Noutăți software: Quark XPress 9, FontExplorer X 3

Quark XPress și Fontexplorer X

Zilele trecute au apărut versiuni noi pentru două aplicații importante, utilizate de cei care lucrează în domeniul publishing‑ului: Quark XPress 9 (versiune trial disponibilă aici) și FontExplorer X 3. Primul – un veteran al DTP‑ului, al doilea – un manager profesional de fonturi. Traiectoria celor două aplicații este diferită: Quark XPress se află de câțiva ani într‑un con de umbră, pe când FontExplorer X se bate de la egal la egal cu celelalte aplicații pentru organizarea fonturilor. Am testat ambele programe timp de câteva zile, iar concluziile le puteți citi în cele ce urmează.

Quark XPress 9 este, după mult timp, prima versiune de Quark care se poate bate la modul serios cu Adobe InDesign. Cei de la Quark au adăugat în sfârșit câteva facilități de bază care lipseau, cum ar fi bullets/numbered lists sau callouts (echivalentul „anchored objects” din InDesign). Practic au încorporat în program funcțiile disponibile în trecut numai prin intermediul unor extensii. Un alt lucru nou sunt stilurile condiționale, o facilitate foarte puternică, a cărei funcționare poate fi un pic dificil de înțeles la prima vedere. Stilurile condiționale sunt ideale pentru cei care fac cataloage de produse, practic te ajută să formatezi textul cu N stiluri dintr‑un singur clic.

Tot din categoria „în sfârșit!!”: tabelele din Quark XPress 9 pot curge frumos de pe o pagină pe alta. Senzația mea este că acum am la îndemână în QXP cam tot ce‑mi trebuie pentru a aborda orice proiect pentru print, fără să apelez la metode întortocheate și fără să caut extensii care costă cât jumătate din programul principal.

Noutățile din XPress 9 merg mai departe cu facilități foarte avansate pentru publicarea documentelor în format electronic pentru iPad și alte tablete. Și aici nu vorbim numai despre banalul ePub: QXP 9 poate crea reviste electronice interactive pentru iPad, fără să ai nevoie de Xcode și fără să știi programare.

Dacă vreți să vedeți pe viu cum funcționează noile facilități din Quark XPress 9, urmăriți screencastul de mai jos (în Flash), este foarte interesant.

În ceea ce privește funcționarea programului, XPress mi se pare mai rapid decât InDesign CS4 sau CS5, iar interfața e un pic mai aerisită, chiar dacă pare ciudată în comparație cu look‑ul unitar al programelor Adobe. Din păcate QXP9 nu mai funcționează pe Mac‑urile cu procesoare PowerPC. Este o decizie de înțeles, dacă o privim prin prisma facilităților legate de iPad, însă mă întristează să văd că Quark oferă încă suport pentru Windows XP însă renunță la Tiger și Leopard PPC.

Despre FontExplorer X 3 n‑aș avea foarte multe lucruri de spus. Programul nu aduce nimic extraordinar față de versiunea anterioară. N‑am fost niciodată un utilizator al funcțiilor avansate din managerele de fonturi; multe dintre ele mi se par găselnițe de marketing, nefiind cu adevărat utile. Mie îmi sunt suficiente facilitățile de bază: posibilitatea de a grupa fonturile în seturi, de a le vizualiza și de a le activa sau dezactiva manual. Auto‑activarea nu mi‑a funcționat niciodată 100%, așa că am renunțat demult. Practic ultima versiune gratuită a programului este OK pentru mine, și o folosesc cu succes chiar și pe computerele cu Mac OS X 10.4 Tiger. Poate fi descărcată de aici.

Acum un an am recomandat celor de la Linotype să adauge în FontExplorer o facilitate utilă pentru cei care lucrează în alte limbi decât cele vestice: posibilitatea de a detecta care dintre fonturi au suport pentru o anumită limbă. Ar fi foarte util, de exemplu, să pot face un smart set conținând acele fonturi care au suport pentru limba română. În definitiv, dacă Font Book din Mac OS X poate detecta fonturile românești, de ce n‑ar putea face același lucru un manager de fonturi care costă 79 de euro? Mi‑au răspuns că se vor gândi la treaba asta. Într‑adevăr în versiunea 3 există un mod de a afișa limbile suportate de un font (folosind Character Toolbox), însă e departe de a fi cu adevărat util în sensul la care mă gândeam eu.

Verdictul meu. QXP9 e bun, însă aspectul său foarte diferit de programele Adobe îl va ține în continuare în postura de program de nișă, destinat editurilor care pot folosi facilitățile sale avansate de publishing. FontExplorer X 3: nu prea merită upgrade‑ul (pe bani) de la versiunea 2.