De la apariția iPadului pe piață mă tot întreb cum de Apple nu a scos o aplicație pentru managementul ebook‑urilor. Un iBooks pentru Mac mi se pare obligatoriu, mai ales că Apple vinde cărți în format ePub, protejate la copiere prin DRM – tehnologie care le face imposibil de deschis în alte programe. Ebook-readerele de pe Mac sunt puține și lasă mult de dorit în privința calității.Să dau niște exemple. Primul: Calibre, care ar fi un ebook reader cu destule facilități, unde mai pui că e și gratuit. Însă e campion la urâțenie: interfața este un dezastru iar formatarea textului din cărți este oribilă. Al doilea: Adobe Digital Editions, un program făcut cu Flash, prin urmare greoi și cu zero la sută integrare cu Mac OS X.
Nu cred că sunt absurd dacă așteptările mele în ceea ce privește programele pe care le folosesc pe Mac se ridică la cote mult mai înalte decât cele la care ajung programele menționate mai sus.
Ehon însă e din altă clasă. E un program pentru managementul cărților electronice, un fel de iTunes pentru ePub‑uri (și pentru fișiere PDF, CBR/RAR sau CBZ/ZIP – pentru comics; poate deschide chiar și cărți sub formă de foldere cu imagini).
Aplicația arată bine și are cam toate instrumentele necesare pentru o bună organizare a unei colecții de ebook‑uri (foldere, smart folders, taguri, ratings, organizare automată după autori). Metainformațiile cărților sunt bogate și complet editabile. În poza de mai jos apar numai câteva, dar pot fi adăugate încă pe atâtea.
Are și o facilitate de partajare a cărților prin rețea (putem face un server cu cărți în rețeaua locală). Cărțile pot fi citite și în modul full-screen. Până aici nimic de reproșat.
Ce nu-mi prea place mie este modul în care afișează textul cărților.
Dacă aș fi designerul acestei aplicații, aș mări distanța dintre rânduri și aș avea grijă ca niciodată pe un rând să nu fie mai mult de 90-100 de caractere, numărul optim pentru o citire comodă. Așa cum arată acum, mi‑e incomod să citesc niște rânduri atât de lungi; trebuie să îngustez fereastra. În plus aș pune niște margini generoase în stânga și în dreapta, ca să respire un pic textul. Lipsește de asemenea posibilitatea de a schimba fontul cu care este afișat textul (dar putem mări sau micșora textul).
La capitolul minusuri aș mai adăuga lipsa facilității de generare automată a cuprinsului pentru ePub‑uri.
Ehon costă 14,5 euro în Mac App Store. E un preț destul de măricel pentru cineva care citește doar ocazional cărți electronice, dar cred că merită din plin dacă aveți o colecție mare de ePub‑uri și PDF-uri. Facilitățile sale de organizare a cărților sunt excelente.