Jump to content


Forumul s-a mutat!

Aceasta este arhiva forumului MacForum.ro din perioada 2010-2014.
Noul forum poate fi accesat aici.
Conturile vechi nu mai sunt valabile pe noul forum!

Photo

Ubuntu 10.10


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 06 February 2011 - 12:36

Așa cum arătam, pe scurt, la rubrica .RO, Ubuntu 10.10 este un linux cu localizare completă în română. Sigur, sînt multe observații de făcut, în multe locuri localizarea e cam abruptă și cam greu de digerat, dar asta e altă poveste.
Recomand aici U 10 din alt punct de vedere, ca un linux matur. Dacă n-aș fi macuser, aș fi – probabil – un ubuntist, dacă există termenul. Ca orice linux, are aceleași limite ca și celelalte distro-uri: nu are aplicații „de nișă”, de nivel pro. Nu ai nici un procesor de text gen Nisus sau Mellel (sau Classical TExt Editor în Windows), nu ai program DTP ca lumea (Scribus mai are de lucru), nu ai ceva gen Adobe, deși o treabă suficientă faci și cu Gimp. Ciudat de rigid mi se pare modul de configurare a tastaturilor (vezi discuția despre limba tătară pusă sub Romanian!), chiar mai rigid și mai complicat decât în Windows. Este ciudat, deoarece linux a pornit la drum tocmai ca ceva ușor configurabil, deschis tuturor nevoilor și tuturor gusturilor. Dacă ar lucra un pic la această rigiditate structurală, ar fi un mare pas înainte.
Pt utilizatorul mediu însă, care scrie texte, e-mail-uri și navighează pe net, mi se pare un linux absolut superb, indiferent de limba de lucru. Eu l-am pus zilele trecute în emulator ca să văd cum arată localizarea RO, dar l-am admirat și din alte puncte de vedere. Dacă aș avea un PC / portabil PC, ar fi – cred – sistemul de lucru default (sigur, doar dacă n-aș reuși să pun un hackintosh!).

#2 Gabi

Gabi

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 129 posts
  • LocationIlfov

Posted 06 February 2011 - 13:06

Sal
Am incercat si eu Ubuntu 10.10 si cel server si inca vreo citeva distributi, am incercat sa-mi fac un server dar nu prea am reusit,nu prea mai amtimp sa stau sa invat tot felul de comenzi si etc. asa ca am rugat un prieten care a pus un Slackware 13.1 .
Cred ca sunt alte distributi la fel de usoare ca Ubuntu ex:( Fedora) si care or mai fi, depinde si cu ce te obisnuiesti.

#3 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 06 February 2011 - 17:06

Cred ca sunt alte distributi la fel de usoare ca Ubuntu ex:( Fedora) si care or mai fi, depinde si cu ce te obisnuiesti.

N-am spus că Ubuntu e singura, doamne ferește. Da, și Fedora e OK, și Slackware, și SuSE, și Mandriva (Mandrake mi-a plăcut cel mai mult și, pe PPC, cred că era cea mai reușită distribuție – evident, sînt subiectiv). tot gustul și nevoia decid ce e mai bun.

Ubuntu mai are ceva acum (cred că și Gentoo, dar nu am testat): e localizat integral. Uneori, e cam brutală soluția aleasă, sincer să fiu, dar asta e altă poveste, Oamenii au muncit și se cuvine să fie lăudați. Da, e ușor să stai pe margine și să fluieri, e mai greu să lupți pe teren.

Edited by Cattus Thraex, 06 February 2011 - 17:12.


#4 Tudor Vedeanu

Tudor Vedeanu

    Mac-OS-1701-D

  • Administratori
  • 2252 posts
  • LocationGura Humorului

Posted 06 February 2011 - 22:51

De curiozitate am căutat să văd și eu cum se poate modifica un layout de tastatură în Linux. Am găsit articolul ăsta.

#5 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 06 February 2011 - 23:07

De curiozitate am căutat să văd și eu cum se poate modifica un layout de tastatură în Linux. Am găsit articolul ăsta.


Da, deși aparent nu ar fi mare lucru, te asigur că e tămbălău mare. Nu poți, de ex., să adaugi, pur și simplu, o tastatură în afara țărilor predefinite (metodă idioată importată din Windows unde, de ex., dacă vreau să pun o tastatură de greacă veche, musai să o pun sub Greece / subzona Greek Polytonic etc.). E de asemenea complicat să pui tu o tastă moartă, să zicem pe stilul mac, la nivelul alt-D, acolo vreau să pun eu semnele diacritice combinate (sar peste detaliul că, și dacă aș vrea, le-aș pune degeaba, deoarece nu am cu ce aplicație să le folosesc în mod real).
Am mai ținut legătura cu unii linuxiști pe tema asta, cel mai tare mi s-a părut un rus, am uitat cum îl cheamă, care s-a angajat că va porta tastatura mea US Academic (pt uz lingvistic și dialectal, acoperă cam tot ce e nevoie pt așa ceva), dar nu am mai auzit de el. Oricum, tastatura nu a apărut în nicio distro (e poveste veche, ani buni, deci timp era să apară).
Mi-am modificat și eu o tastatură după metoda descrisă, merge, așa e, dar e tare migăloasă, iar pt ceva mai amplu, luat de la zero, e tămbălău mare. Chiar nu pricep de ce au adoptat soluția asta așa de complicată, în loc să copieze cumva stilul Mac OS, simplu și clar. Am înțeles că problema ține, de fapt, de XOrg, ăia implementează interfața grafică și ăia nu au găsit soluția sau nu vor să o găsească. În fine...
Părerea mea este că nu-s semne clare că s-ar mișca ceva în zonă.




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users