Capturile animate de ecran se fac de obicei cu aplicații care înregistrează și stochează într-un format video activitatea de pe ecranul computerului. Singurul lor dezavantaj ar fi acela că, dacă vrem să punem acele capturi pe o pagină web, atunci va trebui să ținem cont de formatele video suportate de diversele sisteme de operare și browsere existente pe piață. Sau să apelăm la un site pentru sharing video, cum ar fi YouTube sau Vimeo.
O alternativă ar fi salvarea capturilor de ecran în clasicul format pentru imagini GIF, care permite crearea de fișiere animate. GIF-urile animate pot fi incluse ușor în orice pagină web și pot fi afișate de orice browser pe orice sistem de operare.
GIF-urile au și câteva dezavantaje în comparație cu fișierele video: nu permit decât afișarea a maximum 256 de culori, calitatea animațiilor este mai slabă iar dimensiunea fișierului rezultat poate fi semnificativ mai mare decât în cazul unei capturi video. De aceea nu le recomand decât pentru capturi de ecran de scurtă durată și fără detalii vizuale complexe.
Cu ce program putem face capturi de ecran în format GIF? Recent am descoperit LICEcap, un mic program disponibil pentru Mac și Windows, despre care nu ar fi prea multe de spus pentru că funcționarea sa este ușor de intuit: îl deschizi, alegi dimensiunea dorită a ferestrei de captură și apoi pornești înregistrarea. O singură mențiune aș mai avea de făcut: după finalizarea capturilor, vă recomand optimizarea GIF-urilor cu ImageOptim, o aplicație care mai poate tăia câțiva kB din fișiere.