Se pare că Pete Warden și Alasdair Allan au descoperit niște informții foarte interesante despre 'protecția datelor private', am putea spune.
Despre ce e vorba mai exact? Despre iPhone 4, iPad WiFi + UMTS și iOS 4. Cei doi au dovedit că acestă metodă de salvare a datelor practicată de către Apple, nu este tocmai una democratică, ca să spunem așa. Ce se întâmplă mai exact? Atât pe iPhone 4 cât și pe iPad WiFi+UMTS, iOS 4 salvează într-o bază de date ascunsă, denumită 'consolidated.db', toate mișcările pe care le faci indiferent de timp și spațiu. Această bază de date, consolidated.db, se află în pachetul de rezervă (Backup) salvat de fiecare dată pe Mac OS X la sincronizarea dispozitivului cu iTunes. În - consolidated.db - se găsesc mii de fișiere care conțin coordonate de localizare în timp și spațiu (care nu sunt tot timpul exacte - dar detaliate) a dispozitivului respectiv, adrese MAC a rețelelor Wireless accesate de acel dispozitiv și date despre rețeaua de telefonie mobilă, plus multe altele. Cei care ar dori să își revizuiască traseul pe unde au umblat cu câteva luni în urmă, și vor să vadă exact coordonatele de localizare de la vremea respectivă, o pot face ușor. Din momentul instalării iOS 4 pe iPhone-ul lor aceste date au fost adunate în această bază de date ascunsă. Aplicația de care aveți nevoie e numește iPhone Tracker și trebuie instalată pe Mac OS X. Se pare că aceste informații sunt intenționat redirecționate spre pe un server de la Apple. Cei doi afirmă că astfel de informații încalcă 'regula' de transparență a păstrării unor astfel de informații. Deoarece Apple spune că astfel de informații sunt păstrate în locuri sigure și nu sunt publicate. E oarecum o contradicție. Mai exact, cum se face că Apple nu a informat utilizatorii săi, de la bun început, despre o astfel de 'aventură'? Apple nu a răspuns întrebărilor celor doi. Problema pe care sa accentuat este faptul că; nu se înțelege de ce această bază de date nu este criptată și protejată într-o formă sau alta. Mai mult, ea se salvează pe orice computer cu care acel dispozitiv este sincronizat. La astfel de date, companiile de telefonie mobile aveau într-o formă sau alta acces și înainte. Problema este că acum ele sunt oarecum 'descoperite' și sunt vizibile informații care nu ar trebui să fie cunoscute numai de către 'stăpânul' acelui dispozitiv.
Totuși Apple sa pronunțat astfel;
- Astfel de informații sunt memorate pentru a face posibilă distribuirea reclamelor (iAd) în funcție de locația/regiunea în care se află individul, redarea lor fiind în limba oficială a regiunii respective. (și alte câteva idei)
- Da, aceste informații sunt trimise înapoi la Apple pe un server de la oo.apple.com. Tot de aici se poate dezactiva acest serviciu, accesând de pe dispozitivul respectiv pagina oo.apple.com, pagină nesecurizată. Totuși, această dezactivare nu are efect 100%. Serviciul iAd va fi activ în continuare cu o mică precizare, reclamele nu vor avea relevanță pentru regiunea în care te afli. Dezactivarea este valabilă numai pentru serviciul iAd Apple, alte servicii nu sunt afectate. Informațiile oficiale, reactualizate luna asta: aici.
O formă de blocare a salvări unor astfel de informații se face prin dezactivarea serviciilor de localizare. Dar în acest fel vor exista situații în care anumite aplicații nu vor putea fi folosite la întreaga lor capacitate.
Pentru ca această bază de date să fie oarecum protejată, trebuie, atunci când dispozitivul este sincronizat cu iTunes, în zona Options, Encrypt iPhone Backup bifat.
Edited by Eugen Mihalache, 20 April 2011 - 22:59.