci pasul ăsta. Da, e logic să elimini discurile optice, și-au trăit traiul, și-au mîncat mălaiul, dar să nu scoți ceva simplu pt acești useri care nu-s softiști mi se pare total aiurea.
3. Se izolează iar de lumea altor sisteme de operare. Eliminînd iSync, practic propune ca toată lumea să folosească mac-uri, iPhone-uri și iPad-uri. Trebuie să fii total idiot ca să faci un asemenea scenariu.

Ar mai fi și alte detalii, dar am obosit. Dacă Apple nu ia măsuri să gîndească mai uman, mai sufletește, va pierde iar, de data asta definitiv. Vă reamintesc cum Nokia era acum 10 ani leader de necontestat al pieței mobilelor. Au fost suficiente cîteva decizii imbecile care i-au făcut să piardă iremediabil lupta. Nu-și vor mai reveni. La fel Ericsson. Europa avea 2 companii de elită, cu doi pași înaintea tuturor, zece ani mai tîrziu se află cu trei pași în urma altora. Actuala criză din Europa are și asemenea cauze. Sînt uluit de felul în care oameni cu pretenții, cică economiști, „analiști”, bat cîmpii cu tot felul de soluții aiuristice. succesul postbelic al occidentului s-a bazat, tocmai, pe o abordare mai umană a politicului, a economicului, a chestiunilor sociale. Resălbăticirea piețelor și a comportamentului nu va putea duce la nimic bun. Veți vedea, adică - de fapt - vedeți deja.

#2 Claudiu

Claudiu

    Batman

  • Membri
  • PipPipPipPip
  • 632 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 19 October 2012 - 18:09

Eu sunt puțin mai optimist. Din fericire pentru Apple, se află într-o situație mult mai bună decât se aflau Nokia sau Ericsson. Cu peste 100 miliarde bani cash, îți permiți să faci câteva greșeli majore și să îți revii. Este momentan cea mai valoroasă companie de la bursa din NY și asta nu e puțin lucru, nu îmi aduc aminte ca Google, Microsoft sau Oracle să se fi aflat vreodată în această poziție. Astfel, Apple are un impuls enorm, care îi permite să modeleze piețele și să regurgiteze viitoare greșeli.

Nu știu dacă produsele lor sunt scumpe sau doar par scumpe. Pentru că se vând ca pâinea caldă, fiecare nou telefon devine instant cel mai bine vândut produs al lor. Asta înseamnă că nu e scump, piața reglează prețul și dacă se vinde la prețul ăsta, de ce ar face Apple produse mai ieftine, atâta timp cât au profituri colosale? Și eu mi-aș dor un Macbook la un preț mai accesibil, e drept.

Pe mine mă îngrijorează depărtarea lor de segmentul desktop. Noutățile în OS X vin acum dinspre iOS, iar mie nu îm place asta. Poate sunt eu de modă veche și nu înțeleg cum stau lucrurile, dar sunt mai puțin interesat de iOS 6 și de noul iPhone, mi-aș dori mai mult un Mac Mini decât un nou telefon. Însă, din nou, și la capitolul ăsta, OS X este cu câțiva ani în fața alternativelor, așa că, din nou, probabil își permit și aici greșeli. Dacă Windows 7 este bunicel și aproape comparabil cu OS X, pe desktop Windows 8 va fi un semi-eșec, pentru că și MS se concentrează acum pe telefoane și tablete. Iar în lumea Linux/BSD, după ultimele incrementări ale KDE și Gnome, după numeroasele forkuri, după ciudatele mișcări Ubuntu din ultimul timp (Unity, colaborarea cu Amazon etc), situația este chiar mai proastă decât era acum câțiva ani și, oricât aș încerca, nu mă pot obișnui cu un Linux pentru desktop. Pentru munca de zi cu zi, avantajul gratuității nu mai este suficient când vrei să faci altceva decât programare. Este remarcabil cum Apple a luat un UNIX și l-a făcut atât de prietenos, iar după peste 20 de ani nimeni din mișcarea open-source nu este în stare să vină cu o alternativă care să îmbine atât de reușit funcționalitatea cu ușurința în folosire și aspectul plăcut.

Nu știu dacă Apple o ia razna, însă eu cred că le va merge bine mult timp de acum încolo, pentru că au loc pentru greșeli și pentru că încă sunt copiați de toți (ați văzut ultimele modele de Chromebooks?).

#3 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 19 October 2012 - 18:34

Nici mie nu-mi plac ipad-urile și iphon-urile, mai exact spus eu la iphone folosesc doar funcția de telefon și de agendă, rar mai citesc un e-mail, dacă e ceva urgent și nu ajung acasă sau la facultate.
Ce spui tu e adevărat, dar și IBM a fost în poziția asta, ba încă era unicat pe atunci. Apple încă are un atu, care va mai merge cît va merge: sistemul de operare. Aici e lupta, nu pe hardware sau, mai bine zis, la hardware sînt alții care se bat. Mai poate fi la design, dar și acolo au apărut lucruri ca lumea. Dacă anul viitoare Android 5 vine cu lucruri simple, frumoase și pt toată lumea, de la chat la grafică pro și la procesoare de text pt limbile europene, dar și pt ebraică, arabă, chineză și coreeană, căderea poate fi bruscă.
Sigur, Apple nu va cădea repede, nici IBM nu a căzut peste noapte, a durat vreo 10-15 ani... Problema mea nu este că ar cădea, că eu nu am niciun profit, nici dacă ar pica, nici dacă saltă, problema mea este că nu mă pot obișnui cu alt sistem de operare, ceea ce fac eu se mulează perfect pe Mac OS.
Ar fi suficient ca pe acele Chromebooks să se instaleze Mac OS X nativ, dacă sînt la jumate preț, ghici ce portabil mi-aș lua? Cum o fi acest Chrome OS? Bag sama că e tot un Unix, da? Dacă merge bine și oferă ce trebuie, de ce nu? doar nu-s idiot să dau un snop de bani pe o sculă care are un OS la fel ca o sculă de 3 ori mai ieftină. Bătălia va fi pe OS-uri, nu pe hardware, acolo toți se copiază pe toți, să faci un OS ca lumea nu e însă așa ce ușor.

#4 boboc

boboc

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPip
  • 668 posts
  • Locationvalcea

Posted 19 October 2012 - 22:34

Si eu sunt de parere ca o sa o duca bine Apple mult timp de aici inainte.
Sper sa mearga bine vreo 50 de ani platforma iOS :)


Sent from my iPhone using Tapatalk




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users