Powered by Invision Power Board

Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Diacriticele RO, Noi muncim, nu gândim
Cattus Dacicus
Posted: Jun 14 2004, 11:22 AM
Quote Post

Member
**

Group: Members
Member No.: 44

Dragilor,

Dac? ve?i desc?rca ?i citi plictisitorul lung text din Romanian Academic aflat pe versiontracker.com, pe apple.com/macosx/downloads ?i pe redlers.com/download ve?i afla toate detaliile despre cum folosi?i limba român? pe MAC OS 7-X. Nu e simplu, dar nici complicat. În esen??, pe MAC OS X este MUSAI s? aveâi unicode-savvy applications: TextEdit, Mellel, Abiword, Nisus; Appleworks ?i Office X NU MERG, dar Office 2004 este, în sfâr?it, OK.

Detalii dac? v? intereseaz?.

Eu am scris asta cu Safari, si observ ca, in loc de diacritice, am ?, dar nu-l rescriu, se poate citi.
PM
dacu'Burebista
Posted: Jun 15 2004, 11:41 AM
Quote Post

Advanced Member

Member No.: 40

problema e ca majoritatea userilor folosesc fonturi mapate altfel

ghinion biggrin.gif
PMICQYahoo
Beavix
Posted: Jun 26 2004, 02:42 PM
Quote Post

Member
**

Group: Admin
Member No.: 14

Eu utilizez OS X de putin timp ( vreo 3 luni) insa constat ca suportul pentru caracterele romanesti in browsere este cam "ciudat".

Safari si Opera sunt aproape OK din acest punct de vedere. Se pare insa ca fontul Lucida Grande este singurul care are setul complet de caractere romanesti, asa ca daca stilul in pagina HTML este cu Verdana (de exemplu) caracterele romanesti sunt afisate cu Lucida Grande. Astfel ca textul arata urat si neuniform (insa citibil).

Internet Explorer este insa cel mai ciudat (a se vedea atasamentul). Diacriticele sunt afisate langa litera de baza (???).

Testul a fost facut in HTML cu encoding iso-8859-2 si utf-8 iar caracterele romanesti le-am introdus folosind entitatile unicode:

Ă ă Â â Î î Ș ș Ț ț Ş ş Ţ ţ

Attached Image
Attached Image
PM
STef
Posted: Sep 24 2004, 11:06 AM
Quote Post

Member
**

Member No.: 31

eu cred ca ar trebui sa vorbim foarte serios desprea aceasta problema.
dupa cum a remarcat si nea Burebista (pe care il salut) majoritatea userilor de Mac sunt DTP-isti si au fonturile mapate sau "românizate" altfel
de ce oare?
sunt in branse de peste 10 ani si peste tot pe unde am lucrat (cu mici exceptii) maparea e intr-un anumit fel.
de ce a trebuit sa vina cineva sa o faca altfel decat eram obisnuiti cu totii.
oricum nu o foloseste nimeni. la inceputul anilor '90 cand nici nu se pomenea de fonturi cu caractere romanesti, fiecare isi mapa fonturile si se ajunsese la un oarecare consens.
ar trebui sa se instituie o regula clara, batuta in cuie.
da ce autoritate sa o faca oare... ?

si mai e o problema fratilor
cum se face sh-ul si tz-ul (baietii stiu ce vreau sa zic)
unii pun sun "s" si "t" cedilla, altii virgula si o mai si scaleaza la 80%, altii te miri ce!
pai de ce sa o scalezi daca niste destepti de pe la Adobe sau Linotipe etc etc au facut-o asa cum e
pai va zic eu. ARATA CA DRACU.
luati un Futura Extra Bold si puneti virgula (100%) sub s sau t.

ar fi mult mai multe de spus da astept un feetback (in special de la Cattus Dacicus - stie el de ce)
PM
tudordeleanu
  Posted: Sep 24 2004, 02:35 PM
Quote Post

Advanced Member

Member No.: 30

--------------------
"an apple a day keeps windows away"
PMUsers WebsiteYahooMSN
dacu'Burebista
Posted: Sep 24 2004, 02:57 PM
Quote Post

Advanced Member

stim astea / de altfel a observat toata lumea ca fonturile care circula pe piata ca fiind "românizate" de diversi oameni, inclusiv de mine, nu s-au potrivit cu tastaturile romanesti lansate de apple mult mai tirziu pe piata, dupa ce rutinele erau deja intiparite in tastaturile noastre...

asa ca pina una-alta, vom folosi in continuare fonturile pe care le-am muncit, cu maparea deja intrata in obisnuinta
wacko.gif
PMICQYahoo
adim
Posted: Sep 27 2004, 01:40 PM
Quote Post

Advanced Member

Member No.: 34

Eu am o alta intrebare in acest domeniu:

folosesc OS X Panter care are fonturi romanesti pe unicode. Tastatura mea este americana (SHIFT stinga mai lung si return scurt)

Cu ce conbinatii gasesc caracterul SH romanesc pe tastatura?

celelalte le-am aflat:

?, â, ? corespunzator pt [, ],\ pt tastatura unicode romineasca

si î ---> `

este foate nasol pentru introducere de text sau corectura
PM
valibuga
Posted: Sep 27 2004, 06:55 PM
Quote Post

Advanced Member

Member No.: 35

ai incercat popchar?? il poti gasi la http://www.macility.com/products/popcharx/ eu il folosesc de ani buni si sunt super multumit de el
PMYahoo
adim
Posted: Sep 28 2004, 07:16 AM
Quote Post

Advanced Member

POPCHAR-ul nu ma ajuta, il cunosc din OS Clasic. este incomod ca la fiecare introducere a literei SH sa intru intr-un tabel si sa o selectez.

Asta am si in INDESIGN cu numele Glyphs, avind in vedere ca acest program il folosesc mai mult.

Efectiv as dori sa stiu o combinatie de genul

alt+shift+M = Â

alt+i+ i = î
PM
dacu'Burebista
Posted: Sep 28 2004, 08:31 AM
Quote Post

Advanced Member

cind ai pus cursorul pe popchar, in dreapta jos iti arata si combinatia de taste

oricum, ai incercat tasta de dinaintea cifrei 1, deasupra tab-ului?

rolleyes.gif
PMICQYahoo
adim
Posted: Sep 28 2004, 09:00 AM
Quote Post

Advanced Member

tocmai ca la SH nu-mi arata combinatia ci doar codul UNICODE si un nr.

in fata lui 1 este î . Pe o tastatura de Apple pt Romania SH este in fata lui 1, iar Î este intre shift si Z
PM
dacu'Burebista
Posted: Sep 29 2004, 09:57 AM
Quote Post

Advanced Member

uite cun e la mine:

Attached Image
Attached Image
PMICQYahoo
adim
Posted: Sep 29 2004, 10:05 AM
Quote Post

Advanced Member

ce font este acesta aHelvetica? n-am pe tastatura US acel simbol

Incearca asta pentru Times din OS X sau AGaramondPro din Indesign 3
PM
dacu'Burebista
  Posted: Sep 29 2004, 10:15 AM
Quote Post

Advanced Member

pai de asta vorbim de fonturile "lucrate" de dtp-isti, aici in Romania
PMICQYahoo
valibuga
Posted: Sep 29 2004, 04:14 PM
Quote Post

Advanced Member

"Toate fonturile trebuie sa fie incluse in documentul final. Este interzisa folosirea fonturilor sistem (care sunt livrate cu sistemul de operare), cum ar fi unele versiuni ale fonturilor Helvetica, Times etc., din cauza problemelor generate de acestea la separatia de culoare."

citatul asta e scos de pe siteul cu specificatii tehnice al unei tipografii f cunoscuta de la noi, (si care e adoptata ca standard pt majoritatea) - asta e unul din motivele pentru mai toti dtp-istii au fost nevoiti sa romanizeze fontii - si asa cum spun Stef si burebista (salut! biggrin.gif ) in timp s-a impus o mapare - cel putin in buc - mai toti detepistii (de pe la ziare si agentii de pub) au diacriticele cam pe aceleasi taste. personal detest sa pun sh-uri si tz-uri prin fonti, ar fi mult mai simplu sa-i folosesc pe cei de sistem, da asta e.
A doua chestie super nasoala cu fontii CE facuti de firmele mari e la transferu de pe mac pe pece si viceversa - de obicei primesti o gramada de erori la tiparire.

Asa ca, daca nu o exista o autoritate care sa "impuna" un standard - poate il impunem noi, mai ales ca e aproape auto-impus ph34r.gif
PMYahoo
valibuga
Posted: Sep 29 2004, 04:16 PM
Quote Post

Advanced Member

ca mi-am adus aminte - acum cand romanizez un font, eu unul, il fac si de mac si de peceu - ca nu ma doare mana sa dau inca trei clickuri tongue.gif
PMYahoo
valibuga
Posted: Sep 29 2004, 04:19 PM
Quote Post

Advanced Member

si nu ma injuratzi ca am vorbit de peceuri "in casa macului" da' daca standardul se impune doar pe mac - n-are nici o valoare wub.gif
PMYahoo
adim
Posted: Sep 29 2004, 04:34 PM
Quote Post

Advanced Member

Pai sa stiti ca mie incep sa-mi placa fonturile OTF ca-s universale.

iar in OS X (poate nu ma credeti) iau fontul TTF de pc si il activez cu Suitcase si este perfect textul adus de pe pc si perfect si pe imagesetter
PM
valibuga
Posted: Sep 29 2004, 07:29 PM
Quote Post

Advanced Member

blink.gif tot nu ma convingi sa folosesc enshpe combinatii de taste pt un amarat de sh sau tz.
PMYahoo
STef
Posted: Oct 4 2004, 11:02 AM
Quote Post

Member
**

Member No.: 31

<<<"Toate fonturile trebuie sa fie incluse in documentul final. Este interzisa folosirea fonturilor sistem (care sunt livrate cu sistemul de operare), cum ar fi unele versiuni ale fonturilor Helvetica, Times etc., din cauza problemelor generate de acestea la separatia de culoare."

citatul asta e scos de pe siteul cu specificatii tehnice al unei tipografii f cunoscuta de la noi, (si care e adoptata ca standard pt majoritatea) - asta e unul din motivele pentru mai toti dtp-istii au fost nevoiti sa romanizeze fontii>>>

in viata mea n-am auzit aberatie mai mare ca asta. auzi: "probleme generate la separatia de culoare"
in nici un caz nu asta e motivul pt care se romanizeza fonturile
PM
valibuga
Posted: Oct 4 2004, 11:22 AM
Quote Post

Advanced Member

hehe - si eu m-am prins mai greu ce vor sa spuna, am cerut telefonic lamuriri si mi-au zis ca au folosit expresia pt expunerea pe film - suna mai pompos asa blink.gif . Mi-au precizat ca erorile constau in patratele sau underline-uri aparute pe film in loc de sh sau tz.
PMYahoo
Cattus Dacicus
Posted: Oct 4 2004, 09:00 PM
Quote Post

Member
**

Member No.: 44

QUOTE (STef @ Sep 24 2004, 11:06 AM)
luati un Futura Extra Bold si puneti virgula (100%) sub s sau t.

ar fi mult mai multe de spus da astept un feetback (in special de la Cattus Dacicus - stie el de ce)

Salut,

Mersi de invitatie, sigur ca stiu, problema nu este ce stiu eu (destule, mai ales destule/prea multe limbi straine), ci cum se pune ordine in haosul existent cu limba romana. Eu unul nu vad alta solutie decat adoptarea unui standard uniform, care nu poate fi decat Unicode, intamplator ceea ce recomanda si Academia Romana. In rest, fonturi 'hack-uite', adaptate si alte alea, hm, sunt solutii improvizate care au mers, merg si vor merge. Cu batai de cap si mult timp pierdut, dar vor merge.
PM
dacu'Burebista
Posted: Oct 5 2004, 12:04 PM
Quote Post

Advanced Member

da, e minarie, de acord - dar merge mai repede, mai simplu si fara probleme decit cu unicode wink.gif
PMICQYahoo

Topic Options Reply to this topic Fast ReplyStart new topicStart Poll