Flare, un nou editor de fotografii

Flare

Unul dintre lucrurile de care cu siguranță nu ducem lipsă pe Mac OS X este editorul pentru fotografii. Există o grămadă de programe care pot edita în fel și chip imaginile, unele pentru amatori, altele pentru profesioniști. Cert este că atunci când aud că a mai apărut încă o aplicație din această categorie, sunt curios să văd care e motivul pentru care cineva a simțit nevoia să mai facă încă un editor de poze. Așa că astăzi m-am jucat un pic cu Flare, noua creație a celor de la IconFactory și ARTIS Software.Mai întâi să vedem ce nu este Flare: nu este un înlocuitor pentru Photoshop, nu se pot crea layere, nu se poate adăuga text. Este pur și simplu un editor de efecte pentru fotografii și seamănă foarte tare cu editoarele pentru iOS. Încarci o poză, aplici efecte din cele vreo 24 disponibile și apoi o salvezi pe disc, o exporți pe Flickr sau o trimiți prin email. Îți trebuie doar câteva clicuri de maus pentru a crea niște imagini care ți-ar lua minute bune să le faci în Photoshop, cu condiția să te pricepi! Din acest punct de vedere Flare este ideal pentru cei care nu au cunoștințe avansate de editare de imagine. Pentru inspirație există un grup pe Flickr în care se pot vedea exemple de fotografii procesate cu Flare, iar cei care vor să învețe rapid cum se lucrează cu aplicația au la dispoziție o documentație bunicică.

Flare  reglaje

Cei care simt nevoia unor reglaje de finețe vor descoperi că efectele pot fi editate, controalele disponibile fiind destul de avansate, așa cum se poate vedea în exemplul din imaginea de mai sus. Apoi efectele pot fi salvate și eventual trimise altor utilizatori de Flare. De altfel pe situl aplicației au început să apară deja efecte adiționale care pot fi descărcate și utilizate.

O facilitate utilă este Snapshots, cu care putem salva toate modificările aplicate unei imagini la un moment dat pentru a putea reveni la ele sau a fi refolosite ulterior.

Ca punct slab aș menționa faptul că Flare se mișcă un pic cam greoi pe computerele mai slăbuțe. În rest nu prea am ce să‑i reproșez, este o aplicație simplă și distractivă pentru toți cei pasionați de efectele fotografice.

Pentru un timp limitat Flare poate fi cumpărată din Mac App Store la jumătate de preț – numai 8 euro.