Cum închidem un Mac de la distanță (chiar și de pe un iPad)?

Nu vi s-a întâmplat niciodată să doriți să vă închideți Mac-ul de la distanță? Din pat, din cealaltă cameră sau chiar din altă locație? Puteți face acest lucru și fără să aveți un program de remote desktop connection (RDC), de pe orice alt computer (pe care rulează orice sistem de operare modern) sau chiar de pe iPad.

Pe Linux foloseam un server Apache și un script PHP apela funcția de sistem halt, ceea ce ducea la un shutdown curat al sistemului. Avantajul era că puteam opri sistemul oricând și de oriunde folosind doar un telefon mobil dotat doar cu WAP, fără a fi nevoie de un soft RDC suplimentar sau un client de SSH.

Dar să revenim la Mac‑urile noastre. Să nu uităm că sub capotă, Mac OS X este de fapt UNIX, iar linia de comandă este un instrument extrem de puternic. SSH este prescurtarea de la Secure SHell și este un protocol extrem de util și de puternic pentru transmisii de date (criptate) și control de la distanță iar Mac OS X are încă de la instalare posibilitatea de a folosi acest protocol. Pentru a vă putea accesa Mac-ul din orice altă locație, asigurați-vă că aveți bifată opțiunea Remote Login din System Preferences -> Sharing. În acest moment, folosind orice client de SSH de pe orice dispozitiv, aveți acces la sistem (în Linux acest lucru este trivial, în alt Mac OS X se poate folosi Terminal iar pentru Windows există aplicația gratuită putty). Dacă sunteți în spatele unui router, pentru accesare Mac‑ului din exteriorul rețelei va trebui să setați un port-forwarding pentru portul 22 folosit în mod automat de serverul SSH (utilizatorii avansați pot modifica acest port prin editarea fișierului /etc/sshd_config de pe Mac‑ul gazdă).

Deschideți clientul de SSH preferat. Dacă sunteți tot pe un Mac, deschideți Terminal și scrieți ssh username@192.168.1.101 (înlocuind username cu numele de utilizator corespunzător și 192.168.1.101 cu IP-ul Mac-ului la care doriți să vă conectați). Va cere un nume de utilizator (cel cu care vă logați la Mac) și parola acelui cont.

Accesarea funcției halt, necesită privilegii suplimentare, așa că va fi nevoie să rulați comanda sudo su și să introduceți din nou parola. Din acest moment aveți control total asupra sistemului și puteți folosi halt pentru shutdown-ul Mac-ului. Folosind comenzi specifice UNIX puteți închide o aplicație blocată, sau orice alt lucru care în mod normal se poate face din Terminal. Această procedură ar trebui să funcțione pe orice variantă de Mac OS X, eu am testat-o pe Snow Leopard.

halt nu face altceva decât să ruleze shutdown -h NOW. Comanda shutdown oferă o felxibilitate mai mare în ceea ce privește oprirea sau restartarea Mac-ului, pentru detalii suplimentare rulați în Terminal man shutdown.

Pentru a exploata această facilitate și de pe un iPad, vom folosi SSH Terminal, o aplicație rudimentară care se poate găsi în App Store la un preț destul de bun (0.99 USD) și deși nu este extrem de puternică, este suficientă pentru scopul nostru. Există aplicații de control de la distanță mult mai costisitoare sau clienți de SSH mai puternici, dar SSH Terminal îsi face foarte bine treaba și vă poate trimite la culcare Mac-ul seara, după ce ați urmărit un stream de pe Macul din sufragerie și nu doriți să vă mai deplasați pentru a-l închide.