Salutare tuturor!
Am un MacBook Pro 13" Mid 2012, cumpărat cam acum o lună, după îndelungi așteptări, care mi-au fost răsplătite. Am primit exact ce îmi doream și sînt foarte mulțumit de "jucărie".
Acum, dat fiind că țin foarte mult la el și e primul meu Mac, încerc să aflu cît mai multe sfaturi și trucuri despre a-l menține la parametri optimi, din cît mai multe puncte de vedere, pentru cît mai mult timp.
Așadar, apelez la ajutorul vostru pentru a împărtăși metodele de "întreținere" a Mac-ului (fie el portabil sau desktop, fie soluție hardware, fie software). Încep eu, prezentînd ce am aflat pînă acum și ce aplic. V-aș ruga să postați doar metode testate sau recomandate de specialiști. O să scriu mult, că mă interesează mai multe aspecte. Scuze dinainte dacă nu am postat unde trebuie sau greșesc scriind atît...
- Din punct de vedere software, folosesc App Cleaner pentru a șterge aplicații, Memory Clean și Mechanic pentru a mai face curățenie în RAM și cache. De asemenea, rulez Verify & Repair Disk & Permissions cam o dată pe lună, plus o metodă pe care am aflat-o de la un angajat iStyle: intru în Single User Mode (cmd+s la boot) și scriu fsck_hfs -r /dev/disk0s2 și-l las să-și facă treaba.
- Din punct de vedere hardware, îl șterg cînd și cînd de praf
Ce aș vrea să știu (nu am încă suficiente păreri pentru a considera metodele bune sau proaste):
- Recomandați un cooling stand? Se încălzește cam pînă la 70-75 grade, dar am descărcat smcFanControl și am dat 10 min pe 4-5000 rpm și a răcit deja cu 7-8 grade. Nu cred că dăunează această metodă...nu?
- Cum vă întrețineți bateria? Faceți calibrare? Dacă da, cît de des? Încărcați și descărcați cum vă trebuie sau încercați să urmați niște reguli?
- Folosește cineva o carcasă pentru MacBook (cum sînt cele de la Speck, InCase ș.a.)? Dacă da, care și ce părere aveți? Eu mă tem că dăunează ventilației și că ar putea zgîria colțurile, cînd se atașează/detașează cu clic.
- În ce privește backup: am un HD extern de 2TB. Pot folosi doar o parte din el pentru Time Machine? N-am de ce să blochez tot hardul pentru o copie de siguranță...
- Legat de restore, dacă vreau să fac o reinstalare "pe curat" din diverse motive, am o partiție de Recovery. Cum fac, intru în recovery mode cu cmd+r, formatez hardul și apoi instalez din acea partiție de recovery? Mac-ul meu a venit cu ML instalat, nu am .app-ul. De unde îl ia el cînd fac manevra aceasta de recuperare? Sau mă duce în App Store și trebuie să-l plătesc, în modul tradițional?
Cam atît îmi vine în minte acum. Vă mulțumesc și încă o dată scuze "debitul" sau dacă am greșit secțiunea.