Powered by Invision Power Board

Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Software development pe Apple, Apple pentru programatori ?
fierarul
Posted: Oct 15 2004, 02:21 PM
Quote Post

Member
**

Group: Members
Member No.: 104

Buna,

Ma bate gandul de ceva vreme sa-mi cumpar un Apple. Motivul ar fi renumita stabilitate precum si faptul ca arata bine.

Insa eu nu l-as folosi pentru editare grafica, etc. ci mai mult pentru programare, eventual multimedia (muzica, film) si rar cate-un joc.

Asadar, cat de bun este un Apple pentru un programator. Cu cat mai bun este decat un PC?

Din cate am vazut pe site-urile apple de pe aici si de prin strainatate Apple-urile sunt foarte scumpe, mult mai scumpe decat PC-urile iar in Romania parca mai scumpe si decat in strainatate (transportul din State ?).

Deocamdata m-am resemnat si astept sa mi se intample sa am un surplus de bani care sa echivaleze cu un PowerBook (sau poate altceva). Pana atunci am hotarat sa-mi upgradez sistemul pana la refuz...

emi

ps. Programez mai mult in Java, C/C++ si apoi mai ma joc cu diferite chestii open-source Plone/Zope/PHP etc. care ar trebui sa mearga si pe Apple din cauza lui MacOS X (unix-related)
PM
dacu'Burebista
  Posted: Oct 15 2004, 02:27 PM
Quote Post

Advanced Member

Member No.: 40

acu, depinde pe cine intrebi - aici fiind un fief al fanilor macintosh, raspunsul e previzibil

in alta parte, vei obtine alte raspunsuri

peste toate astea, cert e faptul ca poti face ce vrei tu pe un calculator apple / nu stiu cu cit e mai bun decit un pc, dar se vorbeste ca e mai stabil

poate altii mai priceputi in programare, iti vor da raspunsuri mai pertinente wink.gif
PMICQYahoo
fierarul
Posted: Oct 15 2004, 02:43 PM
Quote Post

Member
**

Sa inteleg totusi ca lumea (de pe aici) nu prea-l foloseste pentru programare ?

Acum, stabilitatea nu este chiar asa un atu pentru ca pot obtine asta si pe PC. M-ar fi interesat mai mult un raspuns in termeni de productivitate sporita si de cat de bine se comporta sistemul la o compilare mai serioasa, etc.

Later edit: Plus ca vreau sa-mi iau un laptop si as inclina spre un PowerBook...
PM
dacu'Burebista
Posted: Oct 15 2004, 02:50 PM
Quote Post

Advanced Member

este un thread pe forum unde poti vedea la ce folosesc oamenii de pe aici macurile....

dar ce inseamna productivitate sporita? crezi ca scrii liniile de cod mai repede?
PMICQYahoo
fierarul
Posted: Oct 15 2004, 02:53 PM
Quote Post

Member
**

Nu, din cate am citit despre Mac-uri, am inteles ca avantajul ar fi ca MacOS te lasa in principiu sa-ti faci treaba si ca nu prea pierzi timpul cu diferite configurari, etc. De asemenea (legenda spune) ca recunoaste destul de usor componentele hardware (compatibile).

Ideea este ca daca pierd mai putin timp pentru treburi colaterale sunt mai productiv.
PM
dacu'Burebista
Posted: Oct 15 2004, 03:42 PM
Quote Post

Advanced Member

e adevarat, da la un laptop nu poti pune prea multe componente hardware

sau nu?
PMICQYahoo
fierarul
Posted: Oct 15 2004, 04:01 PM
Quote Post

Member
**

[think]Nu stiu de ce am senzatia ca sunt in defensiva aici.[/think]

Ceea ce am inteles eu pana acum este: pe-aici nu prea sunt programatori care folosesc Apple.

In acelasi timp nu cred ca sunt prea multe User Group-uri Mac in Romania deci nu as prea mai avea pe unde sa intreb, nu ?

Concluzie: motivul pentru a-mi lua un mac este pura curiozitate si dorinta de a avea un laptop.
PM
dacu'Burebista
Posted: Oct 15 2004, 04:11 PM
Quote Post

Advanced Member

nu trebuie sa fii in defensiva - chiar ma bucur cind cineva imi spune ca are sau ar vrea mac rolleyes.gif

si daca o sa ajungi sa-ti iei un mac, poate ca la unele intrbari ale tale, vom putea raspunde aici wub.gif
PMICQYahoo
fierarul
Posted: Oct 15 2004, 04:55 PM
Quote Post

Member
**

De luat o sa-mi iau. Doar ca acum caut o modalitate de a nu plati preturile astea incredibile din Romania... Din ce-am vazut eu prin state sunt si mai ieftine si mai sunt si fel de fel de discount-uri (student, etc).
PM
shadow
Posted: Oct 15 2004, 04:58 PM
Quote Post

Advanced Member

Member No.: 80

Topic-ul nu a existat de 2 ore si zici ca nu sunt programatori?! laugh.gif

EU programez pe mac. Si sunt foarte multumit. Cateva idei:

UNIX -> compatibilitate, stabilitate. Merge tot ce merge in linux, inclusiv GCC-ul, X-windows, perl, apache, mysql, python, php, etc. Chiar si java.

xCode -> mediu de dezvoltare gratuit (si dupa parerea mea are cam multe buguri, sau nu stiu eu sa-l folosesc huh.gif ) dar care iti ofera niste optiuni unice: compilare predictiva, modificarea unui program (scris in C++!) in timp ce ruleaza. Pentru detalii vezi developer.apple.com

MacOS, Aqua -> Arata mult mai bine decat orice exista la concurenta. Sistemul de ferestre este genial, icon-urile sunt superbe, si Terminal (consola) nu e mai prejos (al meu e verde pe verde cu background transparent wink.gif). O placere sa lucrezi pe mac. wub.gif

SubEthaEdit -> Editorul meu preferat, merge numai pe mac, simplu si elegant.

Daca nu esti convins post-ez si un screenshot happy.gif

Si ca veni vorba de obiectivitate, nu zic ca sunt obiectiv, dar lucrez si pe pc-uri (in special linux), si totusi prefer mac-ul. Singurul dezavantaj in a lucra pe mac e ca unele lucruri sunt diferite, de exemplu bibliotecile sunt altfel organizate in sistemul de fisiere. O data ce le inveti nu mai ai probleme.

Daca vrei o parere din afara forumului, intreaba pe oamenii care lucreaza la Parrot (www.parrotcode.org), nucleul urmatoarei versiuni de Perl. Cativa din programatorii "de baza" ai proiectului folosesc mac-uri. Stiu ei ce stiu wink.gif
PM
fierarul
Posted: Oct 15 2004, 05:04 PM
Quote Post

Member
**

Nu am vrut sa spun ca tu nu esti programator biggrin.gif

Doar ca asta intelesesem din reply-urile primite.

In principiu, cam cat de tare ar trebui sa fie PowerBook-ul pentru a putea lucra linistit ? Minim 1 Ghz ? Cam cata memorie ? Detalii de genul asta...

De exemplu, ce sistem folosesti ?
PM
shadow
Posted: Oct 15 2004, 05:10 PM
Quote Post

Advanced Member

Member No.: 80

Poti sa lucrezi linistit cam pe orice, mai ales daca e powerbook. Vezi sa ai multa memorie, mai ales daca ai obiceiul sa lucrezi cu multe aplicatii simultan. Nu ca ar avea macul ceva deosebit, regula asta e valabila in general.
PM
spopescu
Posted: Oct 20 2004, 03:47 PM
Quote Post

Newbie
*

Member No.: 81

Salut,

Eu mi-am luat primul Mac in special pt. programare. Sunt fan al tehnologiilor mostenite de la NeXT (Cocoa, WebObjects etc.), iar daca ai vreo intrebare legata de acestea, nu ezita, am oarece experienta. Din pacate nu am lucrat aplicatii multimedia, mai mult baze de date si web. Si intr-adevar, mediul Unix e excelent: cam orice aplicatie de FreeBsd sau Linux poate fi f. usor portata (uneori doar recompilata), iar administrarea de baza e joaca de copii.

Pentru mediul de programare (Xcode) e suficient chiar si un G3 la 500MHz, dar cu mult RAM (512M ca sa n-ai probleme; dar eu am lucrat si cu 256M si mergea acceptabil). Daca-ti iei un sistem nou, intr-adevar, platesti de te rupi, dar urmareste ocaziile de pe acest forum, sau de pe computere.bursa.rol.ro si okazii.ro, si ai sa gasesti din cand in cand Mac-uri la preturi rezonabile - evident nu ultimul raget, dar un G4 in jur de 1GHz e arhisuficient pt. dezvoltare si se gaseste sub 1000 Euro.
PM

Topic Options Reply to this topic Fast ReplyStart new topicStart Poll