Jump to content


Forumul s-a mutat!

Aceasta este arhiva forumului MacForum.ro din perioada 2010-2014.
Noul forum poate fi accesat aici.
Conturile vechi nu mai sunt valabile pe noul forum!

Photo

consolidated.db


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 Eugen Mihalache

Eugen Mihalache

    Psihoterapeut

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 1620 posts
  • LocationBad Griesbach im Rottal

Posted 20 April 2011 - 22:56

Sa mai discuta, dar probabil nu în această manieră...


Se pare că Pete Warden și Alasdair Allan au descoperit niște informții foarte interesante despre 'protecția datelor private', am putea spune.
Despre ce e vorba mai exact? Despre iPhone 4, iPad WiFi + UMTS și iOS 4. Cei doi au dovedit că acestă metodă de salvare a datelor practicată de către Apple, nu este tocmai una democratică, ca să spunem așa. Ce se întâmplă mai exact? Atât pe iPhone 4 cât și pe iPad WiFi+UMTS, iOS 4 salvează într-o bază de date ascunsă, denumită 'consolidated.db', toate mișcările pe care le faci indiferent de timp și spațiu. Această bază de date, consolidated.db, se află în pachetul de rezervă (Backup) salvat de fiecare dată pe Mac OS X la sincronizarea dispozitivului cu iTunes. În - consolidated.db - se găsesc mii de fișiere care conțin coordonate de localizare în timp și spațiu (care nu sunt tot timpul exacte - dar detaliate) a dispozitivului respectiv, adrese MAC a rețelelor Wireless accesate de acel dispozitiv și date despre rețeaua de telefonie mobilă, plus multe altele. Cei care ar dori să își revizuiască traseul pe unde au umblat cu câteva luni în urmă, și vor să vadă exact coordonatele de localizare de la vremea respectivă, o pot face ușor. Din momentul instalării iOS 4 pe iPhone-ul lor aceste date au fost adunate în această bază de date ascunsă. Aplicația de care aveți nevoie e numește iPhone Tracker și trebuie instalată pe Mac OS X. Se pare că aceste informații sunt intenționat redirecționate spre pe un server de la Apple. Cei doi afirmă că astfel de informații încalcă 'regula' de transparență a păstrării unor astfel de informații. Deoarece Apple spune că astfel de informații sunt păstrate în locuri sigure și nu sunt publicate. E oarecum o contradicție. Mai exact, cum se face că Apple nu a informat utilizatorii săi, de la bun început, despre o astfel de 'aventură'? Apple nu a răspuns întrebărilor celor doi. Problema pe care sa accentuat este faptul că; nu se înțelege de ce această bază de date nu este criptată și protejată într-o formă sau alta. Mai mult, ea se salvează pe orice computer cu care acel dispozitiv este sincronizat. La astfel de date, companiile de telefonie mobile aveau într-o formă sau alta acces și înainte. Problema este că acum ele sunt oarecum 'descoperite' și sunt vizibile informații care nu ar trebui să fie cunoscute numai de către 'stăpânul' acelui dispozitiv.


Totuși Apple sa pronunțat astfel;
- Astfel de informații sunt memorate pentru a face posibilă distribuirea reclamelor (iAd) în funcție de locația/regiunea în care se află individul, redarea lor fiind în limba oficială a regiunii respective. (și alte câteva idei)
- Da, aceste informații sunt trimise înapoi la Apple pe un server de la oo.apple.com. Tot de aici se poate dezactiva acest serviciu, accesând de pe dispozitivul respectiv pagina oo.apple.com, pagină nesecurizată. Totuși, această dezactivare nu are efect 100%. Serviciul iAd va fi activ în continuare cu o mică precizare, reclamele nu vor avea relevanță pentru regiunea în care te afli. Dezactivarea este valabilă numai pentru serviciul iAd Apple, alte servicii nu sunt afectate. Informațiile oficiale, reactualizate luna asta: aici.
O formă de blocare a salvări unor astfel de informații se face prin dezactivarea serviciilor de localizare. Dar în acest fel vor exista situații în care anumite aplicații nu vor putea fi folosite la întreaga lor capacitate.
Pentru ca această bază de date să fie oarecum protejată, trebuie, atunci când dispozitivul este sincronizat cu iTunes, în zona Options, Encrypt iPhone Backup bifat.

Attached Images

  • IMG_1296.PNG
  • IMG_1295.PNG
  • Screen shot 2011-04-20 at 10.39.29 PM.png

Edited by Eugen Mihalache, 20 April 2011 - 22:59.


#2 Eugen Mihalache

Eugen Mihalache

    Psihoterapeut

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 1620 posts
  • LocationBad Griesbach im Rottal

Posted 21 April 2011 - 00:55

Am refăcut un test cu aplicația respectivă. Se pare că datele salvate pe iPhone sunt de la începutul lui decembrie 2010 până în prezent. Ce să crezi. Deși localizarea la nivel de țară este ok, la nivel de regiune, localitate, etc.. de cele mai mult ori eronată. Am deduc că ceea ce a fost perceput și salvat sunt de fapt locațiile antenelor GSM de prin aproprierea pe unde eu aș fi fost. Totuși, eroare este prea mare pentru a putea avea încrederea în aceste informații. Deocamdată.

#3 Fmac

Fmac

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 215 posts

Posted 24 April 2011 - 08:08

Multumim Eugen pentru explicatiile detaliate. ;)

#4 Eugen Mihalache

Eugen Mihalache

    Psihoterapeut

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 1620 posts
  • LocationBad Griesbach im Rottal

Posted 24 April 2011 - 09:56

Se pare că în Germania situația a luat amploare. Pe prima pagină a ziarelor apare Apple cu această temă. Am impresia că clientela, în Bavaria cel puțin, este foarte 'dură' și am impresia că Apple va trebui să se prezinte la tribunal.

#5 Eugen Mihalache

Eugen Mihalache

    Psihoterapeut

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 1620 posts
  • LocationBad Griesbach im Rottal

Posted 26 April 2011 - 15:28

Am găst două articole interesante > 1. și 2.
Ieri, mail către Steve Jobs
Could you please explain the necessity of the passive location-tracking tool embedded in my iPhone? It's kind of unnerving knowing that my exact location is being recorded at all times. Maybe you could shed some light on this for me before I switch to a Droid. They don't track me
Răspuns pe mail de la Steve Jobs
Oh yes they do. We don't track anyone. The info circulating around is false

Edited by Eugen Mihalache, 26 April 2011 - 15:36.





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users