Conform modei din ultimul an, mi-am scos și eu unitatea optică din MB-ul meu aluminiu din 2008 (este,de fapt, un fel de MBP, doar că fără firewire). Motivul nu a fost că să fiu „la modă” ci, pur și simplu, deoarece nu prea mai folosesc discuri optice și, dacă am nevoie, am o unitate externă slim, bus-powered, model LB cu tray. Foarte bună, mulțumit de ea, o am de vreo 4 ani.
Am contactat un flăcău care se pricepe la montat așa ceva, i-am dat 40 de lei + 120 lei pe tăvița care se pune în locul unității optice. Acolo, am pus discul existent în MB, adică un WD la 750 GB/7200. Un timp, locul normal al discului a rămas gol. Inițial, am dorit să-mi pun un SSD dar, nu știu de ce, am ezitat. Prețurile lor tot scad și, avînd mai degrabă nevoie de spațiu de stocare, decît de viteză (nu mă grăbesc așa de tare), am preferat să pun acolo tot un disc rotativ. Fiind locul ușor accesibil, pot pune oricînd alt disc, dacă mă răzgîndesc.
Sistemul rulează, așadar, pe discul de 750 GB pus în locul unității optice, care avea tot SATA. Nicio diferență de viteză la boot. Rețineți însă că, dacă rulați sistemul pe acel port, trebuie ca, după prima pornire, să apăsați tasta option/alt, să alegeți manual discul de boot și, odată ajunși în sistem, să vă duceți la System Preferences/Prefințele de sistem și să realegeți manual discul de boot. De ce? Deoarece, deși e tot ăla, sistemul caută boot pe portul SATA #1 și vă apare ? după chime. Dacă nu mă credeți, încercați, nu se va întîmpla nimic grav, veți opri macul și reporni pt a face cum v-am spus eu.
Consumul bateriei. Dacă veți folosi mereu ambele discuri săltate și active, baeria se va goli mai rapid. Ca să nu risipesc bateria, dacă am nevoie de autonomie, dau jos (unmount) discul non-system. În acest scop, folosesc o mică aplicație numită Semulov (vezi și aici: http://macforum.ro/t...lov/#entry13578 ), cu observația că default nu dă unmnount la orice disc intern. Am făcut setarea să poată da unmount și, astfel, rămîne activ doar discul de sistem (evident), iar al doilea disc, cu fișiere nenecesare tot timpul e activat doar cînd am nevoie. Diferența de autonomie a bateriei este insesizabilă, am testat de cîteva ori și e aproape la fel ca înainte să am două discuri.
Nu pun sistemul pe discul de pe portul SATA #1 deoarece:
- nu observ nicio diferență reală de viteză dacă rulez sistemul pe portul SATA #2, deci pe discul conectat în locul unității optice
- acel disc este, deocamdată, cel mai capacitiv, 750 GB
- are 7200 rpm față de 5400 rpm, cel pus pe portul SATA #1
- discul aflat în locul normal, default, portul SATA #1, este ușor de schimbat; la un moment dat, voi pune acolo fie un SSD, fie un disc de 2 TB care, deocamdată, are un preț cam sus pt mine, spre 800 de lei, dar prețurile scad vertiginos la suporturi de stocare; deja un disc de 1 TB/2.5 inci este la 340 de lei, sper ca mai spre toamnă să-mi iau unul de 2 TB la acest preț
Prin schimbările făcute, am acum, așadar, 750 + 500 GB spațiu de stocare. Metoda se poate folosi, evident, la orice portabil Apple cu unitate optică pentru a avea două discuri, fie unul rotativ + SSD, fie ambele rotative, fie, desigur, ambele SSD, dacă nu aveți nevoie de spațiu mare de stocare.
Despre Optibay caddy uite aici o analiză: http://www.mcetech.c...CFYdb3godkB4A9w