Playback fișiere video în rețea cu VLC, fără întreruperi

Enunțul problemei: se dă un fișier video – un film – aflat pe un Time Capsule. Se mai dă un Mac, care se conectează prin wireless la Time Capsule, și se încearcă vizionarea filmului folosind playerul VLC. Întrebare: cum facem ca să avem un playback continuu, fără întreruperi?

Rezolvare. În VLC se deschid preferințele (meniul VLC – Preferences), secțiunea „Input & Codecs”. Se alege pentru „Default Caching Level” una din opțiunile „High Latency” sau „Higher Latency”. Save, apoi restartați filmul.

2010 02 01 vlc 01

Explicația problemei: întreruperile apar din cauza faptului că în unele cazuri rețeaua wireless nu transportă datele suficient de rapid. Caching-ul e o metodă prin care VLC își încarcă în avans câteva sute de milisecunde din film, astfel încât întreruperile nu mai au loc.

Dacă nici cu opțiunea „Higher Latency” nu se rezolvă problema, înseamnă că trebuie setată manual o valoare și mai mare pentru cache. Cum facem asta? Simplu.

2010 02 01 vlc 02

Tot în Preferences, se bifează opțiunea „All” din stânga jos. Acum ne apar preferințele avansate, iar în coloana din stânga deschidem secțiunea „Access modules” și selectăm opțiunea „File”. Punem la „caching value” o valoare mai mare de 500 milisecunde. Să zicem 1000 ms, sau chiar mai mult, dacă e nevoie. Save și restart playback.

PS: Evident că metoda se aplică pentru orice rețea wireless, nu neapărat cu Time Capsule. Cum ar fi cazul în care vizionați filmele de pe un calculator pe altul.