Posted 09 March 2011 - 11:09
Așadar, pașii pt a restaura sistemul original Mac OS pe un mac căruia i s-a șters sistemul de bază și s-a pus numai Windows (sau orice variantă similară).
1. Discurile de sistem Snow Leopard ale macului respectiv sau un sistem Snow Leopard retail, musai MAI NOU decât macul, altfel nu va face boot. De ex., SL 10.6.0, apărut în toamna lui 2009, nu va face boot pe un mac apărut în 2010, deoarece nu va recunoaște configurația hardware. Dacă discul e ars „în casă”, el trebuie ars pe un alt mac dintr-o imagine .dmg, nu .iso. Ca să fie lucrurile clare, se face un test de boot. Dacă discul nu face boot, înseamnă că fie e corupt, fie nu a fost bine tras, fie – nu e rară situația – e un disc retail prea vechi care nu recunoaște configurația macului. Dacă primul disc din cele două ale mac-ului nu face boot, înseamnă că s-a stricat / zgâriat (caz foarte rar).
2. Se pornește din discul de sistem, apăsînd tasta C imediat după chime (sunetul de boot) sau apăsînd tasta option/alt, și apoi, după ce apar opțiunile de boot, se alege discul de sistem. După ce se alege limba de lucru (e o listă destul de lungă), se emrge sus, la bara Apple, și se alege Disk Utility. Se selectează apoi rădăcina discului și se alege o singură partiție (condiție obligatorie dacă se dorește ulterior instalare prin Boot Camp; dacă se dorește rulare de Windows emulat într-o aplicație gen Parallels, se pot alege oricâte partiții). Se formatează Mac OS Extended Journaled și, la Options, se verifică să fie GUID partition table (așa e default, dar dacă cineva a pus numai Windows pe un mac, e posibil să fie RAW partition table și nu va merge – sincer să fiu, nu am folosit niciodată un mac care să aibă numai Windows pe el). Atenție: repartiționarea atrage după sine ștergerea tuturor informațiilor de pe disc.
3. Se închide Disk Utility și se revine la instalarea propriu-zisă. Dacă Installerul nu vede partiția discului, înseamnă că ceva nu ai făcut bine, de ex. discul nu are harta de partiționare GUID, așa că revii la DU și faci cum trebuie. Dacă vede partiția, tot ce mai trebuie să faci acum e să debifezi ce nu ai nevoie și să bifezi ce ai nevoie. Recomand să debifați driverele de imprimantă, fonturile pt limbi orientale și alte limbi (decît dacă lucrezi cu aceste limbi) și suportul pt alte limbi etc. Toate astea înseamnă, cap la cap, mulți GB de care nu ai nevoie.
4. Cînd totul e gata, restart și, dacă vrei Windows prin Boot Camp, rulezi BC, faci partiția și purcezi la instalat Windows. Trebuie minim XP sp2 și, înainte de instalare, MUSAI să formatezi partiția alocată uindăzului din discul de sistem Windows (la xp nu e obligatoriu acest lucru, dar, dacă nu formatezi FAT sau NTFS, Windows nu va face boot). După ce Windows face cele 3 restartări, pui din nou discul de sistem Mac OS pt a instala driverele Apple pt windows (sau numai primul disc din cele două ale mac-ului). Alt restart. Abia cum e windows complet și gata de lucru.
Înainte de pornire, verifică dacă modelul tău de mac are nevoie de un firmware update, de multe ori instalarea Windows prin BC eșuează dacă nu ai acest FU. Deși instalarea Windows prin BC nu e grea, adică nu e mai grea decît pe un PC normal, trebuie citită documentația pt a nu sări o etapă esențială. Dacă am uitat ceva în cele scrise mai sus, rog a-mi spune. Dacă totul e OK, se poate face un mic tutorial din prezentarea asta.