Cum închidem dintr-un foc toate aplicațiile deschise

Cum putem închide toate programele deschise dintr-o dată, fără să dăm manual quit la fiecare? Sistemul de operare Mac OS X nu oferă niciun shortcut pentru această operațiune, dar totuși putem rezolva destul de simplu problema cu Automator.

Așadar, în Mac OS X 10.6 procedăm astfel:

1. În Automator se crează un nou workflow de tipul Service (serviciu). În acest workflow punem o singură acțiune, și anume Quit All Applications, pe care o găsim în coloana din stânga, la rubrica Finder.

2. Avem grijă să fie bifată opțiunea Ask to save changes, pentru ca să nu pierdem fișierele nesalvate din aplicațiile pe care le vom închide.

3. Atenție la opțiunile din partea de sus a panoului din dreapta. Deoarece serviciul nostru nu depinde de alte aplicații pentru a funcționa, alegem „no input” și „any application”.

Figura 1

4. Salvăm serviciul și-i dăm un nume sugestiv, să zicem Quit All Apps. Acum el este disponibil în meniul Services din orice aplicație, așa cum se vede în poza de mai jos. Care e șpilul aici: acțiunea Quit All Applications din Automator închide toate programele, cu excepția celui care a declanșat procesul. Mai exact: dacă eu dau Quit All Apps din Safari, atunci se închid toate programele cu excepția Safari. Pentru a închide absolut toate programele, va trebui să dăm comanda din Finder.

Figura 2

5. Ultimul pas (opțional): vrem să punem și un shortcut pentru Quit All Apps. Mergem în System Prefecences > Keyboard > Keyboard Shortcuts, selectăm Services în partea stângă și facem scroll până găsim serviciul nostru proaspăt creat. Dăm dublu clic în dreapta sa și punem ca shortcut o combinație de taste care ne convine. Eu am pus Ctrl-Alt-Cmd-Q.

Figura 3

Asta e tot.