Jump to content


Forumul s-a mutat!

Aceasta este arhiva forumului MacForum.ro din perioada 2010-2014.
Noul forum poate fi accesat aici.
Conturile vechi nu mai sunt valabile pe noul forum!

Photo

Retro-Macuri puse la treabă


  • Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 Tudor Vedeanu

Tudor Vedeanu

    Mac-OS-1701-D

  • Administratori
  • 2252 posts
  • LocationGura Humorului

Posted 01 April 2011 - 19:38

Chiar dacă sunt mai vechi asta nu înseamnă că multe dintre Mac-urile trecute de prima tinerețe nu pot fi puse la treabă. Dau exemplul meu: am scos de la naftalină iBook-ul G4 și l-am repus în circuit pentru print și web design. Are un procesor G4 la 1,33 GHz și 1,5 GB de RAM. Am stat și m-am gândit: dacă acum 10 ani oamenii puteau lucra bine-mersi cu computere infinit mai puțin performante decât cele de astăzi, de ce nu aș putea și eu să fac acest lucru acum?

Primul pas a fost să fac downgrade de la 10.5 la 10.4. Oricât mi-ar fi de drag Leopardul, pe computerele cu procesoare și plăci video mai slabe se mișcă mai greu decât Tiger și cere mai multe resurse. Am făcut comparația instalând pe curat 10.4 și 10.5 pe două partiții separate ale hard discului din iBook. Rezultatele Xbench au fost următoarele:

- Scoruri totale: Leopard 34,65 - Tiger 41,67.

- În general la performanțele brute (CPU, memorie) scorurile au fost foarte apropiate.

- Tiger a câștigat la Open GL Graphics Test: (71,78 versus 64,53). Așa cum ziceam mai sus Leopard se mișcă bine pe plăci video mai acătării. Cea de 32 MB din iBook este mai potrivită pentru Tiger.

- Cel mai relevant scor mi s-a părut cel de la User Interface Test, care măsoară rapiditatea cu care se mișcă interfața grafică. Leopard a scos 15,84. În Tiger scorul a fost aproape dublu: 30,16. Este confirmarea a ceea ce am simțit mereu de când am pus Leopard pe iBook: se mișcă mai greu decât Tiger.

- Trecând peste Xbench, Tiger m-a dat pe spate atunci când am văzut că instalarea normală (fără limbi străine și drivere de imprimantă de care nu am nevoie) ocupă numai 2,5 GB spațiu pe hard disc. Leopard este de peste trei ori mai gras. Iar atunci când dispui de un hard disc de 40 de GB e bine să nu irosești spațiul.

Evident că făcând un pas mare înapoi în ceea ce privește hardware-ul, nu aveam cum să folosesc cele mai recente programe. Deoarece lucrez în principal cu programele Adobe, am vrut să văd care dintre versiunile mai vechi este cea mai potrivită pentru iBook. Criteriile de evaluare sunt

1) Cerințele hardware - cât mai mici cu putință.

2) Aplicațiile să fie contemporane cu sistemul de operare și compatibile cu acesta. Dacă aș lua în considerare strict criteriul de la punctul 1, atunci aș putea alege - de exemplu - să lucrez cu Photoshop 7 și Illustrator 10, programe care au fost făcute la începutul anilor 2000. Au fost printre primele programe cross-OS (mergeau și pe Mac OS 9 și pe X). Am lucrat mult timp cu ele și mi-ar fi utile și astăzi. Însă sunt prea vechi pentru Tiger și de aceea ar putea apărea probleme de compatibilitate (pe care Adobe nu le mai repară niciodată fiindcă nu mai oferă suport tehnic pentru versiunile vechi).

3) Programele trebuie să-mi ofere anumite facilități care să-mi acopere toate cerințele de bază, și care să nu mă rupă complet de tehnicile actuale. În această privință nu mă prea plâng: iBook-ul nu este chiar atât de vechi (are 6 ani), iar programele și tehnologiile de care am nevoie nu au făcut niciun salt uriaș în ultimii 10 ani.

Așadar în privința programelor Adobe am avut de ales între suitele CS. CS5 merge numai pe Intel deci sare din schemă. Am lucrat cu CS4 pe acel iBook (în Leopard) și mergea cam greu. Au rămas deci CS, CS2 și CS3, care au următoarele cerințe:

- Adobe CS, lansată în 09/2003, cere Mac OS 10.2.4 și minim 192 MB RAM (256 MB recomandat).

- Adobe CS2, lansată în 04/2005, recomandă Mac OS 10.3.4 și minim 384 MB RAM (512 MB sau 1 GB recomandat).

- Adobe CS3, din 03/2007, cere Mac OS 10.4.8 și recomandă 1 GB de RAM.

Tiger a fost lansat în 04/2005, deci Adobe CS iese din discuție pentru că e prea veche (și era plină de bug-uri din câte îmi aduc aminte). Dar recunosc că mă tenta teribil cerința aia minusculă de 192 MB de RAM.

Suita Adobe CS2 a fost făcută și testată în principal în Panther, deși a ieșit pe piață în același timp cu Tiger. Însă CS3 a avut timp să fie testată și răs-testată în Tiger, ieșind pe piață la 2 ani după apariția 10.4.0. În plus este foarte asemănătoare cu versiunile 4 și 5, așa că am decis să o folosesc pe iBook.

În testul meu "pe bune" de astăzi am făcut un document pentru print de 20 de pagini, cu grafică moderată, folosind InDesign, Photoshop și Illustrator. A mers totul brici și nici măcar n-am ajuns să folosesc la maximum cei 1,5 GB de RAM disponibili.

În privința Office nu am avut de ales decât între Office 2004 și 2008. Deși 2004 se mișcă mai bine decât 2008, prefer avantajul lucrului nativ cu formatele noi (docx, pptx, xslx).

Pentru editare de cod HTML Textmate rămâne de bază pentru mine, și am norocul că aplicația merge pe toate sistemele de la Tiger în sus. La fel ca și Coda, despre care puteam să jur că cere minim 10.5. Iar pentru a putea folosi programul CSSEdit (excelent pentru editare de CSS) a trebuit să sap pe internet după o versiunea 2.6 care merge în Tiger (2.6.1, cea mai recentă, cere Leopard - nu știu de ce, nu sunt îmbunătățiri vizibile).

Penru FTP folosesc Transmit 3.x (din fericire cei de la Panic țin publică arhiva cu versiunile anterioare de software).

În privința web browsingului, Safari 4 se ține încă tare, iar dacă vreau un browser nou-nouț am TenFourFox, versiunea Firefox 4 special făcută pentru procesoarele PowerPC G4, care merge de minune.

Ce-mi lipsește cel mai tare în Tiger? Pe primul loc ar fi Quick View. Abia acum îmi dau seama cât de tare mă bazez pe facilitatea asta în 10.5 și 10.6. Aș mai vrea să pot folosi Magic Mouse, însă astăzi am aflat cu tristețe că Magic Driver (http://plentycom.jp/...iver/index.html) nu va mai apărea.

Așadar voi renunța la Snow Leopard? Nu, nu-mi pun problema asta. iBook-ul îl voi folosi atunci când sunt nevoit să lucrez în deplasare. Dar m-am convins că nu trebuie neapărat să cheltui o sumă importantă de bani pe un laptop de ultimă generație, dacă-ți poți face treaba suficient de bine pe unul mai vechi.

Ia să vedem, mai lucrează cineva pe Retro-Macuri? Spuneți poveștile voastre aici.

#2 Dragos Salageanu

Dragos Salageanu

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 486 posts
  • LocationTimisoara

Posted 02 April 2011 - 06:51

Hehehe :)

#3 Tudor Vedeanu

Tudor Vedeanu

    Mac-OS-1701-D

  • Administratori
  • 2252 posts
  • LocationGura Humorului

Posted 02 April 2011 - 15:43

"Hehehe" ce?

#4 Eugen Mihalache

Eugen Mihalache

    Psihoterapeut

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 1620 posts
  • LocationBad Griesbach im Rottal

Posted 02 April 2011 - 16:17

"Hehehe" - pentru că Mac-urile sunt de valoare oricând.
Și, citat: 'Chiar dacă sunt mai vechi asta nu înseamnă că multe dintre Mac-urile trecute de prima tinerețe nu pot fi puse la treabă.'

#5 Marian Capotă

Marian Capotă

    Membru nou

  • Membri
  • Pip
  • 4 posts
  • LocationConstanța

Posted 03 April 2011 - 18:24

Salut,

Recent, după ce am adăugat cât de mult RAM se poate și un SSD în MacBook, (mi-)am desfăcut iMacul G4 de 17", 1 GHz și am înlocuit/adăugat:
- cooler cu Noctua NF-B9-1600, 92 x 92 x 25 mm
- HDD cu HDD Western Digital 160GB, 7200RPM, IDE (intenționam un SSD cu adaptor IDE-SATA dar am renunțat)
- RAM DIMM intern 1 GB + SODIMM 1 GB
- DVD-RW cu un LG alb (vs. SONY-ul negru cu care venise el)
- AirPort Extreme
...precum și o curățare binemeritată a componentelor interne, toate astea pentru că îmi place la nebunie cum arată și țin la el :)

Rezultatele nu sunt spectaculoase, fiind totuși o mașină veche dar (măcar) este mult mai silențios.

Sistemul l-aș folosi pentru programare web și administrare la distanță (Coda și Terminal) și pe alocuri un Google Reader/navigare light pe web.

Referitor la sistemul de operare, am încercat:
10.5: deși mi-am scris licența pe el acum câțiva ani, el fiind tot pe 10.5 atunci, odată adus la 10.5.8 parcă duce lipsă de vlagă
10.4: mult mai sprinten decât 10.5 dar parcă tot nu face față

Nu am pretenții majore de la el dar vreau să nu mai simt lagul interfeței cu utilizatorul. Poate o să am mai multă baftă cu 10.3...

#6 Tudor Vedeanu

Tudor Vedeanu

    Mac-OS-1701-D

  • Administratori
  • 2252 posts
  • LocationGura Humorului

Posted 03 April 2011 - 18:33

Regula zice că sistemul de operare optim este cel cu care a venit computerul. În cazul iMac-ului tău cred că ar fi 10.2.x sau 10.3. Însă Tiger a fost ceva mai rapid decât Panther, așa că nu știu dacă vei simți o îmbunătățire trecând la 10.3. Și vezi că softuri actuale pentru Tiger se mai găsesc, dar pentru Panther - din ce în ce mai greu.

#7 macmanro

macmanro

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 113 posts
  • LocationConstanta

Posted 04 April 2011 - 08:20

Uneori stau si ma gandesc ca poate sunt eu mai de moda veche, dar, asa cum zice si cantecul "iubesc la nebunie culoarea gri de mac". Nu gasesc un PPC G4 Dual la 1 Ghz (o fiara). Si nu stiu de ce, da' parca imi este dor si de Classic. Parca si de un Zipp. Extern. Sau intern pe sanie. Cred ca sunt din reclama de la televizor: calculator anii '97 :) in curand o sa facem totul pe iPad!

Attached Images

  • 001.jpg


#8 Tudor Vedeanu

Tudor Vedeanu

    Mac-OS-1701-D

  • Administratori
  • 2252 posts
  • LocationGura Humorului

Posted 04 April 2011 - 13:53

Mie-mi place la nebunie Classic-ul, și știu exact de ce: pentru că perioada Mac OS 7-9 a fost aceea în care am început să-mi doresc foarte tare un Mac, dar nu îmi permiteam să-mi cumpăr. Eram pe atunci înscris pe un forum foarte mișto, dreamless.org, frecventat de unii dintre cei mai tari designeri (web/grafic). Bineînțeles că 99% dintre membrii forumului lucrau pe Mac OS, în timp ce eu eram cu Windows NT 4.0 în față și mă holbam toată ziua cu poftă la screenshot-urile lor. :)

Așa am început să învăț diverse chestii despre Mac OS deși nu pusesem niciodată mâna pe vreun Mac!

#9 Tudor Vedeanu

Tudor Vedeanu

    Mac-OS-1701-D

  • Administratori
  • 2252 posts
  • LocationGura Humorului

Posted 04 April 2011 - 18:35

Dacă are cineva combinația Tiger 10.4.11 + Airport Extreme (ultimul model) și primește niște kernel panics de toată frumusețea atunci când se conectează la WiFi, rezolvarea este următoarea: pe Airport Extreme puneți un nume diferit pentru rețeaua de 5 GHz.

#10 macmanro

macmanro

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 113 posts
  • LocationConstanta

Posted 05 April 2011 - 07:34

Vienna / RSS - Atom Reader v2.3.4.2305 si Cyberduck v3.2.1.4923.

Attached Images

  • 001.jpg
  • 002.jpg


#11 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 06 April 2011 - 11:47

Acum că PB 3400 a pornit spre Eugen și, sper, a ajuns, cel mai vechi mac perfect funcțional este un PB de 12 inci la 1.33 cu 1,25 GB ram (adică maxim posibil). rulează Tiger pe o partiție și Leo pe cealaltă (boot default este Leo).
Îl iau cu mine în deplasări: sculă compactă, solidă, pt ce am eu nevoie absolut perfectă (Nisus, iPhoto etc. – nimic deosebit). Dacă cumva l-aș pierde / lovi fatal ori mi-ar fi furat, aș regreta, dar nu prea mult, încă se mai găsesc asemenea scule sh. apropo, mac2sell îl evaluează la 800 de lei, poate chiar sub. Eu unul nu l-aș da pe un MacBook din 2006–2007, deși acesta din urmă e, desigur, mai performant. Ca atare, nu fac mare afacere dacă-l vînd, deci nu-l vînd.
Pe partiția Tiger am, desigur, și clasic + ceva aplicații pt nostalgici. Între acestea, desigur, Word Perfect 3.5.x, cel mai frumos și mai performant procesor de text al tuturor timpurilor. Bijuterie. Mai rulez iCab, navigatorul de net care se comportă cel mai bine pe clasic. Un Brdige Baron mai vechi (nu mai țin minte, parcă v. 10), singurul joc de bridge decent pt Mac OS (și singurul joc pe care-l joc constant).

#12 Eugen Mihalache

Eugen Mihalache

    Psihoterapeut

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 1620 posts
  • LocationBad Griesbach im Rottal

Posted 06 April 2011 - 16:34

Acum că PB 3400 a pornit spre Eugen și, sper, a ajuns, ....


A ajuns, dar nu la mine, la bătrâni mei. E un 'show' când mă sună să mă întrebe cum se umblă pe un astfel de Notebook. Prin august voi pune și eu mâna pe el.

#13 Tudor Vedeanu

Tudor Vedeanu

    Mac-OS-1701-D

  • Administratori
  • 2252 posts
  • LocationGura Humorului

Posted 06 April 2011 - 19:18

Primul pas a fost să fac downgrade de la 10.5 la 10.4. Oricât mi-ar fi de drag Leopardul, pe computerele cu procesoare și plăci video mai slabe se mișcă mai greu decât Tiger și cere mai multe resurse. Am făcut comparația instalând pe curat 10.4 și 10.5 pe două partiții separate ale hard discului din iBook.


Am făcut aceleași teste pe PowerMac G5. Concluzia e că Tiger bate Leopard binișor pe orice PowerPC. Cred că Leopard a fost făcut cu gândul la Mac-urile cu Intel, din acest motiv având performanțe mai slabe pe PPC.

Prin urmare am trecut la Tiger pe ambele PPC-uri, și constat că se mișcă extraordinar de rapid. Interfața este foarte iute, nu are aproape niciun lag nicăieri, nici măcar pe G4.

#14 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 06 April 2011 - 20:49

Am făcut aceleași teste pe PowerMac G5. Concluzia e că Tiger bate Leopard binișor pe orice PowerPC.


Absolut, pe orice PPC Tiger se mișcă mai bine, iar pe cele din generația G3 și prima serie G4 singurul sistem care mișcă frumos. Nici Panther nu e de aruncat pe cele mai vechi, e chiar OS-ul cel mai bun pt seria G3 din 1999–2001.

#15 Tudor Vedeanu

Tudor Vedeanu

    Mac-OS-1701-D

  • Administratori
  • 2252 posts
  • LocationGura Humorului

Posted 20 April 2011 - 19:25

Ei bine am făcut un pas mai sus în ceea ce privește computerele retro pentru muncă: mi-am luat de pe eBay.com un PowerBook G4 de 17", ultimul model lansat în octombrie 2005. 1,67 GHz, 2 GB RAM, versiunea de top cu ecran hi-res (1680 x 1050) și SuperDrive dual layer. În total am dat pe el echivalentul a 1500 RON. La cum arată, ce ecran are (mat, nu reflectorizant - ha!) și ce poate face, cred că e un chilipir.

#16 Andrei Bechet

Andrei Bechet

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 487 posts
  • LocationMünchen (Germania)

Posted 21 April 2011 - 00:27

Chiar un chilipir ... sa il folosesti sanatos ;).
Poate o sa arunc si eu un ochi dupa un mac mini sau ceva powerbook.




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users