Pentru mine mi-am luat un Nikon D7000 second hand, pentru niste poze mai speciale pe care le fac, tot din cauza salariului de cercetator. Deja aveam un obiectiv macro Tamron de 90. Acum am dat de o promotie la obiectivele macro Nikkor de 105, cel mai tare obiectiv macro de la Nikon, pretul reducandu-se cu aproape 1000 de lei si am facut si acest efort.
Nu sunt neaparat un fan Nikon, daca as avea suficienti bani, as merge pe Canon, care are la ora actuala cel mai puternic obiectiv macro dintre toate marcile foto, anume acel MPE 65. Doar ca nu imi pot permite asa ceva. Ma rog, detalii, dar asta a fost doar deschiderea la ceea ce vreau sa spun.
Daca as avea o fata, m-as gandi sa-i cumpar ceva nou, macar body-ul aparatului. Un obiectiv bine intretinut second hand este aproape la fel de bun ca unul nou, dar un body... Senzorul este un consumabil, oricat l-ai ingriji, are un numar de shot-uri. As merge initial pe acest Canon 1100 D cu un zoom clasic 18-55, pana ce fata se obisnuieste cu el. Daca ii place si continua, proababil se va axa pe un anume gen: portret, peisaj, eseu, reportaj, fotografie de produs, fotografie sportiva etc. si isi va achizitiona obiective specifice. Cu acest kit, ea poate incepe si poate avea rezultate extrem de bune.
De asemenea, trebuie sa te gandesti si la un soft pentru editare grafica. La inceput cred ca Photoshop Elements ar fi foarte bun. Pixelmator iar este bun, dar Elements suporta plugin-uri. La fel si Aperture.
Sau Phocus (http://www.hasselbla...cts/phocus.aspx) care este gratuit (inregistrarea este obligatorie pentru download), dar este un tool de editare si de manipulare a colectiilor de fotografii, foarte puternic, numele Hasselblad spune ceva.