Cum convertim .iso în .img?

Îmi place să instalez și să testez diverse sisteme de operare dar un CD sau DVD cu Linux sau orice alt sistem de operare modern devine depășit în 6 luni, așa că ar fi o risipă de bani și spațiu să păstrez toate sistemele de operare pe care le testez. De când există stick-uri de 8GB la prețuri decente și USB 2.0, este mult mai comod să instalăm un sistem de operare direct de pe stick. Cum facem însă asta, dacă avem la îndemână doar o imagine .iso? Nu întotdeauna merge să scriem un .iso pe un stick USB din Disk Utility, dar OS X oferă câteva unelte prin care putem converti imaginea .iso în .img, format care poate fi scris fără probleme pe un stick.

Înainte de toate, trebui să descărcăm fișierul .iso dorit. Apoi, să avem la îndemână un stick USB cu spațiu suficient. Asigurați-vă că datele de pe stick sunt salvate și în altă parte, deoarece următorii pași vor șterge complet conținutul acestuia.

Pentru a converti un .iso într-un .img, folosim următoarea comandă:

hdiutil convert /cale/către/imagine.iso -format UDRW -o /cale/către/imagine.img

OS X va adăuga automat extensia .dmg fișierului nostru, așa că vom avea de fapt imagine.img.dmg, dar acest lucru nu ne încurcă prea mult. Putem oricând redenumi fișierul din imagine.img.dmg în imagine.img.

Acum suntem gata să scriem fișierul .img pe stick-ul USB. O putem face simplu din Disk Utility, dar dacă tot avem Terminalul deschis, haideți să o facem manual.

Introduceți stick-ul în portul USB. În continuare, trebuie să vedem ce număr îi alocă sistemul nostru noului device. Pentru acest lucru, rulăm comanda:

diskutil list

Identificați din listă numărul corespunzător discului USB. Atenție, să nu confundați device-ul USB cu un disc intern, pentru că veți pierde toate datele de pe el dacă veți continua! Presupunem că este /dev/diskN, iar numărul N poate să difere de la un sistem la altul.

diskutil unmountDisk /dev/diskN

Această comandă va face ca discul în cazuă să fie inaccesibil operațiunilor uzuale, putând fi accesat de sistem pentru formatare. Din nou, asigurați-vă că ați înlocuit /dev/diskN cu numărul discului vostru (/dev/disk2, de exemplu).

sudo dd if=/cale/către/imagine.img of=/dev/rdiskN bs=1m

Folosind /dev/rdiskN în loc de /dev/diskN va face ca scrierea să se facă la o viteză mai mare, device-ul fiind astfel accesat în modul raw.

Veți fi nevoit să introduceți parola, apoi așteptați câteva minute. Terminalul nu va oferi nicio informație în timpul scrierii și va dura mai mult sua mai puțin, în funcție de dimensiunea imaginii și de calitatea stick-ului USB. La final, veți avea din nou control asupra cursorului și vor fi afișate câteva informații despre operațiunea de scriere.

Nu mai rămâne decât să boot-ați sistemul de pe stick-ul USB ca și cum ar fi o unitate optică.