Cum activăm și utilizăm un stick Bluetooth USB pe Mac-uri care au deja Bluetooth

Deoarece semnalul WiFi al rețelei locale interfera cu conexiunea Bluetooth dintre Mac Mini și maus, m-am gândit să utilizez un stick Bluetooth extern, conectat la un port USB, în speranța că oferă un semnal mai bun decât antena Bluetooth din interiorul Mac Mini-ului. Problema e că sistemul de operare (Mavericks, în acest caz) nu oferă posibilitatea de a comuta între cele două dispozitive Bluetooth. Eu vreau să dezactivez Bluetooth-ul din Mac Mini și să activez stick-ul. Cum fac asta?

Soluția se numește Bluetooth Explorer, un utilitar pe care Apple îl pune la dispoziția programatorilor și care poate fi descărcat dacă vă faceți un cont gratuit pe situl Apple Developer. După înregistrare, mergeți pe pagina cu descărcări și căutați în listă un pachet numit Hardware IO Tools for Xcode – October 2013 (sau o versiune mai nouă, dacă există). Bluetooth Explorer este inclus pe acel DMG. Trageți-l în folderul /Applications, porniți-l și apoi apăsați Cmd-K. Va apărea fereastra în care puteți selecta și activa controllerul Blueetooth dorit. Gata.

PS: Dacă vi se întâmplă ca WiFi-ul să interfereze cu Bluetooth (simptome: mausul se mișcă în reluare, mai ales atunci când faceți download sau transfer de fișiere în rețea), atunci setați routerul astfel încât să folosească banda de 5 GHz pentru WiFi. Eu nu am putut face acest lucru deoarece am computere în rețea care nu  pot folosi decât vechea bandă de 2,4 GHz.