Adobe a început activarea serviciilor de sincronizare în Creative Cloud

Abonații serviciului Creative Cloud de la Adobe pot cere acum activarea serviciilor de sincronizare a fișierelor și a fonturilor, accesând această pagină. Activarea se deocamdată în sistemul „early access”, adică un fel de preview oferit celor care doresc să testeze aceste servicii. M-am înscris și eu și, după câteva ore, am primit emailul prin care eram înștiințat că am fost acceptat. Să vedem pe scurt despre ce e vorba.

Facilitatea pe care o așteptam cel mai mult a fost cea de instalare pe computer și sincronizare automată a fonturilor din Typekit. Pentru cine nu știe, Typekit s-a lansat ca un serviciu care permite folosirea unei selecții foarte variate de fonturi de bună calitate pe paginile web. Adobe a cumpărat Typekit în 2011, iar în mai 2013 a anunțat că abonații Creative Cloud vor putea utiliza fonturi din colecția typekit nu numai pe web, ci și pe computer.

Detaliile despre cerințele Typekit font sync le găsiți aici. Instalarea fonturilor se face ușor, folosind aplicația Creative Cloud și alegând fonturile dorite din browser, de pe Typekit.com. Nu toate fonturile sunt disponibile pentru utilizare pe computer, dar din câte am înțeles numărul lor va crește în timp.

cc-font-sync-01

cc-font-sync-02

 

Odată instalate, fonturile pot fi folosite în orice aplicație, nu numai în cele de la Adobe, dar numai atâta timp cât abonamentul la Creative Cloud sau Typekit este activ. Cât privește fișierele fonturilor, să nu vă gândiți că le puteți copia de prin ~/Library/Fonts; ele nu apar nici în Font Book, deci nu aveți acces la ele, nici măcar pentru a le împacheta într-un proiect InDesign sau Illustrator, în cazul în care trebuie să trimiteți fișierele sursă la tipar. Pot fi însă incluse în fișierele PDF.

Cât privește serviciul de file sync, acesta este încă o clonă mai mult sau mai puțin asemănătoare cu Dropbox, prin intermediul căruia putem sincroniza și partaja fișiere, de pe computer sau din interfața web accesibilă în contul Creative Cloud. Capacitatea standard de stocare este de 20 GB.

Creative Cloud File Sync

Interfața web permite vizualizarea și descărcarea fișierelor, precum și adăugarea de comentarii (facilitate utilă atunci când vrei să arăți rapid clientului un layout).

Creative Cloud

 

Nu merg toate ca pe roate în serviciul file sync, mai dă rateuri uneori, dar e la începuturi și sunt convins că va fi îmbunătățit pe parcurs.