Jump to content


Forumul s-a mutat!

Aceasta este arhiva forumului MacForum.ro din perioada 2010-2014.
Noul forum poate fi accesat aici.
Conturile vechi nu mai sunt valabile pe noul forum!

Photo

iMac 5.1 wake up troubles


  • Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 Musat Daniel Gigel

Musat Daniel Gigel

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 221 posts
  • LocationConstanța

Posted 13 January 2013 - 23:58

       Am scris titlul în limba engleză pentru că pare a fi mai explicit... așa cum voi încerca și eu să fiu în descrierea problemei mele. Aș dori să precizez că acest topic nu este unul pentru simplii utilizatori de OS X, ci are ca target măcar una persoană pricepută în hardware-ul Apple... așadar: problemele mele au început cu mai mult timp în urmă și au evoluat asemenea unei boli contagioase... de la o banală pâlpâire a ecranului în momentul în care computerul trecea din starea de somn a ecranului la cea de lucru s-a ajuns acum în situația în care chiar și un restart nu este de ajuns pentru a intra în modul de lucru... și acest lucru nu îl fac eu... doar asist în cele mai multe cazuri! Deci... observând eu că la trezirea monitorului din somn tot mă lovesc de fenomenul acela cu pâlpâirea ecranului am setat computerul să intre cât mai târziu in "Display Sleep", respectiv după 3 ore... menționez că eu unul nu opresc iMac-ul decât când dorm, pentru mine el cumulând și funcția de router prin share-ul conexiunii de internet... chiar și așa problemele au evoluat, ajungând acum în stadiul ca de fiecare dată când încerc să-l trezesc să asist la cel puțin un restart. Problema mai gravă este că și la pornirea după un shut-down are aceleași simptome... pâlpâie ecranul... se face gri, uneori negru și iar restart și apoi iar gri... și abia după ce îi mai fac un shut-down de la buton ( forțat ) văd și eu într-un târziu roata morii și mai apoi desktop-ul mult visat... de cele mai multe ori constat că și modulul bluetooth dă mari semne de oboseală în sensul că tastatura și trackpad-ul se conectează uneori foarte greu, punctul culminant fiind acu' vreo două zile când bluetooth-ul era barat în OS X... adică nu îl mai vedea sistemul de operare. Asta s-a întâmplat o singură dată, fapt ce a culminat cu un clean install cu formatare a HDD-ului. Sistemul de operare este SL 10.6.8, iMacul este de fapt un 4.1 modificat genetic de mine personal și steroidizat cu un procesor Core 2 Duo ce rulează la frecvența de 2.00, are instalat 3 Giga Ram și cam atât extra...

 

    Ce am făcut eu: studiu intens pe gogu', reset de PRAM, SMC, desfăcut iMac-ul, schimbat pasta, curățat, citit zile întregi mesaje de consolă și reparat ce găseam pe acolo ( cu ocazia asta am înțeles și eu cât de întortocheat este totuși OS X-ul când instalezi-dezinstalezi ceva ), mici aspecte rezolvate care nu au schimbat nimic din datele problemei ci doar au scăzut numărul mesajelor ciudate din Console... tot căutând pe net soluții am găsit un post al unui tip care descria cam aceleași simptome și rezolvarea lui a fost inlocuirea backlight board-ului și a logicboard-ului pe motivul modulului bluetooth ( chiar și el spunea că nu prea are treabă cu restart-ul dar eu n-am înțeles de ce logicboard-ul, atât timp cât modulul este înlocuibil, nu este lipit pe placa de bază ) într-un service Apple... chestia interesantă este că nu am găsit pe nicăieri specificat pe unde este acel backlight board la un astfel de iMac, bănuiala mea fiind că s-ar referi la invertor... miercuri îmi vine un caddy și cu ocazia asta am să-l desfac din nou și pentru alte investigații așa că dacă este cineva care mi-ar putea sugera ceva este bine-venit! Mai adaug că sistemul a fost verificat cu Tech Tool, s-au rulat testele AHT, totul este Ok,  mai puțin pacientu' care trage să moară!

 

   Cum am mai spus... s-a făcut și clean install, s-au reparat permisiuni și disk-uri, numai la biserică nu am ajuns încă cu el! :) Cum nu vreau să mă dau bătut poate că îmi mai dați și mie măcar o rază de lumină... singurul lucru care nu vreau să-l aud este cel cu dusul la service! :)) Nu de alta... dar... "fără el viața e pustiu."

Later edit

 

Și ar mai fi ceva... acum realizez că prima dată când l-am curățat de praf, adică acu' vreun an i-am bulit o mufă: cea care leagă monitorul de logicboard, mai exact mufa de la monitor... oare ar fi posibil ca în timp acolo să se fi format un contact imperfect care să ducă la problemele actuale? Am să verific când îl voi desface deși eu unul gândesc că asta explică doar pâlpâitul, nicidecum restart-ul...


  • Tudor Vedeanu likes this

#2 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 14 January 2013 - 08:24

Ne dăm cu părerea, nu-ți rezolvăm problema. Trebuie să-l duci la un atelier mecanic, să ți-l pună la testerele alea deștepte luate de la Apple, cu softul aferent, și care-ți citesc relativ rapid hiba. Și iStyle și Noumax au așa ceva. 

E drept că probleme cu wake up mai au mac-urile, unele sînt chestiuni de soft, de ex. 10.8.0-...2 are asemenea probleme, cred că, pt multe configurații cel puțin, problema se va rezolva în 10.8.3, la tine însă pare o hibă hard. Nu cred că o poți depista în acest fel.



#3 Musat Daniel Gigel

Musat Daniel Gigel

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 221 posts
  • LocationConstanța

Posted 14 January 2013 - 09:11

Așa este. O părere nu rezolvă problema dar poate fi utilă în depistarea cauzelor... cât despre softurile Apple cele deștepte... hmmm... am și eu câteva "leak from service", unul care stabilește dacă problema unui MBP 2008 este de la chipsetul nVidia 8600gt și unul care verifică bateria și alimentatorul... ele dau doar un cod de eroare ( în cazul chipsetului ) și un diagnostic general ( în cazul bateriei ) care îl ajută pe depanator să spună ceva de genul: "schimbăm placa de bază"... asta este politica Apple, asta facem. Nu băgăm șurubelnița că nu este voie...

În altă ordine de idei astăzi dimineață a fost pentru prima dată de vreo 3-4 zile când computerul meu a pornit din prima după shut-down-ul de aseară... parcă presimte el ceva că i-am pus gând rău la următoarea șurubăreală! :) Tot referitor la fenomenul acela de pâlpâire am văzut la genrațiile din aluminiu de iMac o rezolvare cu eliminarea mufei și lipirea cablurilor direct în punctele de contact... asta îmi întărește convingerea că mufa aceea ce eu am descris-o bulită, în realitate este stricat doar sistemul de prindere, adică cele două cleme laterale, ar fi vinovatul principal... mai am o bănuială cu un condensator suspect, dar până miercuri am timp să adun toate banuielile la un loc și să pun pacientul pe masa de operație cu toate posibilitățile acoperite. (sper!) :)



#4 Tudor Vedeanu

Tudor Vedeanu

    Mac-OS-1701-D

  • Administratori
  • 2252 posts
  • LocationGura Humorului

Posted 14 January 2013 - 09:36

Ai avut curaj, nu glumă, să șurubăiești atâta la iMac-ul ăla! :)

Păcat că sunt foarte puțini specialiști în depanare hardware Apple, numai ei te pot ajuta.



#5 Musat Daniel Gigel

Musat Daniel Gigel

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 221 posts
  • LocationConstanța

Posted 14 January 2013 - 09:48

Păi ce poți să faci cu un iMac ieșit din garanție de vreo 6-7 ani? Ideea era că la sculele astea vechi mai poți face ceva... la astea noi care au totul lipit pe logicboard nici măcar un upgrade de om cinstit nu mai poți! :)) Adio schimbat un ram, un procesor, chiar și un HDD pe Air-urile noi de exemplu... parcă și la iMac duceam dorul unei curățenii de vară dat fiind faptul că nu este chiar atât de simplu să îl desfaci... deh, obișnuința! :) Și mi-a dat D-zeu după suflet!:)) Ia și repară, că tot te plângeai! :))



#6 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 14 January 2013 - 22:26

Păi dacă te pricepi, dă-i bătaie. :) 

Eu șurubăresc chestii simple, mai schimbat un disc, o memorie, n-aș avea curaj la mai mult



#7 Musat Daniel Gigel

Musat Daniel Gigel

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 221 posts
  • LocationConstanța

Posted 15 January 2013 - 15:15

Îmi vine să urluuuuu! De ieri dimineață nu a mai făcut nici o figură! Nici după pornirea după shut-down, nici după ce l-am scos din starea de sleep a monitorului, nici după ce i-am dat wake-up after sleep ( de data asta al computerului )... este drept că nici nu l-am forțat, adică să-l sting și apoi să verific dacă mai face... pur și simplu m-am închinat că stă cuminte în banca lui! :) Ce am făcut? Nimic deosebit... i-am pus gând rău și i-am apăsat pe LCD pe unde este mai "afumat" ( oleacă pe la un colț )... oare să fie pe acolo un contact imperfect?!? Văd eu după mai multe cicluri naturale de wake up, sleep și altele...



#8 Cattus Thraex

Cattus Thraex

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 3566 posts
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Posted 15 January 2013 - 15:53

Ei, se spune că animalele, cînd sînt încărcate în camion ca să ajungă la abator, sînt neliniștite, deși departe de scena sacrificiului. Așa a simțit și el, săracul, că i-ai pus gînd rău. 

Acuma, defectele astea sînt greu de controlat. La un moment dat, miniul meu s-a închis după somn, repornea, în loc să se trezească. Scriu la Cupertino, ei cică e hardware. Îl pun în rucasc și pac la iStyle, stă acolo o zi, nu au găsit nimic, era curat ca lacrima. Eu zic că era de la soft, următorul update a cam rezolvat problema. La tine, fiind vorba însă de un sistem închis și fără update-uri, speranța de la un update nu poți avea. Poate o reinstalare curată, de la zero și apoi să o iei ușor cu noile aplicații, să-ți dai seama care ar putea fi.



#9 Musat Daniel Gigel

Musat Daniel Gigel

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 221 posts
  • LocationConstanța

Posted 16 January 2013 - 20:30

Mâine este ziua cea mare... dacă vine și caddy-ul ( și în mod normal așa ar trebui să se întâmple ) îl mai tunez un pic cu un al doilea HDD și cam asta ar fi... chestia interesantă este că nu mai face figuri deloc! Și chiar nu-mi dau seama de ce... văd eu mâine! :)



#10 Musat Daniel Gigel

Musat Daniel Gigel

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 221 posts
  • LocationConstanța

Posted 18 January 2013 - 10:09

Deci... after party, adică după ce m-am distrat copios ieri cu iMac-ul din dotare, s-ar putea trage câteva concluzii:  cea mai importantă este că m-am apucat de treabă bou și am terminat-o la fel de bou... verificat mufa... nu probleme; verificat bluetooth... nu probleme; verificat pe unde bănuiam eu... nu probleme... deci m-am apucat de altele, gen montat un caddy pentru un al doilea HDD, totul frumos, funcționează... din păcate nu am reușit să-mi dau seama cum scot eu HDD-ul Samsung din carcasa lui ( am probat cu un HDD al unui prieten ) așa că am pus înapoi DVD-RW-ul său... evident după ce l-am desfăcut să văd de ce naiba nu funcționează mecanismul său... găsit în el una bucată arc și una bucată plastic, răsucit pe toate părțile, dat cu presupusu', lăsat păgubaș, montat așa, functionează. ( mai bine chiar decât a funcționat vreodată de când îl am, se știe că este un SH )

Cu alte cuvinte... cum de câteva zile nu mai face tarantele, practic nu am rezolvat aproape nimic cu intervenția în forță de ieri... bine măcar că i-am schimbat bateria interioară, i-am "reparat" DVD-RW-ul ( până fac eu rost de un HDD de 500Gb-1Tb fără carcasă <aproape imposibil de demontat cum am eu> să bag în el ), bașca că de data asta i-am pus toate șuruburile! :)

Nu mai zic că o băgasem pe mânecă când mi s-a bulit magnetul de la șurubelniță și mai aveam de pus o grămadă de șuruburi... important este că obiectul incriminat numit iMac continuă să nu mai facă figuri... acum sunt în teste cu monitorul pus pe sleep la 15-20 minute să vedem rezultatele!



#11 Musat Daniel Gigel

Musat Daniel Gigel

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 221 posts
  • LocationConstanța

Posted 19 January 2013 - 19:15

Cu monitorul în sleep după 15-20 minute problemele au revenit... chiar nu știu ce să mai cred... îl las la maxim, la 3 ore... măcar așa nu face tarantele... noroc că este Kw-ul ieftin! :))



#12 Musat Daniel Gigel

Musat Daniel Gigel

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 221 posts
  • LocationConstanța

Posted 29 January 2013 - 21:28

Astăzi, după o vizită pe la prietenul meu Aygun, ăl mai tare electronist de-l cunosc eu ( din cei 3 mari și lați, da' doi îmi sunt neamuri :)) ), plin de draci și nervi m-am apucat iar de una mică șurubăreală... desfăcut iMac-ul again, rupt una bucată clemă ( nu-i nimic, nu influențează! :)) ), studiat condensatorii de pe sursă, logicboard, etc ( noroc că toți erau vreo 6 :)) ), întors logicboard-ul pe toate părțile, pus neuronu' la treabă și au rezultat două acțiuni distincte:

1. strâns șuruburile la procesor și chipsetul video de trozneau granulele de nisip în ele;

2. desfăcut mufa cu problema, studiat cu lanterna de la telefon, îndreptat firele și verificat cică să nu fie vreunul întrerupt ( de parcă și vedeam eu ceva pe acolo la anii mei... ), pus la loc și descântat...

Nu spun că acu' au dispărut cam toate: nu mai clipește, nu mai ia restart la sleep și wake-up, zici că-i nou!  Nici nu știu de unde să zic că i se trăgea... eu înclin să spun că de la șuruburi, un contact imperfect pe chipset sau procesor ar explica restart-urile cât și lipsa unui boot din prima, chiar și wake-up-urile eșuate... pe de altă parte cum nici nu mai flick-uie ecranul parcă nici mufa n-ar fi tocmai de neglijat... una peste alta acum am scăpat de ele! Întrebarea mea retorică este până când? :))



#13 sagaeu

sagaeu

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 154 posts

Posted 01 February 2013 - 19:43

Poveste cu final fericit!



#14 Musat Daniel Gigel

Musat Daniel Gigel

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 221 posts
  • LocationConstanța

Posted 01 February 2013 - 20:31

Și cu ceva morală la sfârșit... atunci când desfaci un iMac ai grijă mare la cât de bine strângi șuruburile pe acolo pe unde îți bagi nasul... nu mai spun să ai mare atenție la mufe! :))



#15 Musat Daniel Gigel

Musat Daniel Gigel

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 221 posts
  • LocationConstanța

Posted 22 July 2014 - 18:10

Între timp… enervat la culme de urmele acelea de "afumături" ( care între timp se înmulțiseră și se extinseseră ) m-am apucat din nou de "șurubăreală". Îmi zic eu în gândul meu că nu strică să desfac display-ul și să-l curăț cum am văzut eu pe uTube ( dar la un alt tip de iMac, am zis eu că nu poate fi diferență de la cer la pământ între ele, cel puțin ca principiu )… și m-am apucat de treabă! Treaba cu curățatul mi-a ieșit, zici că-i nou! Numai că au revenit problemele cu flicker-eala, chiar mai ciudate… luminozitatea nu este cea normală, când pornesc sau restartez iMac-ul este normală timp de câteva secunde iar apoi scade la o limită anormală ochiului, mai întiunecată, ceva în genul unui laptop care își schimbă luminozitatea în funcție de lumina ambientală… mai nou uneori ecranul rămâne negru după flick-urile de rigoare la aceleași operațiuni… clar mă voi pune din nou pe el pentru că refuz să cred că nu-i pot da de cap… uitasem că am scris acest topic și recitind mi-am dat seama cât de bine este să lași ceva scris în urmă! Deci… acum că am rezolvat și Air-ul între timp ( cât mi-a trecut febra de la ziua pierdută cocoșat la șurubărit pe parchet atunci când am curățat lcd-ul, febră fizică de la genunchi până la piept de ziceai c-am dat la sapă toată ziua aceea ) voi aborda mai încrezător problema… chiar uitasem de acest topic, bine că mi-am adus aminte!



#16 Musat Daniel Gigel

Musat Daniel Gigel

    Veteran

  • Membri
  • PipPipPip
  • 221 posts
  • LocationConstanța

Posted 30 July 2014 - 20:45

Am abordat problema plin de elanul ( regăsit )... 'geaba dom'le voință dacă nema puțirință!  :D  :D  Cu alte cuvinte strâns șuruburi de unul din ele a cedat nervos și s-a rupt ( caută Gicule un șurub o zi întreagă prin Constanța pe la amici! ), mișcat mufă cu lingura de lemn să vedem noi dacă de acolo problema... niet! Nada! Nimic... Bunnn! Las' că am eu ac de cojocul tău... zic eu hâtru și cu zâmbetu' pe buze ( a se citi plin de draci!  :D )... și după ce găsesc un inverter de G5 iSight ( compatibil, că tot spuneam eu acu' vreo 3 ani că par identice cam toate componentele, mai puțin la tăietura prin care accesai memoriile ram, inclusiv și acestea, dar la o adică placa de bază  de la primul iMac Intel ar fi intrat în locul unei din iSight G5 ) la un preț rezonabil și care mi-ar fi permis o aroganță mă pun pe treabă! Pentalobe, viteză că mă grăbeam, pus lighioana de inverter pe poziție și... iată cum au dispărut problemele cu flick-ereala!!! Avem acu' un iMac renăscut, ecran impecabil, OS X 10.8.5, toate bune și frumoase până la următoarele aventuri cu bătrânelul ce nu vrea să se predea... ( sper eu să nu o facă că îl ia mama naibii!  :D  :D  :D )

Happy end, nu?  ;)






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users